icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Nepal, man wandelt in de bergen
Landeninformatie

Wandelen in Nepal: de mooiste gebieden en routes

 • 02 november 2023
 • Door: Nicky Brouwer
 • Fotografie: Nicky Brouwer

Een land met indrukwekkende achtduizenders, een ontzettend rijke cultuur en een zeer warme en gastvrije bevolking, dat kan alleen maar Nepal zijn! In dit artikel beschrijft bergwandelgids Nicky meer over dit mooie land, waar je ook als niet-bergbeklimmer fantastisch kunt wandelen. Nicky was er drie maanden lang (in 2022) en dit zijn haar tips voor mooie gebieden om te wandelen en de meest bijzondere wandelroutes.

Nepal staat natuurlijk vooral bekend om haar machtige bergen. Je kunt in dit land trekkingen van enkele dagen maken maar je kunt ook weken of maanden onderweg zijn, er is dus voor ieder wat wils. De hoofdstad van Nepal is Katmandu. Dit is een bruisende maar chaotische stad aan de voet van de Himalaya. Je kunt ervoor kiezen om in het Everest gebied (Nepalees: Sagarmatha) te gaan hiken, óf je trekt verder naar de prachtige, iets rustigere, stad Pokhara. Pokhara staat bekend als een stad met een relaxte vibe. Het ligt aan het op een na grootste meer van Nepal: Phewa Tal. Hier onder zie je enkele foto’s van Pokhara. De eerste foto is het meest bekende gerecht in Nepal: dal bhat. Wist je dat je dit gerecht altijd ‘onbeperkt’ kunt laten bijvullen? 

Wetenswaardigheden

Over Nepal

 • Nepal heeft een oppervlakte van ongeveer 147.516 vierkante kilometer.
 • Acht van de veertien 8000+ meter hoge bergen liggen (gedeeltelijk) in Nepal
 • De Himalaya, de hoogste bergketen ter wereld, strekt zich uit over het noorden van Nepal.
 • Wist je dat de Nepalese vlag de enige vlag ter wereld is die geen rechthoekige vorm heeft? De vlag bestaat uit twee driehoeken boven elkaar
 • Nepal is het geboorteland van Boeddha: de spiritueel leider op wiens leer het Boedhisme is gebaseerd.  
 • Meer weten? Bekijk dan de reisgidsen over Nepal op de website van De Zwerver

Image
Nepal
Nepals nationale gerecht: Dal Bhat (letterlijk: linzen en rijst)

FAQ: meestgestelde vragen over wandelen in Nepal

Wat is de beste reistijd voor Nepal?

Het is erg belangrijk om je trekking af te stemmen op het seizoen. Grofweg is het trekkingseizoen van maart t/m mei en oktober t/m begin december. Kortere trekkingen die zich niet in het hooggebergte afspelen kunnen vaak het hele jaar door gelopen worden.

Moet je in Nepal met een gids wandelen?

Sinds 1 april 2023 is het verplicht om met een gids te wandelen in Nepal. Op vele tochten kom je namelijk boven de 4000 meter en de omstandigheden kunnen op die hoogte, zeker voor onervaren bergwandelaars, lastig in te schatten zijn. Een goede gids is dan waardevol, al is er ook veel kritiek op het besluit van de Nepalese regering. 

Is wandelen in Nepal gevaarlijk?

Wandelen in Nepal is niet gevaarlijk, mits je je goed voorbereidt en weet wat je doet. Hoogteziekte is een potentieel risico bij trektochten op grote hoogtes. Lees je van tevoren goed in over hoogteziekte, met name hoe je zo goed mogelijk kunt acclimatiseren (wennen aan de hoogte) om de kans zo klein mogelijk te maken dat je het krijgt.

Waar overnacht je tijdens een trektocht in Nepal?

Tijdens een trektocht overnacht je vaak in eenvoudige ‘teahouses'. Het eten is hier heerlijk en je hebt een eigen kamer, maar verwacht geen verwarming. Zorg dus voor een warme slaapzak. Douchen is af en toe mogelijk, maar het water is koud en de waterdruk is laag. In het hoogseizoen kan het raadzaam zijn om van tevoren te reserveren. 

Waar eet je onderweg als je op trektocht gaat in Nepal?

Neem voldoende proviand mee en koop snacks in als je nog niet op hoogte bent: het kopen van een Snicker onderweg wordt elke 1000 hoogtemeters grofweg een euro duurder. In de teahouses kun je (stevig) ontbijten en avondeten. 

Wat voor uitrusting heb je nodig voor een trektocht in Nepal?

Essentiële uitrusting omvat stevige wandelschoenen (minimaal B, liefst B/C), geschikte (thermo)kleding, een rugzak, slaapzak, trekkingstokken en een waterzuiveringsmiddel. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden. Met name op grote hoogte kan het erg koud worden. 

Heb je een vergunning nodig om te wandelen in Nepal?

Voor de meeste trektochten in Nepal is een trekkingvergunning vereist. Daarnaast zijn er specifieke 'permits' nodig voor bepaalde beschermde gebieden, zoals de Annapurna Conservation Area en het het gebied rondom Mount Everest. 

Wat je verder nog moet weten als je op trektocht gaat in Nepal

De Nepalese bevolking is ontzettend vriendelijk en ze doen er alles aan om je op je gemak te laten voelen. Bedenk je wel dat Nepal nog steeds een zeer arm land is. De voorzieningen zijn niet zoals in de Alpen. Het wordt altijd ontzettend gewaardeerd als je een klein beetje Nepalees spreekt. Sla deze woorden alvast op:

 • Namaste = Oorspronkelijk betekent dit 'ik buig voor jou’ maar in de dagelijkse omgang vertaalt het beter naar ‘hallo’ maar ook naar ‘bedankt’
 • Didi = Mevrouw, je kunt elke Nepalese dame roepen als je haar aanspreekt met “Didi’. Dhai is de mannelijke vorm.
 • Dhanyavād = Bedankt

Over de schrijfster van dit artikel

Nicky Brouwer is bergwandelgids, in 2022 was ze drie maanden lang in Nepal. ‘Nepal is echt een land wat mij betoverd heeft. Ik ben mijn volgende reis alweer aan het plannen. De grootsheid van de bergen in combinatie met de prachtige mensen die er wonen is echt uniek.’ Je kunt Nicky volgen op Instagram

Mooiste gebieden in Nepal om te wandelen

1. Langtang, Helambu & Everest regio

Vanuit Katmandu zijn de bekendere trekking gebieden Langtang, Helambu & Everest regio (Solu Khumbu) goed bereikbaar.

Zodra je Solu Khumbu, de toegangspoort tot de Everest, bereikt, word je begroet door een adembenemend uitzicht op de Mount Everest en andere majestueuze bergen. Andere hoogtepunten zijn de prachtige Sherpa-dorpen en kloosters. Voor de meeste trektochten is het Mount Everest Basecamp op een hoogte van 5340 meter het ultieme doel. Vanaf daar is de Mount Everest echter niet zichtbaar. Om de Mount Everest te kunnen aanschouwen, moet je nog enkele uren verder wandelen naar Kalapattar, gelegen op een hoogte van 5545 meter. Een andere highlight in dit gebied zijn de Gokyo meren. De reis naar het Everest gebied gaat of met een Jeep tot Jiri en dan begin je met wandelen. Of je pakt het vliegveld naar het gevaarlijkste vliegveld ter wereld: Lukla.

De regio's Langtang en Helambu bevinden zich ten noorden van Kathmandu. Langtang wordt voornamelijk bewoond door de Tamang-bevolking, met een rijke cultuur en tradities. De Helambu-regio wordt voornamelijk bewoond door Sherpa's, die ook een rijke cultuur en tradities hebben. Beide regio's zijn gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk via wegen. De Langtang en Helambu regio's worden gescheiden door een hoge pas met dertien prachtige meren.

Image
Nepal
Image
Nepal

2. Manaslu & Annapurna

Het Annapurna gebied is gelegen ten noorden van Pokhara. Terwijl je wandelt, kun je getuige zijn van de prachtige Annapurna- en Dhaulagiri-bergen die boven je uittorenen. Wist jij dat de Annapurna een hoogte heeft van 8091 meter? De twee bekende trekkingen in het Annapurna gebied zijn de Annapurna basecamp trekking en het Annapurna circuit. Tijdens de Annapurna basecamp trekking trek je naar het basecamp om de Annapurna te beklimmen en tijdens de Annapurna circuit trek maar je een trekking rondom de Annapurna bergen. Je start bij deze trekkingen in het tropisch ogende bos en klimt elke dag hoger en hoger totdat je boven de boomgrens uit komt.

Image
Nepal
Image
Nepal

De Manaslu-regio, gelegen in het westen van Nepal, is sinds 1991 toegankelijk voor hikers. De prachtige Tsum-vallei is hier een absoluut hoogtepunt. Deze afgelegen regio in het noorden van Nepal werd geopend voor trekkers in 2007. Het Tsum-dal is een zeer afgelegen gebied waar de Tibetaanse cultuur en tradities nog steeds levendig zijn. Tijdens een trektocht door dit gebied kun je de oude boeddhistische kloosters ontdekken en de Tibetaanse levensstijl van dichtbij ervaren.

Ben je op zoek naar een relatief korte trektocht in de Himalaya? Dan is de Poonhill en/of Mohare Danda trektocht een aanrader. Deze trektocht neemt je mee door schilderachtige valleien en langs traditionele Sherpa-dorpen. Het doel van deze tocht zijn de prachtige uitzichtpunten Poonhill en/of Mohare Danda van waar je een prachtig uitzicht hebt om de Himalaya range. Deze tocht kan in 6-10 dagen worden voltooid vanuit Pokhara en biedt een mix van natuurlijke schoonheid en culturele ontdekkingen.

3. Dolpo

Dolpo - een van 's werelds meest afgelegen plateaus - was tot 1989 niet toegankelijk voor hikers. Met de veranderingen in de regelgeving werd dit ongewone en vrijwel onbekende gebied in Nepal plotseling toegankelijk voor avontuurlijke hikers. Vanwege het beperkte aantal bezoekers is de vergoeding voor de trekkingvergunning relatief hoog in vergelijking met de Annapurna, Langtang en Everest trekkinggebieden.

Dolpo bevindt zich aan de noordwestelijke grens van Tibet. Het gebied omvat ongeveer 30 dorpen en enkele tempels op hoogtes variërend van 3.600 meter tot 4.900 meter. Hoewel Dolpo in Nepal ligt, volgen de inwoners de Tibetaanse boeddhistische religie en cultuur. Ze zijn afstammelingen van het volk dat zich in de 10e eeuw in dit gebied heeft gevestigd. Het hoger gelegen Dolpo is een uitbreiding van het Tibetaanse plateau en heeft hetzelfde wilde, winderige en open landschap als Tibet.

SNP Natuurreizen

Bewonder het dak van de wereld

Acht van de tien hoogste bergtoppen ter wereld bevinden zich in de Nepalese Himalaya. Nepal vormt daarmee dé ultieme uitdaging voor avonturiers en bergwandelaars. SNP Natuurreizen brengt je naar de mooiste plekken van dit overweldigende land.

Bekijk de Nepal-reizen op snp.nl
Image
Nepal, man wandelt in de bergen
SNP Natuurreizen

Mooiste wandelroutes in Nepal

Everest Base Camp Trek

Gebied: Langtang, Helambu & Everest regio

Everest Base Camp Trek is een van de meest iconische trektochten ter wereld en kan daarom natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het brengt je naar de voet van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Het is een uitdagende tocht met spectaculaire uitzichten, bevroren gletsjers en steile bergpaden. Je zult jezelf moeten pushen en je uithoudingsvermogen op de proef moeten stellen terwijl je door adembenemende landschappen navigeert. Het Everest Base Camp ligt namelijk boven de 5000 meter.

Image
Nepal
Image
Nepal

Van Jiri naar Gokyo meren

Gebied: Langtang, Helambu & Everest regio

Van Jiri naar de Gokyo-meren is een unieke tocht die je meeneemt door schilderachtige dorpjes, weelderige bossen en naar de spectaculaire Gokyo-meren. Deze tocht vindt plaats in het Everest gebied maar je vermijdt de drukke paden. Vele mensen vliegen naar Lukla maar deze trekking begint in Jiri waarin je in een aantal dagen naar Lukla loopt. Deze dagen zijn ontzettend bijzonder omdat hier, vooral sinds covid, maar weinig toeristen komen. Je ziet echt hoe de lokale mensen leven van de landbouw.

Image
Nepa
Image
Nepal

Langtang trekking

Gebied: Langtang, Helambu & Everest regio

Langtang Trekking voert je door de betoverende vallei van Langtang. Het pad leidt je langs kabbelende bergstromen, dichte bossen en authentieke dorpjes. De trektocht biedt een glimp van de lokale cultuur en tradities, evenals een spectaculair uitzicht op de omliggende besneeuwde toppen. De aardbeving in 2015 heeft een groot gedeelte van deze vallei getroffen en helaas is nog niet alles herbouwd maar laat je niet tegenhouden hierdoor want het is een zeer bijzonder gebied.

Annapurna circuit

Gebied: Manaslu & Annapurna

Annapurna Circuit is een van de meest populaire trektochten in Nepal. Het neemt je mee door weelderige bossen, charmante dorpjes en over hoge bergpassen. Het hoogtepunt van deze tocht is het bereiken van de Thorung La Pass, op 5416 meter, waar je wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de omliggende bergketens. Het is een geweldige gelegenheid om de lokale cultuur te ervaren en te genieten van de overweldigende schoonheid van de natuur. Ps, vergeet niet te genieten van de Hot springs in Chame tijdens deze prachtige trektocht!

Image
Nepal
Image
Nepal

Manaslu circuit

Gebied: Manaslu & Annapurna

Manaslu Circuit is een uitdagende trektocht die je meeneemt door de afgelegen en ruige bergen van Nepal. Het pad slingert door diepe valleien, over steile bergpassen en biedt adembenemende uitzichten op de majestueuze piek van de Manaslu. Je loopt namelijk een rondje om deze prachtige achtduizender heen. Het is een avontuur vol met culturele ontmoetingen met de lokale bevolking en de mogelijkheid om de prachtige boeddhistische kloosters te verkennen. Bijzonder aan de Manaslu trekking is de kans om de Tsum Valley te ontdekken, in deze vallei leeft het Tibetaans boeddhisme nog volop.

Of the beaten tracks voor Nepal: Mardi Himal!

Gebied: Manaslu & Annapurna

De Mardi Himal trekking is een uitdagende en prachtige route in het Annapurna-gebied die adembenemende uitzichten op het Himalayagebergte biedt. Deze minder bekende trekkingroute neemt je mee door schilderachtige landschappen en biedt adembenemende uitzichten op de Annapurna, Machhapuchre en Hiunchuli bergen. Wat bijzonder is aan deze route, is dat je over de kam van een berg loopt waardoor je een wijds uitzicht hebt en ook een prachtige zonsondergang kunt zien. Het hoogtepunt van deze route is het basecamp van Mardi Himal. Het pad is minder druk en voert je langs bossen, dorpen, valleien en terrasvormige boerderijen.

Image
Nepal

Dolpo Trekking

Gebied: Dolpo

Dolpo Trekking is een tocht door het afgelegen en ongerepte Dolpo-gebied in Nepal. Het bestaat uit zowel de Lower als de Upper Dolpo-trektocht. Je reist door betoverende landschappen, met dramatische bergen, diepe kloven en kristalheldere meren. Onderweg kun je de unieke cultuur en levensstijl van de lokale bevolking ontdekken. Het is een avontuur vol ontdekkingen en een kans om een van de best bewaarde geheimen van Nepal te verkennen.

Image
Nepal
Image
Nepal