Wandelroute Eifelsteig

De Eifelsteig is een 313 km lang premiumwandelpad, een van de 16 Top Trails of Germany, is het uithangbord van de Eifel. Het begint in Aken (Kornelimünster) en eindigt in Trier. De route verloopt meestal over onverharde paden en verrast steeds weer met adembenemende uitzichten en een grote landschappelijke diversiteit. Het traject is volledig gemarkeerd en wordt in de regel ingedeeld in 15 etappes, in lengte variërend van 14 tot 28 km.

Lees ook:

Startpunt:  bedevaartsoord Kornelimünster

Vanaf het startpunt, het oude bedevaartsoord Kornelimünster, voert de tocht eerst door de vallei van de Inde en dan over de veen- en heidelandschappen van het Natuurpark Struffelt Heide naar Roetgen, de ‘toegangspoort tot de Eifel’. Heerlijke vergezichten kenmerken het volgende traject door de Hoge Venen, dat eindigt in Monschau, een van de mooiste vakwerkstadjes van de Eifel. Metershoge beukenhagen, aangeplant als bescherming tegen de wind rond boerderijen en woonhuizen van het Monschauer Land, herinneren eraan dat het op deze eenzame hoogvlakten best kan spoken.

Nationaal Park Eifel

De derde en vierde etappe zijn zeer waterrijk: eerst gaat het door de eenzame vallei van de Roer naar Einruhr, dan langs imposante stuwmeren en in de schaduw van heerlijke loofbossen door het Nationaal Park Eifel verder naar Gemünd. Onderweg kom je ook langs het voormalige NS-opleidingscentrum Vogelsang, dat nu een bezoekerscentrum herbergt.

Wie zich voor mijnbouwgeschiedenis interesseert, komt op de etappe naar het Kloster Steinfeld aan zijn trekken. Sporen van de beroemde Romeinse waterleiding naar Keulen begeleiden de wandelaar op weg naar het schilderachtige vakwerkdorp Blankenheim.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
Over het Gerolsteiner Felsenpfad.
Over het Gerolsteiner Felsenpfad.

eifel-kaart

Geologisch bijzonder

Via Mirbach en de Wasserfall Dreimühlen, een geologische bijzonderheid, wordt twee dagen later Hillesheim bereikt, de ‘hoofdstad van de Eifel-krimi’s’. Aan het eind van etappe 9 duiken de spectaculaire dolomietrotsen van Gerolstein op, een van de hoogtepunten van de Kalkeifel. Vanaf de Dietzenley, een van de dolomietrotsen, zweeft de blik de volgende dag over de Vulkaaneifel, het onderwerp van de etappes 10 en 11, met als hoofdattractie de maren, de ‘blauwe ogen van de Eifel’. In de buurt van Daun (etappe 11) liggen er drie op een kluitje bijeen. In een ervan (Schalkenmehrener Maar) kun je in de zomer zelfs een duik nemen.

Laatste etappes

Vanaf Daun volgt de Eifelsteig het traject van het schilderachtige Lieserpfad, dat prachtige doorkijkjes op de burchten van Manderscheid (etappe 12) biedt. Vanaf de Abtei Himmerod, een oase van rust, voert de 13de etappe door de vallei van de Salm zuidwaarts naar Bruch. Na deze gemakkelijke etappe toont de Eifelsteig echter zijn tanden: de voorlaatste etappe is de langste (28 km) en ook de zwaarste. De slotetappe voert van Kordel naar Trier en biedt veel afwisseling: kleine watervalletjes, smalle paadjes, ladders, kabels en hangbruggen zomen het pad, dat via het ongerepte Butzerbachtal en de Genovevahöhle, een indrukwekkende grot in de roodachtige zandsteenrotsen, naar de Moezelvallei zakt.

Meer informatie: www.eifelsteig.de

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
2613
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Wandelroute Eifelsteig

  1. Fantastisch is het deze route ook aan te bieden als een vorm van pelgrimage met startpunt het Bedevaartsoort Kornelimünster. Graag zou ik deze route willen wandelen in 2020 samen met mijn gebedspartner. Kunt u mij berichten wanneer de gehele planning van wandelroute Aken – Triër, klaar is ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *