Bergwandelen met kinderen in de Allgäuer Alpen

Het sprookjeskasteel Neuschwanstein heeft een achtertuin van hoge bergen vol alpiene uitdagingen en een zacht glooiend groen voorland vol glinsterende, helderblauwe meren. Perfect voor het maken van ‘kleine’ én ‘grote’ tochten en om kinderen kennis te laten maken met bergwandelen. Op Pad wandelde met kinderen in de Duitse Allgäuer Alpen. Lees alle informatie herover.

lijn-1px

Georganiseerde wandelreizen van SNP

redactie_oppad_100pxHeb je na het lezen van onderstaande informatie zin gekregen om naar deze bestemming op vakantie te gaan, maar lukt het door drukte niet om alles zelf te regelen? Dan kan Op Pad de georganiseerde reizen van SNP Natuurreizen in dit gebied van harte aanbevelen.  Onze tip  is de reis “Bad Hindelang, 8 dagen. Duurzaam bergwandelen in de Allgäu, wandelvakantie vanuit Hotel Wiesengrund ”. Op de website van SNP vind je alle informatie over deze reis, zoals beschikbare vertrekdata en prijzen. Kijk op snp.nllijn-1px

Korte informatie over bergwandelen met kinderen in de Allgäu

Gebied: de Allgäu is een Zuid-Duitse streek, die een deel van de Beierse Alpen beslaat, grenzend aan Oostenrijk.
Gemaakte tochten: 3 dagtochten en 1 tweedaagse huttentocht in de bergen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: onze gemaakte routes variëren sterk in duur en moeilijkheid, zie uitgebreide info verderop.
Navigeren: gedetailleerde wandelkaart + markering onderweg.
Beste tijd: de zomer.
Overnachten: camping, Ferienwohnungen, berghutten, hotels. Het aanbod is groot en divers.

Gedetailleerde informatie over bergwandelen met kinderen in de Allgäu

Over de Allgäu

De Allgäu is een Zuid-Duitse streek, die een deel van de Beierse Alpen beslaat. De Allgäu wordt onderverdeeld in de vier regio’s Unterallgäu, Westallgäu en de toeristische zwaargewichten Ostallgäu (kasteel Neuschwanschtein) en Oberallgäu, waar je de ­Breitachklamm en wintersportoord Oberstdorf vindt. Kenmerkend voor de Allgäu is de abrupte overgang van zacht glooiende weidelandschap in hoge voornamelijk kalkbergen met grillige toppen, de ‘Dolomieten van Duitsland’. Door de grote variatie in landschappen en een veelheid aan voorzieningen op toeristisch en wandelgebied is het een geschikte bestemming om met kinderen op vakantie te gaan. Hoogste berg van de Allgäu is de 2.657 meter hoge Grosse Krottenkopf. Kenmerkend zijn ook de vele meren aan de voet van de bergen, overblijfselen van gletsjers uit de Laatste IJstijd.

Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (1)

Over bergwandelen in de Allgäu

De Allgäuer Alpen is een goed ontsloten wandelgebergte. Minstens 24 van de 40 kabelbanen zijn ook in de zomer geopend. In het alpiene deel ligt 7.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden. Het Naturschutzgebiet Allgäuer Hochalpen bevat 21 hectare onaangetaste wildernis en is het meest soortenrijke gebergte van Duitsland. Er leven bergmarmotten, steenarenden, alpensneeuwhoenen en steenbokken. Ook buiten het natuurgebied zijn de meeste zijdalen autovrij.

Drie wandelroutes met uitzicht op Schloss Neuschwanstein

1. Korte variant: de aanlooproute door de Pöllatschlucht. Hoogteverschil: negentig ­meter. Schloss Neuschwanstein is één van de beroemdste kastelen ter wereld en trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De meeste van hen worden vanaf de parkeerplaatsen in bussen vervoerd naar het kasteel, dat een kleine honderd meter hoger op een rots ligt. Leuker is de aanlooproute door een kloof via trappen langs een kletterende beek, de Pollatschlücht. Heen en weertje. Je kunt eenmaal boven natuurlijk

2. Makkelijke variant: Rondom de Alpsee. Rondje om een idyllisch bergmeer. Aan de oever ligt slot Hohenschwangau en je hebt uitzicht op slot Neuschwanstein. Duur: 2 uur. Afstand: 6,2 km. Hoogteverschil: 146 meter.

3. Moeilijke variant: naar de Tegelberg (1.707 m). Duur rondtocht: 6 uur. Hoogteverschil: 1.124 meter stijgen en dalen. Zware tocht langs geëxponeerde, steile graat. Inkorten mogelijk door kabelbaan te nemen.

Over Schloss Neuschwanstein en Koning Ludwig II

Geboren in 1845 en al op 18-jarige leeftijd betrad koning Ludwig II de troon. Eenzaamheid loopt als een rode draad door zijn leven. Zijn homosexualiteit kon hij niet open beleven. Hij leefde in zijn eigen fantasiewereld, en in plaats van besturen, gaf hij vooral geld uit, zoals aan de kastelen die hij voor zichzelf liet bouwen, en die hem een plaats in de geschiedenis gaven: Schloss Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein. Die laatste, de beroemdste, heeft de koning alleen als bouwplaats meegemaakt. In 1886 werd hij afgezet en verbannen naar Schloss Berg aan het Starnbergermeer, waar hij op 13 juni onder nooit opgehelderde omstandigheden overleed.

Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (12)

Canyons van de Allgäu

De Allgäu heeft meer dan twintig kloven (Klammen) met watervallen, die het bezichtigen waard zijn. Een kloofwandeling mag niet ontbreken in een actieve vakantie in de Allgäu. Drie routetips:

1. Koningin der kloven: Breitachklam 2,5 kilometer lang en ongeveer 150 meter diep is dit de diepste – en misschien wel mooiste – canyon van Centraal-Europa. Sinds de pastoor Johannes Schiebel in 1904 het als eerste lukte om de kloof begaanbaar voor wandelaars te maken, zijn honderdduizenden hem gevolgd door dit natuurwonder. Een netwerk aan bruggen maakt de kloof het hele jaar door toegankelijk. Laat je niet weerhouden door slecht weer: hoe meer water door de kloof gaat, hoe indrukwekkender het is. www.breitachklamm.com

2. Eistobel: Naturschutzgebiet Eistobel ligt ten zuiden van Isny. Twee toegangen leiden naar de kloof bij Maierhofen waar de watervallen liggen, die de rotsen hun bizarre vorm gaven en die in de winter voor mooie ijssculpturen zorgen (pas op, in de winter is de route vaak alleen met stijgijzers begaanbaar en alleen voor ervaren bergwandelaars geschikt). www.eistobel.de.

3. Starzlachklamm: In de winter gesloten, in de zomer veeleisend, maar goed gezekerde tour. Schepper van de kloof is de Starzlach, die vanaf ruim 1.000 meter hoogte, steeds meer gevoed door zijstromen, door het ravijn loopt. ­Vanaf de parkeerplaats in Sonthofer bereik je in een paar minuten de ingang tot de kloof. www.starzlachklamm.de.

Tweedaagse huttentocht Kemptner Hütte

Wij maakten een korte huttentocht naar de Kemptner ­Hütte. De bedoeling was een rondtocht, maar door onweer op de tweede dag skipten we een pasovergang en daalden rechtstreeks terug af naar het dal. Uiteindelijk werd het daardoor dus een heen en weertje. Voor de wandelroute naar de Kemptner Hütte staat officieel ca. 4,5 uur vanaf Oberstdorf, maar wij deden er het dubbele over vanwege de hitte en met een kind van negen jaar. De route is alleen geschikt om met kinderen te doen vanaf ongeveer negen jaar, die bovendien goed kunnen bergwandelen, anders is het te zwaar. Bovendien zit er een lastige, smalle passage in langs een steile helling via een staalkabel. Hoogteverschil: 1.050 m. De Kemptner Hütte is één van de grootste berghutten in de hele Alpen. Er zijn honderd bedden in aparte ­kamers en 190 verdeeld over twee ­lagers (je ligt dus knus met 80 ­mensen op een zaal). Geopend van midden juni tot midden oktober.

Nog nooit in een berghut geslapen? Bekijk ook onze how to video over het reilen en zeilen in een berghut.

Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (11)

Beste seizoen voor bergwandelen in de Allgäu

De zomerperiode. De Allgäu trekt in de zomer wel veel toeristen. In de zomer kunnen er flinke buien ontstaan, vooral in de middag, en die kunnen met een klap onweer vergezeld gaan. Controleer daarom altijd goed het weerbericht, vooral als je een bergwandeling hebt gepland: www.wetter-allgau.de.

Vervoer naar de Allgäu

Auto: De afstand Utrecht – Füssen is 770 kilometer.
Trein: Amsterdam – Füssen, reisduur 8 uur en 52 minuten, 2 keer overstappen, enkele reis v.a. € 39 p.p.

Deze treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets,treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08. Bezoekadres: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden en Singel 393 Amsterdam.

Dagje niet wandelen?

Ideale bestemming op een rustdag is één van de vele helderblauwe meren, die de Allgäu rijk is. Daarnaast zijn er veel cultuurhistorisch interessante plaatsen om te bezoeken, zoals: Füssen met zijn middeleeuwse centrum; Kempten, de grootste stad van de Allgäu, ooit gesticht door de Romeinen, en de beste plaats om te shoppen; op het gebied van barok, gotiek, middeleeuwse muren en torens geldt Wangen als één van de mooiste voorbeelden van Zuid-Duitsland.

Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (9)

Overnachten

De Allgäu heeft een ruim aanbod aan accommodaties, van campings tot bungalowparken, Ferienwohnungen tot hotels. Wij verbleven in het centraal gelegen Nesselwang in Feriendorf Reichenbach. Wandeltip: vanuit Nesselwang brengt de Alpspitzbahn je tot ongeveer 100 meter onder de top van de Alpspitze (1.575 m) en Edelsberg (1.624 m). Twee glooiende gras­bergen met mooi uitzicht op de Hochalpen tot in Oostenrijk en kasteel Neuschwanstein in het oosten. ­Bovenop is een restaurant. De klim langs de waterval in het bos is erg de moeite waard. Geschikt voor ­kleinere kinderen.

Niet kinderachtig: Heilbronnerweg

Zeker niet geschikt voor kleine kinderen, maar wat niet onvermeld mag blijven in een stuk over de Allgäu is de Heilbronnerweg. Eén van de klassieke graatwandelingen in de Alpen. In twee of drie etappes (incl. klim en afdaling van en naar het dal) voert hij over de hoofdkam van de Allgäuer Alpen. Smalle paden, een ladder, een brug en gezekerde kabels geven de route soms het ­karakter van een klettersteig. De route voert onder meer langs de eerder genoemde Kemptner Hütte.

Verdere toeristische informatie over de Allgäu

Klik hier voor de officiële toeristische site.

Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (10)

Gerelateerd

Delen

Waardering
46845
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Bergwandelen met kinderen in de Allgäuer Alpen

 1. Hallo allemaal

  ik ben zinnens het Koning Ludwigpad een keer te gaan afwandelen. Ik heb een week de tijd en start in Starnberg om dan te eindigen in Füssen. Hoe zit het met kampeermogelijkheden? Is er de mogelijkheid om een fiets te huren? Bestaat er een kaart met wandelroutes over dit pad?
  Heeft iemand mss nog tips hierover?

  Alvast hartelijk dank

 2. Hardstikke leuk artikel over de Allgäu, geweldig ! Wij zijn in 2000 voor het eerst naar de West-Allgäu op vakantie gegaan met onze 2 zoons (toen 3 en 5), voor een echte ‘Urlaub auf dem Bauernhof’. Inmiddels zijn we al minstens 15 keer terug geweest, ook dit jaar weer op de terugweg uit Italie. Zelfs onze oudste (nu 18), niet mee naar Italïe wilde weer nakomen. Onze boerderij ligt op 1 km van de Eistobel, ons huisrondje. Ik heb nog een echte aanrader voor een prachtige tocht: de beroemde Nagelfluhkette. Deze schitterende kamwandeling over 7 toppen tussen de Hochgrat (bij Steibis) en Mittag (bij Immenstad) kun je in 1 dag doen (met kabelbaan omhoog en e.v. omlaag en met trein terug) maar ook in meerdere dagen, waarbij de Gundalphütte de aanrader is voor een overnachting.
  Groeten, Harry Goossens Landgraaf

  1. Beste Harry Goossens,
   heeft u misschien nog een leuke insider-tip voor overnachten met kinderen in deze buurt? Hoe heet bv de boerderij waar uw verbleef? Ik hoop dat we deze zomer ernaartoe kunnen.
   Met vriendelijke groet,
   Florian Just

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *