Wandelroute Bergell in Graubünden, Zwitserland

Mooiste dal van de Alpen?
Als het mooiste dal van de Alpen gekozen zou worden, dan zou Bergell zeker bij de finalisten horen en misschien wel de eerste prijs winnen. Val Bregaglia, zoals Bergell in de taal van de streek heet, begint voorbij de Malojapass (ten zuiden van St. Moritz) en eindigt bij het dorpje Chiavenna over de Italiaanse grens.

Hoezo mooi?
Val Bregaglia is van de dalbodem tot en met de bergtoppen uitzonderlijk mooi en dat zie je niet vaak. Alle dorpen zijn leuk om doorheen te wandelen, maar de mooiste dorpen zijn zonder twijfel Soglio, Bondo en Vicosoprano. Skiliften zijn hier nooit gebouwd en dat is maar goed ook, want daardoor is het dal nog zo oorspronkelijk en zo bloedmooi.

Wat is er te doen?
Luieren, bergwandelen, musea, rotsklimmen, sportklimmen, boulderen, hochtouren maken, vogels en bloemen spotten. Omdat de postbus overal komt en frequent rijdt, kun je makkelijk van A naar B wandelen en per bus terug. Beroemd is de Sentiero Panoramico die heel lang is maar waarvan je prima een deel kunt lopen. Het mooiste stuk is dat van Vicosoprano naar Soglio. Dat heb ik minstens 20 keer gelopen, als inlooptocht, als middagwandeling op een slechtweerdag, gewoon voor de leut en omdat ik er niet genoeg van kan krijgen. Zo’n wandeling eindigt steevast op het terras in de tuin van Palazzo Salis.
Sentiero Panoramico: T2, 24 km, 1286 m stijgen, 2347 m dalen, 7.15 uur, hoogste punt: 1489 m.

Het mooiste uitzicht
De Piz Badile (3308 m) is een wondermooie berg opgetrokken uit solide graniet. Klimmers uit alle landen van de wereld komen naar Bergell om hem te beklimmen, via de Spigolo Nord oftewel de Nordkante of de moeilijkere ‘Via Cassin’, de klassieke route door de noordoostwand. De berg is het mooiste te bewonderen vanuit Soglio, gezeten op een bankje. ‘Dat zoiets moois bestaat’, zuchtte ik toen ik hem voor het eerst aanschouwde. Later, in 1999, leerde ik elke meter van de 800 meter lange noordkante kennen. In mijn dagboek noteerde ik: ‘De beklimming was een aaneenschakeling van puur genot op de formidabele granietplaten van deze beroemde berg.’ Van de Badile krijg ik nooit genoeg, zeker weten.

Boulder Park
Boulderen is hot en ook dat kan in Val Bregaglia, bij het dorpje Stampa. Aan de Italiaanse kant van de grens is boulderen al decennialang beroemd, in Valmàsino en Val di Mello. Er zijn in Nederland klimhallen waar je alleen kunt boulderen (o.a. in Delfts Bleau in Delft) en klimhallen waar je zowel kunt boulderen als gewoon klimmen. Alles wat je nodig hebt zijn klimschoentjes, een pofzakje en een crashpad.

Heel veel sneeuw
De NKBV (Nederlandse Klim en Bergsportvereniging) waarschuwt voor sneeuw op wandelpaden, vanwege de extreme hoeveelheden sneeuw die er nog laat in het voorjaar gevallen zijn. Het kenniscentrum van de NKBV geeft handige tips voor ondergesneeuwde hellingen en paden. Tip nummer één: informeer bij de dichtstbijzijnde berghut, het berggidsenbureau of het toeristenbureau naar de omstandigheden op de gekozen route.

Nieuw: markering Via Sett geoptimaliseerd
Bergwandeling, 94 km, van Thusis naar Chiavenna (Italië), via de Septimerpass en Alp Flix, een van de beroemdste hoogveenvlaktes van Europa. In 5 of 6 dagen te doen. Overnachting in hotels in de dorpen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Fotobijschriften
* Soglio
* Bergell
* Soglio
* Noes Badilekante
* Piz Badile
* Mello
* Camerozzo
* Grevasalvas

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
44386
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *