icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Ierland, wandelen in de bergen
Blog

Wicklow Way praktische informatie

  • 19 april 2018
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Jonathan Andrew en Footfalls Walking Holidays

Nanda Raaphorst wandelde de Wicklow Way in Ierland.

Dit artikel bevat uitgebreide praktische informatie voor wie de tocht ook wil maken.

Lees hier het bijbehorende sfeerverhaal over de tocht.

Over de Wicklow Way

De Wicklow Way is Ierlands langste gemarkeerde wandelroute. Ze voert vanaf Dublin (Marlay Park) zuidwaarts, eerst door de Dublin Mountains, dan door de Wicklow Mountains. De route voert noodgedwongen vaak over brede bospaden van grint. Verwacht geen 100% natuurroute, of een route die is uitgezet via alleen maar mooie dorpjes. Hoogtepunt voor velen op de Wicklow Way is Glendalough, één van de oudste christelijke kloostervestigingen van Europa. Het wandelpad werd in 1981 door J.B. Malone vastgelegd. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan is de route voorzien van bewegwijzering.

No Right of Way

In Ierland geldt geen recht van overpad (Right of Way), zoals in Groot Brittannië onder andere het geval is. Wandelaars mogen niet zonder toestemming boerenland doorkruisen, ze zijn afhankelijk van de goodwill van de landeigenaars. Als die hun terrein niet openstellen, zul je de openbare wegen moeten gebruiken of (zoals vaak het geval op de Wicklow Way) de wegen en bospaden die Staatsbosbeheer (Coillte) heeft aangelegd om de bossen te onderhouden. Kortom, dankzij Coillte zijn de Dublin en Wicklow Mountains toegankelijk voor wandelaars, niet te hard klagen dus…

Het routeverloop van de Wicklow Way

De Wicklow Way voert eerst door de Dublin Mountains en dan door de Wicklows Mountains ten zuiden van Dublin. Die bergen zijn gemiddeld 600 meter hoog, hoogste punt op de route is de Djouce van 725 meter, het laagste punt (52 m) is in Clonegal. Hoogtepunten onderweg zijn de ruige landschappen van de Wicklow bergen. De route voert er ondermeer bovenlangs Ierlands hoogste waterval, Powerscourt waterfall, 121 m. Bij de gedenksteen voor J.B. Malone, de architect van de Wicklow Way, kijk je neer op Lough Tay, een meer op de bodem van een fraaie vallei. Malone beschouwde het als de parel van deze heuvels.

De Wicklow Way voert daarna naar de bijzondere kloosterstad Glendalough, voor velen is dit oeroude pelgrimsoord gelegen tussen watervallen en imposante eikenbossen een hoogtepunt op de route. Na de Mullacor Mountain en de afdaling de historische vallei van Glenmalure in volgen de heuvels van Ballygobban, Sheilstown, Slieveroe, Ballycumber en Garrynoe. Vanaf Tinahely meandert de route door vruchtbaar boerenland voordat hij eindigt in het kleine plaatsje Clonegal. Het zuidelijke traject, met smalle lanen en paden en glooiende heuvels contrasteert sterk met de grandeur van de Wicklow Mountains.

Image
view-to-moynes-IMG_3777-600x401.jpg

Facts en figures van de Wicklow Way

De Wicklow Way is officieel 132 km lang, verdeeld over 6 trajecten (soms 7). Hij start in Dublin en eindigt in Clonegal, maar veel mensen stoppen al in Tinahely. Het laatste traject is lang, 31 km, en heeft heel veel asfalt, 63%. De Wicklow Way is onderdeel van het westelijke stuk van de Europese wandelroute E8, die van Ierland, dwars door Europa, helemaal tot in Turkije loopt.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad Wicklow Way

Nergens is de Wicklow Way hoger dan 630 m. wat het makkelijk maakt om de wandelroute te onderschatten. Ga er niet vanuit dat je door de route 'vliegt'. De Wicklow Way doorkruist namelijk de 'lie of the land' dus je klimt vaak en daalt weer af waarna je meteen weer moet klimmen. Bovendien zijn delen van de route nogal blootgesteld aan weer en wind en voeren ze door grotendeels onbewoond gebied. Meer dan 3 - 4 km per uur wandel je niet bij elkaar, ook al is de bodem vaak bedekt met grint of - nog erger - asfalt. De Wicklow Way bestaat gemiddeld uit 28% asfalt, daarvan neemt het zuidelijke deel 63% voor rekening.

Navigatie over de Wicklow Way

Markering: De Wicklow Way is gemarkeerd (in beide richtingen) met een geel wandelaartje en gele pijlen. Let op: ook de nieuwe Dublin Mountains Way gebruikt gele pijlen, maar dan altijd in combi met een bordje waarop 'DMW' staat.
Routegidsen: Er zijn verschillende routegidsen van de Wicklow Way. Wij gebruikten die van Rucksack Readers, geschreven door Jacquetta Megarry en Sandra Bardwell. Ringband, eenvoudige overzichtskaart, goede praktische info, traditionele achtergrondinfo. De routegids is van www.rucsacs.comm /t +44 131 661 0262. In Nederland verkrijgbaar via www.reisboekhandel.nl

Image
Wicklow Way

Er naar toe

De route is eenvoudig te bereiken, met de auto is het ongeveer 25 km reizen vanaf Dublin Airport naar Marley Park. Met het OV kan met de rechtstreekse dienst van bus 16, reistijd ca 1 uur, 15 minuten. Transfers naar/van Dublin kun je regelen met Wicklow Way Baggage, T: 00353 86 26 98 659.

Eten/drinken langs de Wicklow Way

Onderweg zijn er nauwelijks mogelijkheden om vlak langs de route eten in te kopen. Zorg dat je voor de eerste dagen wat snacks bij je hebt en regel met je gastheer/vrouw een lunchpakket voor onderweg. Bijna alle overnachtingsadressen langs de route verzorgen ‘s avonds, tegen betaling, ook maaltijden. Informeer vooraf naar de mogelijkheden.

Wicklow Way, van noord > zuid of andersom?

De wandelgids van Rucsacs beschrijft de route van noord naar zuid, zoals wij hem ook liepen. Voorstanders van zuid naar noord noemen als voordelen: het mooiste landschap (uitdagender en wilder) heb je dan als laatste, in het noorden; de wind komt voornamelijk uit het zuidwesten (dus wind schuin achter); en je eindigt in Dublin, wat een leuk eindpunt is.

Beste tijd voor de Wicklow Way

Met uitzondering van de winter alle seizoenen. In de winter zijn de dagen te kort om de afstanden tussen de accommodatie te overbruggen.

Overnachten langs de Wicklow Way

Overnachtingsmogelijkheden langs de route zijn dun gezaaid. Sommige dagtrajecten zijn daardoor vrij kort (15 km) of – als je 2 trajecten koppelt - erg lang (> 30 km). Het is zeker in het hoogseizoen aan te bevelen vooraf de accommodatie te boeken. Ook handig: veel B&B-eigenaren verzorgen transfers naar/van hun onderkomen. Dat kan aan het eind/begin van de dag nogal wat kilometers asfalt schelen.

Van dag tot dag, plus tips voor accommodatie

Dag 1, wandelen van Marlay Park (Dublin) naar Knockree
> Overnachten in Knockree Hostel
+353 1 276 7981

Dag 2, wandelen Knockree Hostel > Roundwoud
> Overnachten in Loughdan House, Lough Dan, Roundwood, Co. Wicklow
walking@loughdanhouse.com
0035312817027 mobile 00353 87 2672331.

Image
Wicklow Way

Dag 3, wandelen Roundwoud > Glendalough > Glenmalure
-  Transfer Glenmalure > Glendalough
> Overnachten in The Wilderness Lodge, Glenmalure, Wicklow.
T: 00353 404 46839 / +00353 87 262 5549

Dag 4, transfer naar Glenmalure, dan wandelen Glenmalure > Moyne
> Overnachten in Kyle Farmhouse, Kyle, Tinahely, Wicklow. Ref Margaret.
T: +353 (0)59 6471341 , Mobile: +353 (0)87 2852997

Dag 5, Moyne > Tinahely > Clonegal (eindpunt)
> Transfer naar Dublin Airport

Bagagetransfer en transfers naar/van Dublin
I: http://wicklowwaybaggage.com
T: 00353 862698659

Belangrijkste websites Wicklow Way
www.wicklowway.com

En verder:
www.discoverireland.ie
www.visitwicklow.ie
www.wicklowuplands.ie
www.irishtrails.ie
www.dublinmountains.ie
www.coillteoutdoors.ie
www.pathsavers.org