icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Ierland Wicklow Way
Routes

Wicklow Way praktische informatie

  • 19 april 2018
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Jonathan Andrew

De Wicklow Way is Ierlands langste gemarkeerde wandelroute. De wandelklassieker voert vanaf Dublin zuidwaarts naar Clonegal en is in totaal 127 kilometer lang. Je wandelt eerst door de Dublin Mountains en vervolgens door de Wicklow Mountains, vaak over brede bospaden van grint. Hoogtepunt voor velen is Glendalough, één van de oudste christelijke kloostervestigingen van Europa. Het wandelpad werd in 1981 door J.B. Malone vastgelegd en werd in 2006 ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig bestaan gemarkeerd.

Korte feiten

Over de Wicklow Way

  • Gebied: Dublin en Wicklow Mountains ten zuiden van Dublin, oost-Ierland
  • De wandelroute: De Wicklow Way is 127 km lang en bestaat uit 6 - 7 dagetappes van 15 - 35 km
  • Zwaarte: Middelzwaar. Totaal aantal hoogtemeters: 3200 m; hoogste punt: 630 m. Relatief veel asfalt en enkele lange onbeschutte trajecten. 
  • Navigatie: Routegids en markering.
  • Beste tijd: Mei t/m september.
  • Vervoer: Vliegen op Dublin Airport; bus naar startpunt.
  • Overnachten: B&B's en hostels.

Het routeverloop van de Wicklow Way

De Wicklow Way voert eerst door de Dublin Mountains en dan door de Wicklows Mountains ten zuiden van Dublin. Die bergen zijn gemiddeld 600 meter hoog, hoogste punt op de route is de Djouce van 725 meter, het laagste punt (52 m) is in Clonegal. Hoogtepunten onderweg zijn de ruige landschappen van de Wicklow bergen. De route voert er ondermeer bovenlangs Ierlands hoogste waterval, de Powerscourt waterfall van 121 meter hoog. Bij de gedenksteen voor J.B. Malone, de architect van de Wicklow Way, kijk je neer op Lough Tay, een meer op de bodem van een fraaie vallei. Malone beschouwde het als de parel van deze heuvels.

De Wicklow Way voert daarna naar de bijzondere kloosterstad Glendalough, voor velen is dit oeroude pelgrimsoord,  gelegen tussen watervallen en imposante eikenbossen, een hoogtepunt op de route. Na de Mullacor Mountain en de afdaling de historische vallei van Glenmalure in volgen de heuvels van Ballygobban, Sheilstown, Slieveroe, Ballycumber en Garrynoe. Vanaf Tinahely meandert de route door vruchtbaar boerenland voordat hij eindigt in het plaatsje Clonegal. Het zuidelijke traject, met smalle lanen en paden en glooiende heuvels, contrasteert sterk met de grandeur van de Wicklow Mountains. 

De Wicklow Way is onderdeel van het westelijke stuk van de Europese wandelroute E8, die van Ierland dwars door Europa helemaal tot in Turkije loopt.

No Right of Way

In Ierland geldt geen recht van overpad (Right of Way) zoals in Groot-Brittannië. Wandelaars mogen dus niet zonder toestemming boerenland doorkruisen, ze zijn afhankelijk van de goodwill van de landeigenaren. Als die hun terrein niet openstellen, zul je de openbare wegen moeten gebruiken of - zoals vaak het geval op de Wicklow Way - de wegen en bospaden die Staatsbosbeheer ('Coillte') heeft aangelegd om de bossen te onderhouden. Kortom, dankzij Coillte zijn de Dublin en Wicklow Mountains toegankelijk voor wandelaars. Niet te hard klagen dus dat de Wicklow Way niet rijk is aan lange trajecten mals gras of onverharde avontuurlijke paadjes. 

 

Image
view-to-moynes-IMG_3777-600x401.jpg

Zwaarte/moeilijkheidsgraad Wicklow Way

De Wicklow Way is officieel 127 km lang, verdeeld over 6 á 7 trajecten. De route start in Dublin en eindigt in Clonegal, maar veel mensen stoppen al in Tinahely vanwege de grote hoeveelheid asfalt op het  traject hierna.

Nergens is de Wicklow Way hoger dan 630 meter, maar ga er niet vanuit dat de route een 'makkie' is. De Wicklow Way klimt en daalt vaak, met 3200 meter hoogteverschil over een afstand van 127 kilometer. Delen van de route zijn blootgesteld aan weer en wind en voeren door grotendeels onbewoond gebied. De Wicklow Way bestaat gemiddeld uit 28% asfalt, daarvan neemt het zuidelijke deel 63% voor rekening.

Wij liepen de route van noord naar zuid, zoals beschreven in de wandelgids van Rucsacs (zie onder Navigatie). Voorstanders om de route van zuid naar noord te doen, noemen als voordelen: het mooiste landschap heb je dan op het laatst; je hebt de wind (voornamelijk uit het zuidwesten) dan in de rug en je eindigt in Dublin, wat natuurlijk een interessant eindpunt is.

Navigatie over de Wicklow Way

Markering: De Wicklow Way is gemarkeerd (in beide richtingen) met een geel wandelaartje en gele pijlen. Let op: ook de nieuwe Dublin Mountains Way gebruikt gele pijlen, maar dan altijd in combinatie met een bordje waarop 'DMW' staat.

Routegidsen: Er zijn verschillende routegidsen van de Wicklow Way. Wij gebruikten die van Rucksack Readers. De gids is in Nederland onder meer verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver.

Image
Wicklow Way

Naar de Wicklow Way toe en bagagetransport

Vliegen: Vanaf Dublin Airport is het ongeveer 25 km rijden met de (huur)auto naar Marley Park, het startpunt van de Wicklow Way in Dublin.

OV: Vanaf Dublin Airport rijden er rechtstreekse bussen naar het startpunt, reistijd ca 1 uur, 15 minuten.

Transfers: voor bagagetransport tussen je accommodatie kun je o.a. terecht bij Wicklow Way Baggage
Verder verzorgen veel B&B-eigenaren langs de Wicklow Way transfers naar/van hun onderkomen.
 

Eten/drinken langs de Wicklow Way

Onderweg zijn er nauwelijks mogelijkheden om vlak langs de route eten in te kopen. Zorg dat je voor de eerste dagen wat snacks bij je hebt en regel met je gastheer/vrouw een lunchpakket voor onderweg. Bijna alle overnachtingsadressen langs de route verzorgen ‘s avonds, tegen betaling, ook maaltijden. Informeer vooraf naar de mogelijkheden.

Beste tijd voor de Wicklow Way

De Wicklow Way wandel je het relaxt van mei - september. In de overige maanden, met name de wintermaanden, zijn de dagen wellicht te kort om de afstanden tussen de accommodatie te overbruggen.

Dagetappes en accommodatie langs de Wicklow Way

Overnachtingsmogelijkheden langs de route zijn dun gezaaid. Sommige dagtrajecten zijn daardoor vrij kort (15 km) of – als je 2 trajecten koppelt - erg lang (> 30 km). Het is zeker in het hoogseizoen aan te bevelen vooraf de accommodatie te boeken. Ook handig: veel B&B-eigenaren verzorgen transfers naar/van hun onderkomen. Dat kan aan het eind/begin van de dag nogal wat kilometers asfalt schelen.

Dag 1, traject 1 Marlay Park (Dublin) naar Knockree
Overnachten in Knockree Hostel

Dag 2, traject 2 Knockree Hostel > Roundwoud
Overnachten in Loughdan House, Lough Dan, Roundwood, Co. Wicklow

Dag 3, twee gekoppelde etappes
traject 3 Roundwoud > Glendalough
traject 4 Glendalough > Glenmalure
Overnachten in The Wilderness Lodge

Dag 4, transfer naar Glenmalure, dan
- traject 5 
Glenmalure > Moyne
Overnachten in Kyle Farmhouse

Dag 5, twee gekoppelde etappes
- traject 6 Moyne > Tinahely

- traject 7 Tinahely > Clonegal (eindpunt)

Transfer naar Dublin Airport.

 

Image
Wicklow Way

Handige sites over de Wicklow Way

Klik hier voor de officiële site van de Wicklow Way.