icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Peloponnesos, rugzakken op bankje
Gebiedsinformatie

Wandelroute Peloponnesos

  • 06 januari 2014
  • Door: Frits Meyst
  • Fotografie: Hetty Schuppert

De zuidelijke Peloponnesos (Griekenland) is een zeer afwisselend gebied om te wandelen met olijfboomgaarden en rotsachtige kustlijnen, groene heuvels vol bloemen en kiezelstrandjes, hooggebergte met dichte dennenwouden en besneeuwde toppen in de winter. Er liggen kleine ­verlaten dorpjes en Byzantijnse steden en sporen van Romeinen, Grieken, Ottomanen, Franken en Venetianen. De eeuwenoude overwoekerde ezelspaden worden er meer en meer in ere hersteld voor de wandelaar.

Over Peloponnesos

Gebied De Peloponnesos, Taygetos gebergte en de kust van Mani en Monemvasia.
Gemaakte wandeltocht(en) Meerdere ­dagtochten op de schiereilanden ­Monemvasia en Mani plus een driedaagse huttentocht in het Taygetos gebergte. Met beklimming van de hoogste berg van de Peloponnesos, de 2.407 meter hoge Profítis Ilías.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Onze wandelingen zijn middelmatig zwaar, stijgen en dalen een beetje en zijn niet al te steil. De klim naar de Profítis Ilías vanaf de berghut is middelzwaar (3 uur klimmen en 2 uur dalen).
Beste seizoen Februari en maart voor de kustwandelingen en het laagland. Vanaf eind april kan men in de hogere Taygetos naar de Profítis Ilías wandelen.
Overnachten Langs de hele kust van de Peloponnesos is voldoende accommodatie te vinden.
Ernaartoe Vliegen naar Kalamata en ter plaatse is een huurauto handig.

Gedetailleerde informatie over

De Peloponnesos
De Peloponnesos wordt ter hoogte van Athene door het Kanaal van Corinthe afgesneden van het Griekse vasteland. In het zuiden van de Peloponnesos liggen de ‘drie vingers’ Pylos, Mani en Monemvasia. De Mani beslaat ook het berggebied ten noorden van het schiereiland en kan geografisch opgedeeld worden in twee delen: het noordelijke gedeelte is de buitenste Mani. Het is ingeklemd ­tussen de Taygetos bergen en de zee, met ravijnen in het hogere deel en olijfgaarden in het lagere. Het zuidelijke deel is de binnenste Mani. Hier geen sporen van water en boomgaarden, maar gras en heuvels en oude ­beschavingen.

Gemaakte wandeltocht(en)
Meerdere ­dagtochten op de schiereilanden ­Monemvasia en Mani plus een driedaagse huttentocht in het Taygetos gebergte. Met beklimming van de hoogste berg van de Peloponnesos, de 2.407 meter hoge Profítis Ilías.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad
De meeste wandelroutes in de Peloponnesos volgen eeuwenoude ezels­paden. Soms zijn paden in verval ­geraakt en overgroeid, maar meer en meer worden ze door vrijwilligers weer in ere hersteld. De beschreven dagwandelingen zijn middelmatig zwaar, stijgen en dalen een beetje en zijn niet al te steil. De klim naar de Profítis Ilías vanaf de berghut is middelzwaar (3 uur klimmen en 2 uur dalen).

Beste seizoen
Februari en maart zijn goede maanden voor de kustwandelingen en het laagland. Alles is dan groen en staat in bloei. Vanaf eind april kan men in de hogere Taygetos naar de Profítis Ilías wandelen. Er zijn dan afhankelijk van de winter nog wel sneeuwvelden die men moet omzeilen.

Overnachten
Wij sliepen in een B&B, berghut en boetiekhotel. Langs de hele kust van de Peloponnesos is voldoende accommodatie te vinden. De kleine gezellige kustplaatsjes Stoupa en Kardamili zijn een goede basis voor wandelingen in de buitenste Mani. Voor de binnenste Mani kun je de stad Gythio aan de ­gelijknamige baai als basis gebruiken. Een eigen auto is dan wel handig om van en naar startpunten van ­wandelingen te komen.

Accommodatie tip: de B&B in een prachtig gerestaureerd historisch huis in Anavriti van berggids George Kanelloupolos. George is een man van de bergen, een ervaren alpinist die alle technische cursussen van de alpenclub heeft doorlopen en ook berggids is. Maar van Engels heeft hij weinig kaas gegeten. Gelukkig spreekt zijn dochter wel Engels en zij runt met mevrouw Kanelloupolos de B&B. Ook beheert George de EOS-berghut onder de Profítis Ilías, zie http://kaneltrekking.gr/

Ernaartoe
Vliegen: Transavia vliegt na de winterstop vanaf april direct van Amsterdam naar Kalamata. Vanaf Düsseldorf vliegt Air Berlin naar ­Kalamata. Huurauto ter plaatse is ­handig.
Met auto en veerboot: de haven van Ancona ligt net over de Alpen in Italië, vanaf hier vertrekken er dagelijks veerboten naar Patras in de Peloponnesos. De route wordt verzorgd door Anek en Superfast Ferries. Retour voor twee personen in cabin met auto vanaf € 623, www.anek-superfast.com.

Globale routebeschrijvingen van dag-tot-dag

Monemvasia wandelingen:

1) Agios Fokas naar Kastania Grotten (Route P20)
Afstand 10km
Duur: 3uur
Zwaarte gemiddeld
Moeilijkheidsgraad geen noemenswaardige stijgingen.

De wandelroute verbindt het gebied van Monemvasia met het Malea schiereiland over een schitterend kustpad met verschillende stranden. Aan het einde van de wandeling bereik je de Kastania druipsteengrotten, een van de meest indrukwekkende in Europa.

2) Agios Nikolaos naar Monemvasia Route P2B

Afstand 8,4km 400m hoogte
Duur 3 uur
Zwaarte gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: een steile afdaling van 300 hoogtemeters in het laatste stuk.

Vanaf Agios Nikolaos voert een onverhard landweggetje langs een oude kerk met fresco’s en een bron. Er is genoeg water in het dal voor de olijfboomgaarden. Het pad word smaller en gaat over in een smal pad waarvan de stenen ooit gelegd zijn door de monniken van het nabijgelegen Panagia klooster. Je volgt het plaveisel langs distels, salie en andere kruiden totdat we op de kam staan. Onder ons op een plateau ligt het geruïneerde klooster en de muren van de groentetuin. Voor ons kijken we uit over de Middellandse zee, met de oude stad Monemvasia in de diepte op een rots. Na een verkenning van het klooster daal je af naar Agia Paraskevi op zeeniveau, een afdaling die zeker in de knieën gaan zitten. Er is ook een directe route naar Monemvasia maar die was op het moment van onze wandeling in 2013 nog niet vrijgemaakt. Deze route moet vanaf 2014 te doen zijn.

3) Agia Marina to Agia Irini (Route D14)

Afstand 12km
Duur 3 uur
Zwaarte gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: een smal pad over een loodrechte wand kan voor sommige mensen een uitdaging zijn. Ook moet er op sommige plaatsen over een paar rotsen geklauterd worden. Niet technisch.

Een prachtig klein baaitje met de Agia Marina kerk is het beginpunt van de wandeling die eerst over een onverharde weg loopt met hier en daar een verdwaalde herder en zijn geiten. Daarna gaat de weg over in een fantastisch mooi rotspad. Het pad is smal maar blijft min of meer op dezelfde hoogte. De rotsen lopen hier steil de zee in. Het pad eindigt bij het Agia Irini klooster op de punt van het Malea schiereiland. De tankers varen hier op een steenworp afstand onder je door.

Taygetos wandelingen

Het Taygetos gebergte is de speeltuin van de Griekse Alpenvereniging EOS. Er zijn vele wandelroutes door het gebergte. Van de noord-zuid doorsteek via de E-4 tot graatwandelingen. Er zijn mooie combinaties te maken van een beklimming van de Profitis Ilias met een doorsteek door een van de kloven naar het westen. Wie goed kan navigeren op de kaart kan dit alleen doen, anderen worden aangeraden met een gids te gaan. De wandelroute E-4 is goed gemarkeerd en mét kaart, maar zonder gids is te doen.

1) Anavriti naar Eos Hut

Afstand: 15km
Duur: 4,40 uur
Zwaarte makkelijk
Moeilijkheidsgraad Geen noemenswaardige stijgingen. lekker wandelen.

De route volgt de E-4 door de bossen langs enorme zilversparren en klimt langzaam naar de EOS hut op 1.550 m. Er zijn verschillende bronnen onderweg om water bij te vullen.

2) EOS Hut naar Profitis Ilias

Afstand: 5km / hoogte 850m
Duur 3 uur op. 2 uur af.
Zwaarte: gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: paden goed begaanbaar, maar naarmate men hoger komt wordt het ook steniger met een paar kleine eenvoudige klauterpartijen.

George Kanelloupolos is berggids en heeft een B&B in het bergdorpje Anavriti. Ook beheert hij de EOS hut onder de Profitis Ilias. http://kaneltrekking.gr/

Mani wandelingen:

1) Porto Kayio naar Kaap Tainaron

Afstand: 13 km
Duur: 4 uur
Zwaarte: gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: 1 korte steile klim, maar voor de rest geen noemenswaardige beklimmingen.

B&B en gegidste wandelingen rond Vathia: Thanos Michelongonas: +30 693 653 09 31, email: eisageleas@gmail.com.

Handige sites:

Mani info: www.maniguide.info
Monemvasia info: www.monemvasia.gr
Grieks Verkeersburo: www.visitgreece.gr

Boeken en kaarten:

- Southern Peloponnese, Michael Cullen, Sunflower, ISBN 1-85691-224-8. Niet meer in druk en niet up to date maar wel een goede basis voor wandelingen en online te koop als pdf op: http://www.sunflowerbooks.co.uk/
- An illustrated Guide to Mount Taygetos. Anavasi, 960 8195 03 9 ISBN. Alles wat je moet weten over de Taygetos met uitgebreide routebeschrijvingen en gedetailleerde kaart 1:50.000.