icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Kreta, vrouw, sneeuw, bergtoppen
Gebiedsinformatie

Wandelroutes Kreta

  • 20 september 2013
  • Door: Hans Avontuur
  • Fotografie: Hans Avontuur

Kreta kan er ook niks aan doen. Het eiland heeft het imago van Cherso, leve de lol en dagenlang bakken en braden op het strand. Maar wie iets verder kijkt, treft een geweldig eiland om te wandelen met een enorme variatie. Van prachtige wandelroutes over de kliffen langs zee tot serieuze kuitenbrekers in de bergen die er tot 2.000 meter hoog gaan. Het mooist is eigenlijk dat je te voet het Kreta ziet dat voor de badgasten verborgen blijft. Schilderachtige valleitjes vol olijf- en vijgenbomen slingeren door de rotsen, waar eeuwenoude bruggen soms een stroompje overspannen. En niets of niemand te zien. Behalve de plaatselijke bewoners op het terras van het kafenion aan de eindstreep.

Over Kreta

Gebied: Het Griekse eiland Kreta heeft ruige landschappen, stranden, kliffen en hooggebergte.
Wandeltochten: Drie dagtochten verspreid over de zuidkust.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Voor iedereen met een goede conditie goed te doen.
Navigeren: Deels, matig gemarkeerd. M.b.v. kaart en wandelgids.
Overnachten: Dorpshotelletjes en pensions.

Gedetailleerde informatie over

Kreta
Het imago van feest- en vakantie-eiland zit Kreta als outdoorbestemming een beetje in de weg. Maar vergis je niet. De natuur is ruig en weerbarstig, de voorzieningen beperkt. Perfecte bewegwijzering zoals in de Alpen ontbreekt en cafeetjes en pensions zijn lang niet altijd open. Houd daar bij de voorbereiding van je wandeltocht rekening mee.

De gemaakte wandeltochten
Wij maakten drie dagtochten op verspreid over de zuidkust van Kreta. Een globale routebeschrijving van dag-tot-dag:

Wandelroute 1: Vai-Palekastro
Laat je met een taxi vanuit Palekastro afzetten op het palmenstrand Vai. Daarna is het eenvoudig. Zoek het kustpad op naar het zuiden en volg dit. Soms zul je het spoor even kwijtraken omdat het pad zich vertakt zonder duidelijke aanwijzing, maar zolang je de kust blijft volgen komt het telkens vanzelf goed. Onderweg: verlaten stranden.

Wandelroute 2: Asomatos-Preveli-Asomatos
Rondwandeling die bij vertrek ’s ochtends vroeg op z’n mooist is. Voorbij het dorp Asomatos, bij een kapel, vertrekt het wandelpad dat af en toe herkenbaar is aan een rode stip. Het pad volgt de stroom van de Megalopótamos. Tot op het palmenstrand van Preveli met fijne taverne. Daar gaat het aan de andere kant omhoog. Via het klooster (bezoeken!) en dorp Gianiou voert het terug naar het vertrek.

Wandelroute 3: Mirtos-Metaxahori-Mirtos
Hoewel je ook vanuit Mirtos kunt vertrekken is de bus of taxi naar Mournies een prima alternatief om wat tijd en hoogte te winnen. Daarna via een goed en duidelijk pad naar Mithi en Metaxahori. In Mithi vind je de laatste taverne voor het zwaarste traject door de bergen naar Metaxahori en terug naar zee. Super: afdalen dóór de Sarakinakloof, maar als deze te vol staat met water kun je het asfalt er omheen volgen.

Zwaarte van de wandeltochten
Alle drie de tochten zijn voor iedereen met een goede conditie prima te doen. Er zijn geen ingewikkelde passages of iets dergelijks. De route bij Mirtos (14 km) is het zwaarst. Niet vanwege de afstand, maar door het terrein dat hier wat steiler is. Probeer de heetste uren te vermijden door vroeg óf laat te vertrekken. In dat laatste geval even informeren naar het moment van zonsondergang. Het wordt snel donker. Op een enkel klein stukje na voeren bijna alle kilometers over onverhard terrein. De bodem is rotsachtig. Opgelet bij Vai: vrij hoge scherpe struiken die niet geschikt zijn voor een korte broek.

Hoogteverschillen tijdens de wandelroutes
Vai gaat circa 330 meter omhoog én omlaag; Asomatos daalt 250 meter af en klimt hetzelfde aantal omhoog. Bij Mirtos gaat het vanaf zeeniveau naar 690 meter hoogte.

Markering van de wandelroutes
Nauwelijks. De route vanuit Vai is deels gemarkeerd, maar de meeste bordjes zijn verdwenen. Die er nog wel staan, vormen een mooi aanknopingspunt. Je zit nog goed. Verder loop je de tochten op kaart, boekjes en gezond verstand.

Beste seizoen
Voorjaar. Dan is de natuur op z’n mooist. Het najaar heeft wat stabieler weer.

Vervoer naar
Transavia (www.transavia.com) vliegt van april tot november vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven naar Kreta. Een andere optie is www.arkefly.nl of een lijndienst met overstappen in Athene. Ticketprijzen verschillen. Reken in het voor- en najaar op € 350. Tenzij je ter plaatse voor één standplaats kiest, heb je eigen vervoer nodig, want op het platteland laat het busnet te wensen over.
(Deze informatie dateert van juli 2013)

Overnachten
Buiten het hoogseizoen is er voldoende vrije accommodatie. En tijdens het hoogseizoen is dat aan de stillere zuidkust of in de bergen evenmin een probleem. Een klein dorpshotelletje of pension kost vanaf zo'n 35 euro per nacht. Leuk en vaak nog iets voordeliger zijn de particuliere kamers, die doorgaans eenvoudig en superschoon zijn. Hoewel er vaak bordjes hangen, is het kafenion een goede plek om naar een slaapplaats te informeren.

Eten en drinken
Alleen op de wandeling naar Preveli kom je onderweg een taverne tegen. Bij de andere twee wandelroutes moet je het doen met restaurantjes/barretjes bij begin en einde. Maar die zijn dan weer wel erg leuk. Favoriet: de kade van Mirtos.

Kaarten en gidsen

Gebruikt en goed bevonden:
- Rother Wanderführer Kreta West met 52 Touren (€ 14,90) en Wanderführer Kreta Der Osten van Reise Know-How (€ 14,50). Beide boekjes hebben behalve kaartjes ook nauwkeurige omschrijvingen. Verder is er de Kompas kaart Kreta, schaal 1:40.000 met ingetekende wandelingen (€ 12,25). Niet het meest gedetailleerd, wel bruikbaar. Gedetailleerdere opties: Kreta West en Kreta Oost van Harms Verlag; schaal 1:100.000 (beide € 12,25).

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.