icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Slovenie
Landeninformatie

Wandelgebieden in Slovenië

  • 16 december 2019
  • Door: Arne Monstrey
  • Fotografie: Menno Boermans, Arne Monstrey

Slovenië is duidelijk het meest westerse land van de Balkan. Het voelt met momenten zelfs een beetje aan als het verlengde van Oostenrijk. Dit zie je aan de bouwstijl, het landschap en zelfs aan het eten. Enkel de taal is anders. En waar men in het merendeel van Europa wandelingen aanduidt met streepjes, is het hier, net zoals in de rest van voormalig Joegoeslavië een witte bol met een rode cirkel rond.

Transverzala of Slovenska Planinska Pot

Buiten de Via Alpina en de Alpe Adria die doorheen meerdere landen loopt, is er nog een ander lange afstandswandelpad: De 'Transverzala' of 'Slovenska Planinska Pot'. Deze route van 550 kilometer lang voert je van Maribor in het noordoosten naar Ankaran aan de Adriatische Zee. Ze brengt je doorheen de bossen van Pohorje, onderlangs de steile kalkwanden van de Kamnik-Savinja Alpen, over vele traditionele alpenweiden en graten vol bloemen in de Karawanken om je tenslotte te laten kennismaken met de beboste heuvels en olijfboomgaarden op het Karstplateau richting de kust.

Voor meer info kun je best een kijkje nemen in de Cicerone reisgids 'The Slovene Mountain Trail'.

De Triglav (2.864 m.)

  • De hoogste berg van Slovenië is de Triglav (2.864 m.) Zijn noordwand is enkel voorbehouden aan ervaren rotsklimmers en is met zijn 1.000 hoogtemeters zelfs een van de grotere wanden van de Alpen. Als wandelaar heb je verschillende opties om deze prachtige top te bereiken. Elke route vraagt echter tredzekerheid, een goede conditie en geen last van hoogtevrees. Langs welke kant je de top ook wilt bereiken, op een bepaald punt zul je toch gebruik moeten maken van de stalen kabels die er hangen om je voortgang te beveiligen. Je kunt zelf kiezen of je hiervoor een klimgordel en een via ferrata set voor meeneemt of niet, idem voor een helm.
  • De Tominškova Pot, vanuit het noorden is één van de zwaardere routes. Ook al zou hij op één dag gedaan kunnen worden, toch is het interessanter om te overnachten in de ' Triglavski dom na Kredarici' berghut. 1.900 hoogtemeters op één dag op en af, is namelijk nogal veel. En zo kun je de eigenlijke top in de ochtend beklimmen, heb je minder kans op onweer en meer kans op mooie vergezichten. Het zicht op de noordwand van de Triglav is hier werkelijk fenomenaal.
  • De Plemenice (of Bamberg) route, wordt beschouwd als de moeilijkste wandelroute naar de top en vertrekt in het noordwesten. Ook hier dringt zich een overnachting op, maar dan in de Dolič hut. Vanuit de vallei doe je er immers 2.160 hoogtemeters over om tot op de top te komen. De dag van je beklimming ben je dus gemakkelijk al acht uur bezig om nog maar tot in de hut te komen. Ook al is Slovenië relatief toeristisch uitgebaat. Op zijn hoogste berg blijft het avontuur en de zelfredzaamheid primeren.
  • Vanuit het zuiden vertrek je best vanuit Stara Fužina om dan in één lange dag door te stoten naar de Planika hut. De dag nadien ben je perfect geplaatst om de top te bereiken. Ook al is de beklimming via deze weg langer, ze verloopt wel veel geleidelijker. Onderweg biedt ze je een schitterend zicht op het Bohinj meer.
Image
Wandelen in Slovenie
Image
Wandelen in Slovenie

Berghutten en huttentochten in Slovenië

Het grote voordeel aan Slovenië ten opzichte van andere Balkan landen is dat er hier berghutten zijn. Vanuit één locatie kun je dus verschillende dagtochten maken. Ook een klassieke huttentocht is hier veel gemakkelijker te ondernemen. Naast Sloveens, spreken de meeste mensen hier ook een aardig woordje Duits, Italiaans en Engels.

In de Sloveense Alpen zijn er dus mogelijkheden te over. Wil je toch in een dorp in de vallei verblijven, dan zijn Kransjka Gora, Bohinj, Bovec, Bled en Kobarid goede opties.

Andere toppers

Een andere topper, zei het iets korter en toeristischer, is de wandeling doorheen de Vintgar kloof. Vanuit Bled doe je ongeveer 3 à 4 uur over een retourtje, waaronder één uur doorheen deze prachtige kloof. Al sinds het einde van de 19de eeuw hebben ze hier met behulp van houten bruggetjes een wandelpad aangelegd. Het zicht en de nabijheid van de rivier, maken het een adembenemende tocht van uitzonderlijke natuurpracht.

Tenslotte ligt er helemaal in het noorden van het land de Logarska Dolina vallei. Als je vanuit Oostenrijk Slovenië binnenrijdt via de Pavlič of Paulitsch pas, staat je een werkelijk ongewoon panorama te wachten. Helaas is ook deze uithoek van Slovenië niet langer onbekend, maar dat is dan ook volledig terecht. Je vindt er de hoogste waterval van het land en de vallei wordt op het einde zo nauw dat de Bergen precies tot in de hemel reiken. Ook hier kun je naar hartelust dagtochten en zelfs meerdaagse wandelingen ondernemen.

Voor meer info over wandelen in Slovenië zijn er de Cicerone Reisgidsen over respectievelijk 'The Julian Alps' en 'The Karawanke'.