icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Gebiedsinformatie

Wandelgebied Biosfeerreservaat Entlebuch

  • 11 oktober 2017
  • Door: Noes Lautier
  • Fotografie: Robert Eckhardt

Kanton Luzern, uitzicht op Eiger, Mönch en Jungfrau, Schrattenfluh, Brienzer Rothorn, onafzienbare karstplateaus, steenbokken. Dat zijn een paar belangrijke steekwoorden van het Entlebuch. Nooit van gehoord? Dat is geen schande, want dit is niet de bekendste streek van Zwitserland, maar wel eentje die absoluut de moeite waard is.

Waar, o waar ligt Entlebuch?

Het 140 vierkante kilometer grote UNESCO biosfeerreservaat Entlebuch ligt in Centraal-Zwitserland, tussen Interlaken, Bern en Luzern. Beide toegangswegen zijn smal en mooi, of je nu via Giswil in het oosten aanreist, of via Wolhusen en Entlebuch in het westen. De Brienzer Rothorn vormt de zuidgrens van het gebied. Je kunt de top van deze berg niet voor niets heel comfortabel bereiken – per kabelbaan vanuit het noorden en per tandradtrein vanuit het zuiden – want het uitzicht is heel speciaal. Onder je glinstert de Brienzer See en daarboven staan de beroemde vierduizenders van het Berner Oberland. Jawel: de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Mooi genoeg om een nacht op de Brienzer Rothorn in Berghaus Rothorn-Kulm door te brengen en 's nachts de sterrenhemel en de bergen te zien.

Image
Brienzer-Rothorn-9353-600x398.jpg
Brienzer Rothorn met in de verte de beroemde vierduizenders van het Berner Oberland en in de diepte de glinsterende Brienzer See.
Image
Brienzer-Rothorn-9403-600x398.jpg
Brienzer Rothorn bij nacht.

Ongeëvenaarde natuur en streekproducten

Het Entlebuch is een UNESCO biosfeerreservaat en dat dragen ze graag uit. Het gaat in het Entlebuch uiteraard om de contrastrijke natuur. De dalen en de onderste berghellingen bestaan uit sappige, lieflijke alpenweiden en bloemrijke venen vol libellen, vlinders, hommels en bijen. In de herfst kleuren de venen prachtig rood. De bergruggen, die uit grillig, grijs kalkgesteente vol rillen en gaten bestaan, steken hoog boven de dalen uit. De boeren vinden het óók belangrijk om de natuur gevarieerd te houden en dus produceren ze milieuvriendelijk of biologisch. Het aantal streekproducten is groot, evenals het aantal boerderijen dat zijn producten ter plekke verkoopt of serveert. Neem nou de Alpwirtschaft Glaubenbielen, waar je kaas voor onderweg kunt kopen of lekker ter plekke opeten. Berggasthaus Salwideli heeft streekgerechten op de kaart staan en de Birkenhof heeft een oogstrelend winkeltje. Natuurlijk verdween er een fles Sörenberger Erdbeerwein in mijn rugzak, plus een intrigerend potje Tannschössli-Honig, de specialiteiten van de Birkenhof.

Op trektocht

Vanzelfsprekend kun je ontelbare gemütliche dagtochten maken in het Entlebuch, maar ook hoogtemetervreters en trektochtliefhebbers kunnen zich er uitleven. De tweedaagse Steinbock Trek is een goed begin, kun je meteen mijn tip van de overnachting op de Brienzer Rothorn uitproberen. Nog een tip: overnacht NIET bij de Eisee. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de berghut daar, maar met het totale gebrek aan uitzicht op het Berner Oberland, waar het nu juist om te doen is.

Het Moorlandschaftspad heeft een heel ander karakter. Hier geen smalle bergpaden en luchtige graten, maar verend hoog- en laagveen in al zijn variëteiten. De tocht is circa 80 kilometer lang, verdeeld over 5 dagetappes.

Langs de Emme

De Emmenuferweg volgt de loop van de rivier de Emme. De route is 54 kilometer lang en loopt van de bron van de rivier in het hart van het Entlebuch, naar het hart van de stad Luzern.

De honderdvijftien kilometer van het Grenzpfad Napfbergland vormen weer een hele andere uitdaging: hoogtemeters en oude tradities die ook heden nog in stand worden gehouden! De Wässermatten kun je onderweg zien, aan het Hornussen kun je meedoen, evenals aan het Jassen. Bij het eindpunt op de Brünigpass doen ze aan Schwingen. Daar zou ik niet aan meedoen als je de spelregels niet kent en niet over de 100 kilo weegt.

Image
Chessiloch-9826-600x398.jpg
Chessiloch.

Een bekentenis

Het zou leuk zijn als ik al deze routes zelf gelopen had, maar dat is niet zo. De Steinbock Trek heb ik in 2016 gedaan, evenals een flink aantal dagtochten. En dus kan ik zondermeer zeggen: het Entlebuch is prachtig. Ga erheen. Ik ben er nog lang niet uitgekeken. Nog een laatste tip: als je brandende voeten krijgt van het wandelen, dan is de redding nabij in het koude water van de Kneippbaden boven Flühli.

De zwaarte van de diverse beschreven wandelroutes variëren van T2 t/m T4.

Image
Brienzer-Rothorn-9317-600x398.jpg
Op de Brienzer Rothorn.
Image
Chadhus-8977-600x398.jpg
Chadhus.
Image
Ober-Wisstanne-9017-600x398.jpg
Ober Wisstanne.
Image
Rossweid-9096-600x398.jpg
Rossweid.