icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
aanloop Belchen
Gebiedsinformatie

Wandelen over de Feldberg en Belchen in het Zwarte Woud

  • 08 december 2019
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Ernst Kremers

De Feldberg is met een hoogte van 1.493 meter de hoogste top van het Zwarte Woud en de hoogste Duitse berg buiten het Alpen gebied. De Belchen (1.414m) is de op drie na hoogste top in het Zwarte Woud. Twee prachtige hoogtepunten voor wandelaars in het Zwarte Woud.

De Felberg

De Feldberg is een berg met twee gezichten. Heel duidelijk aanwezig is het druk bezochte wintersport gebied, met vele skipistes, liften en een groot toeristencentrum. Maar als je voorbij de Feldberg toren bent, dan kom je snel in een andere wereld van natuur, méér rust en méér ruimte. De kale en bolle top van de Feldberg ligt gelukkig niet te dicht bij de skipistes. Je komt in een sub-alpine wereld, kompleet met berghutten zoals de Zastel Hütte of het Natuurvriendenhuis Feldberg. Dat zijn prima startplaatsen om een tocht over en rondom de Feldberg te beginnen. Met een beetje geluk heb je een 360° panorama met uitzicht op de Vogezen, het Rijndal, de Jura, de Alpen en andere toppen in het Zwarte Woud.

De spannendste tochten rondom de Feldberg maak je in de winter, op sneeuwschoenen. Er zijn 14 gemarkeerde routes, die overigens niet altijd en overal op elkaar aansluiten. Minder ervaren wandelaars kunnen desgewenst deelnemen aan begeleide tochten. Door de vaak harde wind en de aanwezigheid van veel sneeuw, kan een tocht rondom de Feldberg op een arctisch avontuur lijken.

Image
Belchen
Op de Belchen
Image
aanloop Feldberg
Aanloop naar de Feldberg

Belchen

Op de Belchen (1.414m) is het een stuk rustiger dan bij de Feldberg, die net een stuk noordelijker ligt. Het klimaat en de omgeving zijn te vergelijken met de Feldberg. Maar een grote toeristische infrastructuur, is hier goeddeels afwezig. Accommodatie is er minder voorhanden. Wat zeer zeker niet inhoud dat het er minder goed wandelen is. Eerder het tegendeel voor mensen die drukke trails juist willen mijden. Er zijn echter niet zoveel gemarkeerde sneeuwwandelroutes in de omgeving van deze bergtop. Maar niemand belet je om je eigen spoor door deze wildernis te trekken. Misschien nog meer als de Feldberg, heb je vanaf de top van de Belchen een machtig uitzicht over het Zwarte Woud, de Vogezen en - verder aan de horizon - de Alpen en de Jura!

Zowel de Belchen als de Feldberg zijn opgenomen in het netwerk van fernwanderwege door het Zwarte Woud. Een echte uitdaging is het (voor ervaren personen) om de plm 25 wandelkilometers tussen de toppen van de Feldberg en Belchen op sneeuwschoenen af te leggen. Als je specifiek voor sneeuwwandelingen komt, dan heb je de meeste kans op een goed sneeuwdek tussen begin januari en begin maart. In de laatste twee winters was het tijdens de kerstvakantie overal nog groen!

Waarschuwing!

De Duitse autoriteiten waarschuwen dat de winterse omstandigheden in de hogere delen van het Zwarte Woud nogal eens onderschat worden. Er zijn in het verleden ongelukken gebeurd, die verband hielden met ongunstige weers- en terreinomstandigheden. Op sommige lokaties kunnen lawines en/of sneeuwverschuivingen voorkomen. Raadpleeg lokale deskundigen of er actuele risico’s zijn. Hoewel de meeste locaties in het Zwarte Woud ook in de winter goed te bereiken zijn, blijft het een middelgebergte. De weers- en terreinomstandigheden kunnen dus ongekend snel veranderen. Wees hierop goed voorbereid!