icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Peter van Damme, Albanië, Via Dinarica, bergen, sneeuw, bergtoppen
Gebiedsinformatie

Wandelen via Dinarica door de Dinarische Alpen

  • 10 juli 2014
  • Door: Debbie Sanders

De Dinarische Alpen bestaan uit rotskammen van 2400 meter hoog en sprookjesachtige weides. Het gebergte verbindt de landen Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië. De nieuwe Via Dinarica werd door het Amerikaanse reis- en outdoormagazine

Outside verkozen tot Best New Trail 2014. Debbie Sanders trok twaalf dagen langs de Via Dinarica in Bosnië-Herzegovina & Montenegro.

'In een eerder blogbericht lichtte ik de Via Dinarica toe, een nieuwe en veelbelovende langeafstandsroute dwars door de Dinarische Alpen. Maar hoe ziet die route er uit in de praktijk? In juni reisden we naar Sarajevo om de bergmassieven van Treskavica, Zelengora en Sutjeska in Bosnië-Herzegovina en Durmitor in Montenegro in één lange tocht aan elkaar te linken. Twaalf dagen deden we erover. Enkele vaststellingen.

Conceptuele route die deels op het terrein zichtbaar is

De Via Dinarica blijft voorlopig een conceptuele route die zeker nog niet definitief vaststaat, noch gedetailleerd beschreven is. In Montenegro vonden we de route terug op de wegwijzers en op de wandelkaart. In Bosnië is dat nog niet het geval (met uitzondering van Sutjeska) maar daar wordt wel volop gewerkt aan bewegwijzering in diverse bergmassieven.

Mijnenrisico

In enkele gebieden wordt de totstandkoming van de route vertraagd door het mijnenrisico. Op onze tocht zat het probleem vooral in Treskavica waar de noord-zuid-doorsteek op dit moment onmogelijk is en geen enkele plaatselijke gids bereid is om je er doorheen te loodsen. Er wordt volop gelobbyd om de conceptuele route van de Via Dinarica mijnenvrij te maken. Maar niet-beschermde bergmassieven hebben de laagste prioriteit, dus is de eerste stap om zoveel mogelijk natuur officieel te laten beschermen om de hoogste prioriteit te krijgen. Een werk van lange adem. Wie dus in gedachten heeft om een “thru-hike” te ondernemen, met andere woorden de hele route af te wandelen, wacht er beter nog enkele jaren mee.

Gevarieerd parcours en landschap

De Dynarische Alpen reiken minder hoog dan de Alpen, zijn veel minder “bewerkt” door de mens en ook het wandeltoerisme staat in veel gebieden nog of –na de oorlog– terug in de kinderschoenen. Soms zijn er (oude) wandelpaden beschikbaar, maar af en toe worden ook nieuwe routes gecreëerd die door ongebaand terrein gaan. Vooral in Treskavica en Zelengora maar ook op sommige routes in Sutjeska liepen we door lang gras, soms meterhoge planten en oneffen rotsig parcours. Dat betekent dat het toch iets zwaarder wandelen is, zowel fysiek als mentaal.

Je kunt er geen lange tocht maken die dagenlang boven de boomgrens vertoeft. Hogere bergmassieven en lagere gedeeltes wisselen elkaar vaker af dan bijvoorbeeld in de Alpen. Soms loop je voor langere tijd door uitgestrekte bossen waar omgevallen bomen minder snel geruimd worden. En het gebeurt ook al eens dat je kilometerslang een piste moet volgen.

Weinig of sobere accommodatie

De Dynarische Alpen zijn vooralsnog het walhalla van de wildkampeerder. In Bosnië staan er bijvoorbeeld in sommige gebieden al wel enkele berghutten maar ze zijn veelal onbemand en worden enkel gebruikt door de lokale bergsportclub.

Ook de Montenegrijnse hutten in het toch vrij bekende Durmitor vielen op door hun eenvoud. Wie zich dus aan een goed voorziene Alpenhut verwacht, zal grote ogen opzetten. Ook een drankje of een goeie bergomelet, zal er onderweg niet altijd inzitten, omdat hutten vaak niet voldoende bevoorraad worden.

De hutten in Kroatië zouden al wat beter ontwikkeld moeten zijn, bijvoorbeeld in nationaal park Velebit. En in Albanië vind je vooral in de dalen al accommodatie in de vorm van guesthouses maar de etappes tussen de dorpjes kunnen vrij lang zijn, en je zult moeten slapen in een tent omdat berghutten niet bestaan in het Prokletije gebergte.

Ontdekkingsreis

De Dinarische Alpen zijn voor veel bergwandelaars nog onbekend terrein. Voor wie houdt van onontdekt terrein en flexibel is qua wandelparcours, zal zonder meer positief verrast zijn door de vele gezichten van dit kalksteengebergte.

De Via Dinarica zal steeds beter worden uitgewerkt en is een ideaal aanknopingspunt om de mooiste stukken van deze bergketen met elkaar te verbinden. Vooralsnog is het nog wat sprokkelen van informatie over de route. De organisatie Terra Dinarica is opgericht door één van de bedenkers van de Via Dinarica, de sympathieke Kenan Muftic. Op dit moment is hij de aanspreekpersoon om je op weg te helpen, zeker wat betreft Bosnië, maar hij onderhoudt ook de contacten met de andere landen. Hij is ook gids en mijnenexpert en kan dus indien gewenst, een tocht voor je organiseren.

Informatie Terra Dinarica

Terra Dinarica houdt zich naast het promoten van plattelandstoerisme (via initiatieven als Via Dinarica) bezig met milieubescherming. De organisatie heeft een klein kantoor in de buitenwijken van Sarajevo. Terra Dinarica heeft nog geen website, wel een facebookgroep. De contactgegevens van Kenan Muftic zijn terradinarica@gmail.com, telefoonnummer: +387 33 956 097 en gsm: +387 60 32 32 266.