icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kroatie Velebit wandelen
Reisverhaal

Wandelen door Velebit National Park

  • 04 juli 2019
  • Door: Anne Wesseling
  • Fotografie: Anne Wesseling

Ik kniel naast het pad om een foto van wat mosjes te maken. Gids Branimir Sajatovic houdt in. ‘Zag je een slang?’ vraagt hij belangstellend. Een slang? Zitten er hier slángen dan, in Velebit National Park? ‘Jawel,’ zegt Branimir vrolijk. Maar dat is lang niet zo spectaculair als de beer. Had hij al verteld dat hij hier een keer een beer zag? In het dorp, bij de groententuin. De beer had alle worteltjes netjes naast elkaar gelegd, op een rijtje, en stond ze nu op te peuzelen.

Premužić Trail

Branimir begeleidt ons vandaag op een deel van de Premužić Trail door Velebit National Park. Die trail is zo’n 57 kilometer lang en werd begin jaren dertig aangelegd, in het kader van een programma voor werkgelegenheid. Het pad werd in drie jaar voltooid. Het loopt deels over oude herderpaden, door bos en grasland, en voor ongeveer een derde door het Nationaal Park Velebit, dat gekenmerkt wordt door karstgesteente. En van het mooiste wandelpad van Kroatië is dát misschien nog wel het mooiste gedeelte.

Image
Velebit National Park

Van berghut naar berghut

We lopen van de berghut Zavizan naar de berghut Rossijeva Koliba (‘de hut van Rossi’), een tocht die heen en terug prima te doen is in een dag. Het steenpad is goed begaanbaar, en heeft prachtige uitkijkpunten. De Velebit is een streek van rotsen en ravijnen. Branimir leert ons het landschap te lezen. Zien we hoe veel bomen aan het begin van de stam een knik hebben? Dat komt doordat jonge boompjes in de winter doorbuigen onder het gewicht van de sneeuw. Wees eens stil? Er is hier een boomkever en als bomen daardoor worden aangetast, maken ze een heel zacht geluid, soms kun je het horen.

Image
Velebit National Park

Karstgesteente voor beginners

Maar vooral vertelt hij over kalksteen. Branimir is geoloog, en dit is zijn lievelingsgesteente. De kalksteen ontstond tussen 150 en 230 miljoen jaar geleden, uit het pantser van gestorven schelpdiertjes op de bodem van een ondiepe zee. Toen de Europese en Afrikaanse platen op elkaar botsten werd die voormalige zeebodem langzaam omhoog geduwd. Als kalksteen heel wit is, betekent het dat er meer zuurstof in het water zat, en dus meer diertjes. Hier in Velebit is het kalksteen meer grijs. Evengoed: als de zon erop staat, is het net of je tussen enorme sneeuwblokken doorloopt. Het is een zacht gesteente, dat snel wordt aangetast door wind en regen. Vaak lopen er een soort gootjes over een rots, alsof iemand met z’n vingers voren heeft getrokken in de zachte klei, maar het ontstond door regenwater.

Image
Velebit National Park

Uitzicht op zee

We picknicken bij de Rossijeva Koliba, waarvan de deur is beplakt met stickers van Kroatische bergsportverenigingen. Op de terugweg, aan het einde van de middag, begint het fris te worden. Als we bijna terug zijn bij de auto, heeft Branimir nog een verrassing in petto. ‘Kom, we lopen nog even deze heuvel op.’
‘Branimir! We zijn moe!’
Hij gaat ons vast voor. ’Het duurt maar vijf minuten!’
Hij heeft natuurlijk gelijk. Het uitzicht vanaf de top is onovertroffen: de zon gaat onder, in de verte zien we de zee.

Image
Velebit National Park

3 Tips

  • Qua klimaat ligt Velebit precies op de rand van een landklimaat - het weer kan hier heel snel omslaan. Altijd warme en regenkleding mee dus! De beste tijd voor een bezoek is het voor- en najaar.
  • Het dorp Krasno is de uitvalsbasis voor de Noordelijke Velebit. Vanaf de ingang van het park is het nog zo’n twintig minuten rijden naar een grote parkeerplek, vanwaar je verder kunt lopen.
  • De Premužić Trail wordt gewoonlijk in drie of vier dagen gelopen, het is mogelijk te overnachten in berghutten. Meer informatie vind je hier.
Image
Velebit National Park

Liever georganiseerd?

Wil je graag op pad in Velebit, maar heb je geen zin om het zelf te regelen? Velebit National Park is een van de bestemmingen die je aandoet tijdens de SNP reis Via Dinarica Etappe 1, een 8-daagse groepsreis over fraaie wandelroutes over de westelijke Balkan. Een overzicht van alle actieve SNP-reizen naar Kroatië vind je hier.