icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in de Picos de Europa
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Picos de Europa: de mooiste routes

  • 12 mei 2025
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Wiebe de Jager

Aan de groene noordkant van Spanje ligt een klein, maar zeer indrukwekkend en grillig gebergte waar je fantastische bergtochten kunt ondernemen: de Picos de Europa. Met ruim 30 dagwandelingen én een uitdagende meerdaagse huttentocht is het best lastig kiezen. Wij zetten de mooiste voor je bij elkaar.

FAQ: meestgestelde vragen over de Picos de Europa

Wat is de Picos de Europa?

De Picos de Europa is een machtig kustgebergte dat zich langs de noordkust van Spanje uitstrekt over drie regio’s: Asturië, Cantabrië en Castilië-en-León. 

Hoe groot is de Picos de Europa?

Groot is het gebergte niet, ca. 800 km2, en daarmee in oppervlakte vergelijkbaar met ‘onze’ Veluwe. Maar hun uiterlijk compenseert het formaat dubbel en dwars: het is een ruw en ruig gebergte van kalksteen met grillig gevormde pieken. Het grootste deel van de Picos de Europa maakt deel uit van het Nationaal Park Picos de Europa (Parque Nacional de los Picos de Europa) dat al sinds 1918 bestaat en in de huidige vorm bijna 650 km2 omvat. Het is het eerste en oudste Nationaal Park van Spanje.

Wat is de hoogste top van de Picos de Europa?

De hoogste toppen van de Picos zijn een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw. Voor zeelui waren die witte toppen vroeger een baken: Europa was in zicht! De Torre Cerredo (2648 m) is de hoogste berg. Niet alleen van de Picos, maar van de hele Cordillera Cantábrica. De Cordillera Cantábrica (het Cantabrisch gebergte) loopt parallel aan de noordkust van Spanje, vanaf de westkant van de Pyreneeën tot bijna aan de Portugese noordgrens. 

Veel opvallender dan de Torre Cerredo is echter de 2519 meter hoge Picu Urriellu die plaatselijk ook Naranjo de Bulnes wordt genoemd. Door de merkwaardige conische vorm domineert deze gigant het gehele landschap. De top ziet eruit als een opgeheven vinger en voor rotsklimmers is het een serieuze uitdaging vanwege zijn door gletsjers gladgeschuurde wanden. Bij zonsondergang kleurt de top oranje, zie hier de vergelijking met een naranjo; een sinaasappelboom. 

Onder de top, op 1955 meter hoogte, ligt de Refugio Picu Urriellu, het punt waar de meeste wandelingen eindigen of passeren. Het is ook de plek waar klimmers hun ‘basecamp’ houden om de laatste 564 meter naar de top (via vele verschillende routes) te bedwingen.

Uit welke bergmassieven bestaat de Picos de Europa?

De Picos bestaat uit drie bergmassieven die door diepe kloven van elkaar gescheiden worden. Het zijn:

*  Andara: het kleinste en meest oostelijke massief, hoogste top Morra de Lechugales, 2444 meter. Het heeft alles wat de andere massieven ook hebben, behalve meren. 

* Urrieles: centraal gelegen en met de hoogste top Torre Cerredo, 2648 meter. De helft van de berghutten is in dit gebied te vinden. 

* El Cornión: het meest westelijk massief, hoogte top Peña Santa de Castilla, 2596 meter. Uitgestrekte weidegebieden en enkele van de grootste meren van de Cordillera. 

Het centrale bergmassief Urrieles wordt van het westelijke bergmassief Cornión gescheiden door de anderhalve kilometer diepe kloof van de rivier de Cáres: La Garganta Divina. Deze ca 12 kilometer lange kloof met wanden die boven de 2000 meter reiken, is zonder meer de spectaculairste kloof van de hele Picos, zo niet van heel Spanje.

Bekend staat de Picos de Europa verder o.a. om de fraaie bergmeren, de Lagos de Covadonga, en de beroemde ‘pelgrimsgrot’ van Covadonga. Verder kent de Picos een aantal van de diepste grotten van Europa waarvan het uitgebreide grotsysteem van Ario onder speleologen bekendste is.

Wat voor flora en fauna kan ik verwachten?

Qua natuur heeft de Picos twee gezichten. Het noorden kenmerkt zich door veel neerslag en heeft daardoor een Atlantische flora en uitgestrekte beukenbossen. Het zuiden is duidelijk droger en kenmerkt zich door mediterrane steeneikbossen. Maar als je eenmaal boven de boomgrens uitkomt vind je overal dezelfde stekelige gaspeldoorn en schitterende alpenflora.

In de Picos komen o.a. de Cantabrische gems (rebeco), bruine beren en wolf voor. Vogelaars kunnen zich verlekkeren aan o.a. alpenkraai, zwarte specht, oehoe, buizerdvale gier en lammergier. Wie heel veel geluk heeft, spot wellicht een rotskruiper of zelfs de zeer zeldzame sneeuwvink. 

Wat zijn goede standplaatsen in de Picos de Europa?

Cangas de Onís, Arenas de Cabrales, Potes en Posada de Valdeón zijn de standplaatsen waar de meeste hotels, campings en Casas Rurales zijn te vinden. Andere geschikte standplaatsen zijn o.a. Puente Poncebos, Sotres en Espinama. Zeer geliefd bij wandelaars is ook de camping van Fuente Dé (boven Espinama)

Hoe is het klimaat in de Picos de Europa?

De noordelijke regio’s Asturië, Cantabrië en Castilië-en-León hebben een koel en zeer gematigd zeeklimaat. De Picos de Europa hoort bij de groene kust van Spanje (Costa Verde), waar de regen volgens de statistieken om de dag uit de lucht valt. Maar er zit altijd veel beweging in het weer omdat de hoogste pieken de waterscheiding vormen tussen het natte Atlantische klimaat in het noorden en het drogere landklimaat in het zuiden. De wind die door de diepe kloven waait kan voor een plotselinge omslag zorgen. Een dag die met een stralend blauwe lucht begint kan plotseling helemaal dichttrekken met lage wolken of mist, maar het omgekeerde is zeker zo vaak het geval.

Alleen hoogzomers is het druk op de schaarse wegen die door het fraaie gebied voeren, buiten die maanden heb je de paden er zo'n beetje voor jezelf. Tochten kun je in principe maken van mei tot half oktober. Vanaf eind september kan de eerste sneeuw vallen. Die smelt pas begin zomer. En op enkele plekken is er zelfs sprake van ‘eeuwige sneeuw’.

Wat is de beste tijd om de Picos de Europa te bezoeken?

Voor- en najaar, dan is het rustig. Juli en augustus zijn de drukste en warmste maar niet persé ook de droogste maanden. 

September is meestal de droogste maand en vanwege de lager staande zon krijg je schitterende vergezichten met veel diepte en reliëf. Juni is perfect voor liefhebbers van bloemen en planten. De kans op onweer is relatief klein omdat je hier geen föhnwind hebt zoals in de Alpen. Gevaarlijker is de snel opkomende mist, die altijd op de loer ligt.

Image
Wandelen in de Picos de Europa

De mooiste wandelingen in de Picos de Europa

Zelfs voor fijnproevers van de Picos de Europa is de vraag ‘Wat zijn nu de mooiste tochten?’ een hele lastige. Het zijn er te veel. Te veel moois. Om toch een favoriet lijstje te kunnen presenteren, kozen we vijf héle mooie dagtochten. En één meerdaagse tocht.

1. Ruta Mirador de Ordiales

  • Lengte: ca 17 km
  • Start-/eindpunt: Pan de Carmen of het nabijgelegen Pozu El Aleman (1075 m)
  • Hoogste punt: Mirador de Ordiales (1778 m)
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Schitterende tocht die start bij Lagos de Covadonga. Het wandelpad voert eerst via allerlei weitjes en grasveldjes (Vega Huertu, Vega la Piedra, Vega Canrasu), alsmaar stijgend naar de Refugio de Vegarredonda (1460 m). Je loopt door ruig landschap van ruw, oplichtend grijze kalksteen, met steeds het kalmerende geklingel van koeienbellen om je heen. Na een reuzenzigzag door gesteente, klautert het pad gestaag naar de bergkam van de Pico Cotalba; een wand van steen, net hoog genoeg om erover heen te kijken en te zien hoe regen en mist het land in de diepte malsgroen hebben gekleurd. 

Het is een machtige plek waar je ook de de Mirador de Ordiales (1778 m) vindt én een gedenksteen voor Pedro Pidal, oprichter van het Parque Nacional de las Montañas de Covadonga in 1918 (de voorloper van het huidige Parque Nacional Picos de Europa). Deze markies was samen met een lokale herder, Gregorio Pérez, uit Caín op 5 augustus 1904 ook de eerst beklimmer van de Picu Urriellu (2.519 m). Zelfde weg terug, eventueel aangevuld met verlenging.  

Tip: Een verlenging van de route is mogelijk (Ruta Lagos de Covadonga; een rondje om Lago de Enol en langs Lago de la Ercina). Het pad voert door sprookjesachtig terrein vol bemoste steenhompen waaruit bemoste takken zich wurmen, af en toe een weitje, een klimmetje en dan weer afdalen, om die grote blauwe rustgevende meren heen. Zwemmen in de meren is verboden.

  • Lengte verlenging: 5.6 km, wat de hele tocht op ruim 22 km brengt. 
Image
Wandelen Spanje Picos de Europa
Image
Wandelen Spanje Picos de Europa

2. Ruta del Cares (Op hoogte door de kloof La Garganta Divina)

  • Lengte: 22 km.
  • Start- en eindpunt: Poncebos (279 m). Keerpunt: Cain (of andersom)  
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Niet te missen wandeling! De Cares-wandeling voert over een gevoelsmatig horizontaal pad door een 8 km lange kloof, hoog boven de Río Cares. Op sommige plekken is de kloof, La Garganta Divina, honderden meters diep. Start is in Poncebos (met café voor broodjes/lunchpakket), keerpunt is Cain, aan de andere kant van de kloof. Het pad is in de bergen uitgehakt, aangelegd om het waterkanaal te kunnen onderhouden dat de verderop gelegen elektriciteitscentrale voedt. Op zonnige zondagen kan het erg druk zijn. Tredzekerheid is gewenst, want je loopt over een weliswaar brede richel, maar de diepte onder je is indrukwekkend. Er zweven gieren hoog boven de kloof, op het pad kun je vuursalamanders en fluorescerende rupsen treffen. De bijna verticale wanden langs het pad zijn met een laagje fluweelgroen bedekt. En als de zon door de wolken prikt valt er steeds ander licht op de wanden die beurtelings verdwijnen en verschijnen in schaduw en licht. Terugweg is zelfde als heenweg.

Tip: Als je deze wandeling in het hoogseizoen wilt doen sta dan vroeg op om een parkeerplekje te vinden en voor de meute Spaanse toeristen uit te lopen. Maar op de terugweg kom je onvermijdelijk de honderden mensen tegen die deze route dan dagelijks doen.

Kun je niet vroeg van start, parkeer je auto dan in Arenas en neem de shuttlebus die vanaf 9 uur ieder uur vertrekt (zie www.alsa.es). Als je aan de zuidkant van de Picos verblijft in de gemeentes Valdeón of Riaño, kun je er ook voor kiezen de wandeling door de kloof in Caín te beginnen

Buiten het hoogseizoen is parkeren doorgaans gaan probleem en is het dus ook minder druk op de route zelf. Tenzij je bezoek met een zogenaamde ‘puente’ samenvalt; een lang Spaans weekend

Image
Wandelen Spanje Picos de Europa

3. Dagtocht over de GR-109

  • Lengte: 24 km 
  • Startpunt: Cangas de Onís
  • Eindpunt: Benía de Onís (Opmerking: De steden zijn verbonden met bus)
  • Moeilijkheidsgraad: licht tot middelzwaar

De gehele GR-109 (Camino Natural de la cordillera Cantábrica atraviesa el interior de Asturias) bestaat uit 27 etappes, is ruim 600 km lang en loopt dwars door heel Asturië

De etappe tussen Cangas de Onis en Benía de Onís is geen route met ruige bergkammen of diepblauwe meren, maar een tocht die op gemiddeld 400 meter deint en een handvol gehuchten aan elkaar rijgt. Het eerste uur klim je vrij steil, dan duikt het pad een bos in. De tocht komt door Tarano, Llenin en Becena – allemaal lieflijke dorpen met huisjes in zeegroen en fuchsiaroze, met oude hooischuren en moestuinen. Het mooiste is het uitzicht: vanaf het pad overzie je in het zuiden de hele Picos. Indrukwekkend! Onderweg in de dorpen ook veel oude houten schuurtjes op poten, dit zijn zogenaamde hórreos, voorraadschuren om o.a. de mais te beschermen tegen vocht en ongedierte. Aan het eind van de tocht, vlak voor je Benía de Onís in wandelt, zie je een bordje ‘Sidreria’. Even afslaan voor een koele (zure) cider, slechts € 2,80 voor een hele fles. Uitschenken vanaf hoog, met gestrekte arm en meteen opdrinken is de regel.

Tip: Aan de rand van Cangás de Onís, langs de AS-114 ligt een leuk klein bezoekerscentrum met veel informatie over de quebrantahuesos, de ‘bottenbreker’ oftewel de lammergier. Zijn Spaanse naam dankt hij aan zijn vreemde eetgewoonte: vanaf grote hoog laat deze imposante vogel een door andere gieren kaalgevreten bot op de rotsen in stukken vallen en schrokt vervolgens de hompen (met voedzaam beenmerg) naar binnen. Lammergieren waren uit de Picos verdwenen, maar als proefproject zijn er ooit twee overgebracht uit de Pyreneeën. Hun populatie is inmiddels weer gegroeid! Ook de plek voor aankoop Spaanstalige gidsjes, kaarten en souvenirs.

Image
Wandelen Picos de Europa

4. Ruta Circular Tielve – Sotres via el Monte Camba

  • Lengte: 13,7 km 
  • Start-/eindpunt: Sotres (1050 m) of Tielve (685 m)
  • Hoogste: La Caballar (1235 m)
  • Moeilijkheidsgraad: laag tot middel

Eenvoudige tocht door afwisselend landschap, waaronder fraaie boerenweitjes gescheiden door steenmuurtjes; zomeralmen waar vroeger kaas werd gemaakt, en met schitterend uitzicht over het centrale massief, met de conische Picu Urriellu op de voorgrond.

Als je in Tielve begint, ga je direct gestaag omhoog over veepaden naar de zomerweides van Valfriu met herdershutten, waar je het beste uitzicht op de Picu Urriellu krijgt. Dan verder door een oud open beukenbos naar de pas La Caballar; nóg zo’n zomerverblijf voor herders en tevens hoogste punt van de route. 

Na een korte afdaling bereik je het hoogste en mooiste dorp van de Picos: Sotres de Cabrales. Daar neem je uiteraard een pauze in één van de bars-restaurants of bezoek je de kaasmakerij Peña Main voordat je terugloopt naar Tielve over een ander pad; inclusief een stukje asfalt aan het einde. 

  • Tip: Je kunt in Sotres tijdens de zomermaanden ook op de bus stappen en je in Tielve laten afzetten. Dan wordt de route ruim 5 km korter.
Image
Wandelen in de Picos de Europa
Image
Picos de Europa

5. Sendero Vega de Urriellu

  • Lengte: 18 km
  • Start-/eindpunt: Pandébano (1102)
  • Hoogste punt: Refugio Urriellu (1955 m)
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Naar Refugio Vega de Urriellu, ca 693 m onder de top van de Urriellu in het hart van het kalksteen massief Los Urrieles; paradijs voor gemzen, gieren en alpen. De route start in Pandébano, aan het einde van een gravel track met beperkt parkeermogelijkheid op 3,5 km van Sotres. Eerst voert het pad tussen hoge varens door, uitzicht op in oktober fraai kleurende loofbomen rondom, dan via graslanden die als een vangnet tussen die pieken zijn uitgespannen. Heel in de verte steekt de Bulnes haar vinger al in de lucht. Het pad voert boven de alpenweides van Pandébano en de diepe kloof Canal Valleju en wordt ruwer en steiler naarmate je de Vega de Urriellu nadert, een breed imposant gletsjerdal. De route is gemarkeerd met steenmannetjes en verfstrepen. Eenmaal boven de groengrens wordt het pad ruwer en steiler, maar niet zwaarder dan middelzwaar en met een goede conditie prima te doen. In de buurt van de hut heb je grote kans op omslag van het weer (zorg ongeacht het weer dat je ook warme kleding mee hebt!). De Picu Urriellu steekt nog eens 564 meter uit boven de Refugio Picu Urriellu.

Beklimming Pico Urriellu: Vanaf de hut is het nog ca anderhalf uur door de Canal de la Celada, naar de voet van de piek en dan tweeënhalf uur klimmen naar de top. Bergbeklimmersuitrusting is noodzakelijk en het wordt sterk aangeraden een lokale gids in te huren en een overnachting in de berghut Vega de Urriellu bij te boeken.

Image
Wandelen in de Picos de Europa

6. El Anillo de Picos (9-daagse huttentocht dwars door de Picos)

  • Afstand: 115 km (langste route)
  • Aantal dagen:
  • Beste tijd: juni tot oktober
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar tot extreem zwaar (afhankelijk van de gekozen route)

El Anillo de Picos (‘De Ring van pieken’)is een middelzware tot zeer zware huttentocht door de drie verschillende berggroepen (macizos) van de Picos de Europa. Deze geweldige tocht kan in vier, zeven of negen dagen worden gelopen. Kies je voor de langste variant, dan leg je 9000 hoogtemeters af en ‘cover’ je alle berggroepen van de Picos. Bovendien overnacht je in de negen hutten/ shelters die de Picos rijk is.   

Er is niet echt een begin- of eindpunt; je kunt de route vanaf iedere hut beginnen (en stempeltjes verzamelen in het bijbehorende paspoort!). Omdat het Nationale Park de route nog steeds niet officieel erkend heeft en markering met verf verboden is, is een goed oriëntatievermogen en gebruik van GPS noodzakelijk. 

Ruim vooraf reserveren van de hutten is sterk aanbevolen! De hutten zijn niet het gehele jaar geopend en de capaciteit varieert van 16 tot 76 slaapplaatsen. Sommige hutten hebben heel primitief sanitair: de beste hebben wc’s en douches. Maaltijden en lunchpakketten bijboeken kan overal. Kamperen in de omgeving mag soms ook. Informeer vooraf goed naar de opties en mogelijkheden om teleurstelling te voorkomen.

De drie verschillende ‘ringen’

  1. Anillo Vindio: 63 km, 3.900 m hoogtemeters, 4–5 dagen (door de westelijke Corona). Moeilijkheid: middelzwaar
  2. Anillo Extrem: 82 km, 7.000 m hoogtemeters, 5–6 dagen (door de westelijke Corona én de centrale Urielles). Moeilijkheid: zwaar
  3. Anillo Tres Macizos: 115 km, 9.000 m hoogtemeters, 8–10 dagen (door alle drie de gebieden, dus incl. de oostelijke Andarra). Moeilijkheid: extreem zwaar

Meer weten: 9-daagse huttentocht.

Georganiseerd naar de Picos de Europa

Wil je de tochten niet zelf hoeven uitstippelen en liever een georganiseerde wandelreis boeken? Kijk dan ook eens naar deze mooie trektocht door de Picos de Europa van SNP Natuurreizen. Een wandelvakantie met bagagevervoer langs goede dorpshotels, rondom en door het Nationale Park Picos de Europa.

Spanje - Picos de Europa Privéreis 12 dagen

Trektocht langs hotels, pensions en berghut

  • Naar keuze met of zonder bagagevervoer
  • Pittige trektocht
  • Spectaculair en ruig landschap
Vanaf € 983,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Bekijk op snp.nl
  • Zwaarte: 4 op 5
  • Comfort: 2 op 5
  • GPS tracks beschikbaar

Inbegrepen

  • 11 overnachtingen
  • 11 ontbijten
  • 8 diners (dag 3 t/m dag 10)
  • 5x korte transfers voorafgaand aan de wandeling  (op dag 3, 4, 5, 8 en 9)
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • bagagevervoer (tenzij bijgeboekt: dag 3, 5, 7 en 11)
  • optionele bus- en taxiritjes om route in te korten (dag 2, 5 en 6)
  • eventuele entrees
  • kabelbaan op dag 5
  • taxis of bus op dag 3, 6 en 11
  • funicular op dag 11
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een eerder artikel op oppad.nl van Nanda Raaphorst. Verder kregen we goede suggesties en tips van Maria Knaapen van S-Cape Travel en mochten we putten uit de reisgids Bergtochten in de Cordillera Cantábrica & De Picos de Europa van Jan Knaapen (helaas niet meer verkrijgbaar). 

Image
Wandelen in de Picos de Europa