icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelroute O Camiño dos Faros in Galicië
Routes

Wandelroute O Camiño dos Faros in Galicië

 • 01 februari 2016
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg

Langs de kust van Galicië vergingen de schepen vroeger bij bosjes. Dat was voordat er vuurtorens stonden op de kliffen van deze Costa da Morte (Dodenkust). Sinds kort kun je wandelen over de O Camiño dos Faros, een achtdaagse route van 200 kilometer die de zeven vuurtorens verbindt, van Malpica in het oosten tot Fisterra (Cabo Finisterre) in het westen. Hulde aan de Trasnos, die het pad realiseerden en onderhouden. Op Pad liep 6 van de 8 trajecten.

Image
7

Het gebied

Costa da Morte, de kust van Galicië tussen Malpica en Cabo Finisterre. Het Vuurtorenpad verbindt 7 vuurtorens en voert langs het uiterste randje van de kuststrook. Smalle paadjes slingeren op en neer, soms door dichte varenbossen of langs stekelige brem, soms over steile, winderige kliffen of in de beschutting van baaien met prachtige zand- of steenstranden.

Image
5

Etappes O Camiño dos Faros, Route van de vuurtorens

De route van de vuurtorens is een bewegwijzerde wandelroute van 200 kilometer uitgezet tussen Malpica en Fisterra op Cabo Finisterre. Het Vuurtorenpad is opgedeeld in 8 etappes, waarvan Op Pad er 6 liep. Etappe 2 (26 km) en 6 (32 km) zijn respectievelijk de zwaarste en langste etappe. Aanbevolen extra overnachting op dag 2 in Puerto do Corme; op dag 6 in in Praia do Lago.

De etappes van het Vuurtorenpad

 1. Malpica -Ninóñs, 22 km
 2. Niñóns - Ponteseco, 26,2 km
 3. Ponteseco - Laxe, 25,7 km (niet gelopen door Op Pad)
 4. Laxe - Arou, 17,7 km
 5. Arou - Camariñas 22,7 km
 6. Camariñas - Muxía, 32 km (niet gelopen door Op Pad)
 7. Muxía - Nemiña, 24,4 km
 8. Nemiña - Cabo Finisterre, 26 km
Image
10

Navigeren over het Vuurtorenpad

Markering in het veld: groene pijltjes en bolletjes (soms aangevuld met voetjes) aangebracht met groene verf. Er bestaat nog niet geen gids van de route.
GPS-tracks: Verderop op deze pagina kun je de gps-tracks van de route downloaden, evenals op Wikoloc (button 'Descargar').
Overzichtskaart: bijvoorbeeld Costa de Galicia, 1:150.000, Côte de Galice - Michelin Zoom 141

Image
2

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van het Vuurtorenpad

De route golft op en neer over kliffen en door baaitjes. Op enkele klimmetjes na, waaronder één zware, is de route middelzwaar te noemen route en goed te doen voor iedereen die fit is. De dagafstanden zijn soms pittig en de paadjes (erg) smal, blootgesteld aan de wind en omzoomd door stekelige brem. Dan is het handig als je tredvast bent en geconcentreerd loopt.

Image
8

Vervoer naar de Costa da Morta

Heen:
Vliegen op Santiago de Compostela, met trein/bus of taxi door naar beginpunt Malpica. Dit zijn de opties vanaf het vliegveld:

 • Bus - bus - taxi: vliegveldbus ieder half uur naar de stad - dan bus naar A Coruña - vandaaruit de taxi naar Malpica - kosten ongeveer 3 euro pp + 6 euro pp + 60 euro = 78 euro, reistijd 2.36 uur
 • Bus - trein - taxi: vliegveldbus ieder half uur naar de station - dan trein naar A Coruña - en dan de taxi naar Malpica - kosten ongeveer 3 euro pp + 16 euro pp + 60 euro = 98 euro, reistijd 1.53 uur
 • Taxi direct vanaf vliegveld: kosten ongeveer 85 euro - reistijd 1 uur

Terug:

 • Bus: Van Fisterra naar Santiago kun je met een bus. Reis duurt drie uur plus nog een half uur naar het vliegveld. De eerste bus vertrekt om 8.20 uur; de laatste om 19 uur. De prijs voor de bus is ongeveer 15 euro pp + stukje naar vliegveld 3 euro pp.
 • Taxi: vanaf Finisterre is de taxi naar Santiago vliegveld het efficientst. Reistijd ca 1,5 uur. Kosten ca 100 euro. Globale kosten taxi: 1 km = ca € 1.
 • Alternatief: transfers door het Spaanse reisbureau Travels to Finisterre die de Camiño dos Faros ook georganiseerd aanbiedt
Image
3

Beste seizoenom te wandelen over het Vuurtorenpad

April t/m september. Minimumtemperatuur winter is -9˚C, gemiddelde temperatuur in de zomer: 15˚C.

Overnachten langs het Vuurtorenpad

Op de site www.caminodosfaros.com vind je een overzicht van accommodatie langs de route.
Op Pad sliep op de volgende adressen:
Hotel Fonte do Fraile
Malpica de Bergantiños (A Coruña)

Hotel Playa de Laxe
Laxe (A Coruña)

H/R Puerto Arnela
Camariñas(A Coruña)

Hotel a de Loló
Muxía (A Coruña)

Casa Fontequeiroso
Nemiña - Muxía (A Coruña)

Hotel Finisterre
Fisterra
 

Image
9

Handige sites en adressen

Image
20
Image
25

Bijgeloof: A espera

Bij de vuurtoren van Laxe staat een bijzonder beeld. Het stelt een wachtende vrouw (A espera) voor, reikend naar de zee. Het is een eerbetoon aan de vrouwen die eindeloos op hun mannen, zeelui, wachtten. Over deze desperate vrouwen vertelt een verhaal: 'De vrouwen waren soms ten einde raad. Dan klommen ze op heilige kapelletjes en verlegden de dakpannen. Het bijgeloof was dat ze daarmee de windrichting konden veranderen zodat hun mannen snel naar huis zouden komen.'

Traski, het brein achter het Vuurtorenpad

Het gebeurde in een bar in Malpica. Daar smeedden twee Galiciërs het plan om de oude, overwoekerde visserspaadjes langs hun geliefde kust te verbinden tot een doorgaande wandelroute. Zonder medewerking van de autoriteiten maar met heel veel sympathisanten is er een schitterende kustroute ontstaan die 7 dagen wind, zand, zee, golven in petto heeft. Petje af voor Traski, dat ook een complete website, facebook-pagina met filmpjes etc bijhoudt. Uiteindelijke doel: van de O Camino dos Faros een GR maken.

Image
29