icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
LR-Hinteres-Lauterbrunnental-3329
Blog

Wandelen met uitzicht op de Muur van Lauterbrunnen

  • 05 november 2015
  • Door: Noes Lautier
  • Fotografie: Noes Lautier

Hoera, de koers van de Zwitserse frank is gedaald en dat is maar goed ook. Het zou namelijk eeuwig zonde zijn als je alleen vanwege de financiën níet naar Berggasthaus Tschingelhorn in het Hinteres Lauterbrunnental zou wandelen.

Vanaf het heerlijke terras heb je een weergaloos uitzicht op de Muur van Lauterbrunnen, een rijtje knoerten van bergen, waaronder de Grosshorn. Dat is nog niet alles, want als je in plaats van een dagtocht naar Tschingelhorn een 4-daagse trektocht maakt, heb je óók nog uitzicht op Eiger, Mönch en Jungfrau. Wat wil een mens nog meer?

Image
LR-Hinteres-Lauterbrunnental-3329

Relaxt, mét uitzicht

In 2013 liep ik in vier dagen van Sulwald in het Lauterbrunnental naar Stechelberg in het Hinteres Lauterbrunnental. Dat was een relaxte wandeling, niet meer dan moeilijkheidsgraad T2, dus makkelijke paden. Maar wat een uitzichten. Bij de eerste overnachting, de Lobhornhut, was het ’s morgens vroeg al feest, want het Dreigestirn van de Berner Alpen – Eiger, Mönch en Jungfrau – stak boven het wolkendek uit. Tot voorbij Allmendhubel hadden we dit uitzicht. Op dag 3 lieten we het Dreigestirn achter ons en liepen naar de Rotstockhut, een heerlijke berghut in een groene arena aan de rand van de duistere puinhellingen die naar de Sefinenfurgge (moeilijkheidsgraad T3) leiden. Een echte aanrader, die Sefinenfurgge, want die biedt weer uitzicht op de Blüemlisalphorn.

Keuzes, altijd maar keuzes

In plaats van voor de Rotstockhut hadden we ook kunnen kiezen voor Berggasthaus Tschingelhorn een dal verderop, maar ja, dat deden we niet. Een mens kan niet alles tegelijk. Daarom zetten we in 2015 vanuit Stechelberg alsnog in dichte mist koers naar Tschingelhorn, dat niet op de kaart staat aangegeven. Een trektocht zat er vanwege het slechte weer niet in. Op weg erheen kom je langs Berggasthaus Trachsellauenen, dat sinds mei 2015 Hôtel du Breithorn heet. Ik vrees dat het nog héél lang zal duren voordat die naam ingeburgerd raakt, want Trachsellauenen is al ruim een eeuw een begrip in het Lauterbrunnental.

Image
Hotel Tschingelhorn, een aanrader.
Hotel Tschingelhorn, een aanrader.

Gastvrijheid en uitzicht

Wie met eigenaresse Brigitte Buss van Tschingelhorn van doen krijgt, wordt omringd met onvervalste Zwitserse gastvrijheid. Het weer was matig en de weersvoorspellingen waren slecht en dus waren wij de enige gasten. ‘U hebt in de slaapzaal gereserveerd maar ik geef u een 2-persoonskamer’, sprak Brigitte kordaat. ‘Dan hebt u uitzicht op alle grote noordwanden, van de Jungfrau tot en met de Grosshorn, de Lauterbrunnen Breithorn en de Mittaghorn.’ En zo geschiedde. ‘Zeg dat maar niet tegen jullie vrienden’, zei ze erbij, ‘want dat kan ik helaas niet altijd doen.’ Drie nachten bleven we, waarin we de ludieke veestapel leerden kennen, die in de gaten gehouden wordt door een zwarte Tibetaanse terrier (geen paniek, hij is klein van stuk en hij houdt van knuffelen). Er zijn yaks met prachtige horens, dwerggeiten, Haflinger paarden en groene papegaaien. Het regende, het mistte, maar op een dag trok de mist op en toen zagen we eindelijk de glinsterende ijswanden van de Muur van Lauterbrunnen, met de Grosshorn aan kop.

Image
LR-Hotel-Tschingelhorn-2750

Zes sauzen

Het afscheid viel zwaar: ‘Brigitte, we komen terug,’ bezwoeren we, ‘en niet alleen voor de pasta met zes hemelse sauzen.’ We liepen via een andere route terug naar Stechelberg en kwamen langs Berghotel Obersteinberg, dat een kwartiertje van Tschingelhorn verwijderd ligt. Ook leuk, echt waar, maar Tschingelhorn heeft nóg meer te bieden. Dat vonden ook Wilma de Brauw en haar vriendinnen die op mijn aanraden een trektocht door het Lauterbrunnental maakten (‘Tschingelhorn, eigenlijk nog mooier dan Obersteinberg’, was het commentaar van de vriendinnen, die mij influisterden dat ze hun mooiste tocht in 5 jaar hadden gelopen).

Goed voornemen

Het plan voor de volgende keer: de trektocht uit 2013 deels over doen, maar de Rotstockhut inruilen voor Berggasthaus Tschingelhorn en dan afdalen via de Schmadrihut (moeilijkheidsgraad T3). Bij dat bivakhutje zit je recht onder de Muur van Lauterbrunnen. Heel indrukwekkend, maar je staat iets te dicht onder de wanden voor een goed overzicht. Daarvoor moet je toch echt bij Tschingelhorn zijn.

Informatie Muur van Lauterbrunnen

Je kunt mijn trektochtvoorstel met 2 varianten downloaden. In dit voorstel staat geen kant-en-klare routebeschrijving, maar de info is wel zo gedetailleerd dat je met een goede 1:25.000-kaart op stap kunt gaan. Ik heb bijna het hele traject zelf gelopen, maar niet alles. Welke stukjes ik niet gelopen heb, staat vermeld bij de info.

Geomap is een uitstekende site om tochten te plannen. Alle wandelpaden staan erop.