icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Noorwegen, mooie foto van de bergen
Gebiedsinformatie

Wandelen Lofoten

  • 01 april 2014
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Matthijs de Winter en Leon Huijs

De Lofoten eilanden liggen in noord-Noorwegen, boven de poolcirkel. Bergen staan hier pootje te baden in de oceaan als badgasten aan de Côte d’Azur. Op de Lofoten ligt je zeekayak op bounty witte stranden en wandel je over de mooiste bergpaden. 

Onze wandeltochten op de Lofoten

Op Pad wandelde in Noorwegen op de Lofoten iets buiten Svolvaer de Småtindan hike (664 meter, 4 tot 5 uur). Geen markering, boven op de top heb je de meest buitengewone uitzichten over de eilandenarchipel.

Zwaarte & moeilijkheidsgraad van de wandeltochten

Gemiddeld. Wandelen op de Lofoten is over het algemeen pittiger dan gemiddeld in Noorwegen. De bergen rijzen op uit zee, zijn steil een stenig. Je begint op zeeniveau en loopt zo naar 800 meter.

Image
noorwegen-lofoten-wandelen-02

Navigeren op de Lofoten

Wandelen op de Lofoten is niet altijd eenvoudig, veel wandelingen in dit deel van Noorwegen zijn niet gemarkeerd. Daar wordt aan gewerkt, maar nu moet je nog vaak je eigen weg omhoog vinden. Zelfs de beginborden bij de parkeerplaatsen zijn minimaal. Ga voor zekerheid eerst naar VVV in Svolvaer voor gps tracks of een wandelgids.

Vervoer naar en op de Lofoten

De Lofoten liggen boven de poolcirkel, niet naast de deur. Auto: 3012 km vanaf Utrecht. Snelste route is via Zweden. Vliegen: via Oslo naar Evenes Airport kan met lowcoster Norwegian Air www.norwegian.com. Daarna met bus naar Svolvaer (mooie route!). Kunt ook vanaf Evenes en Bodø met klein vliegtuig naar Svolvaer propelleren, wel erg prijzig (www.wideroe.no).

Image
noorwegen-lofoten-wandelen-04

Beste seizoen om te wandelen op de Lofoten

Wandelen in Noorwegen op de Lofoten kan het beste in de maanden juni, juli en augustus, maar dat weet iedereen. Daarbuiten is de kans op wispelturig weer (regen,storm) wat groter. Tip: ook het winterseizoen is heel bijzonder wandelen op de Lofoten. Januari en februari zijn goede wintermaanden. Het poollicht is in Noorwegen grofweg waar te nemen tussen oktober en maart. De Lofoten is een van de beste plekken om dit natuurverschijnsel in Noorwegen waar te nemen. Twee Nederlanders, Rob en Therese, zijn er speciaal voor naar de Lofoten vertrokken en beheren het Polar Light Center, www.polarlightcenter.com.

Overnachten op de Lofoten

De Lofotenarchipel is een toeristische bestemmingen in Noorwegen, dus er is genoeg accommodatie. Je kunt op de Lofoten ook (wild)kamperen, maar als je met het wispelturige weer een dak boven je hoofd wilt, is er keus genoeg. Zeker eens proberen: overnachten in een Rorbu, de oude, houten vissershuisjes aan zee. Sfeervol en magnifieke uitzichten over zee en bergen. Bijvoorbeeld bij Nyvågar Rorbuhotell, www.nyvagar.no.

Kaarten en gidsen: wandelen op de Lofoten

Als je wilt gaan wandelen op de Lofoten dan heb je veel aan de wandelkaart Lofoten, Turkart 1:100.000 (€ 21, ter plekke kopen). Degelijke, Duitse gids is Lofoten, Edition Elch van Michael Möbius en Annette Ster (€22,95)

Websites over wandelen op de Lofoten

Goed startpunt voor oriëntatie op wandelen op de Lofoten zijn visitnorway.com, nordnorge.com, www.lofoten.info