icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië
Reisverhaal

Wandelen in Tsjechië: 'Boheems Zwitserland'

  • 06 november 2019
  • Door: Edwin Otto
  • Fotografie: Edwin Otto

Waar ga je nou heen? Naar Zwitserland of Tsjechië? Dat is de vraag die ik daags voor vertrek regelmatig gesteld krijg. De reis gaat naar Tsjechië, naar Boheems Zwitserland, het is voor sommige een verwarrende naam voor een Nationaal Park in Tsjechië. Het park ligt net over de grens bij Duitsland in de buurt van Děčín bij de Elbe en werd in 2000 uitgeroepen tot Nationaal Park.

Vanuit Praag rijden we 120 kilometer, oftewel anderhalf uur richting het noorden waar we inchecken in het hotel Zámeček-Rynartice aan de rand van het natuurpark, zodat we de volgende ochtend vroeg aan onze wandeling kunnen beginnen.

Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië, huisje
Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië, Mariina pad

Het burlen van de herten

De stilte van de avond wordt doorbroken door het burlen van de herten. Afgaande op het geluid wemelt het hier van de bronstige herten. In de bronsttijd strijden de herten om de gunst van de hinden. Als ik naar buiten kijk is het aardedonker en kan ik helaas niets onderscheiden, dus ik laat de herten en hun amoureuze plannen en ga slapen. Morgen mag er tenslotte vroeg gewandeld worden. Hopelijk komen we dan nog een hert of een hinde tegen.

Laat de hike beginnen!

Het zijn de allerlaatste dagen van de zomer en het weer twijfelt nog een beetje tussen een nazomerdag of om toch een voorzichtig begin te maken met de herfst. Ik kleed me zodanig dat ik voorbereid ben op beide scenario’s. Na een stevig ontbijt, staat gids Sven mij al op te wachten. We lopen we de deur uit van ons hotel, zo de natuur in. De route loopt eerst, via groene weides en bebost gebied richting Jetřichovice. Dit gedeelte is redelijk vlak en blijkt een prima warming-up voor hetgeen nog gaat komen. Links en rechts van ons pad staan steeds vaker vreemd gevormde zandstenen rotsen, waar je met een beetje fantasie de gekste vormen en dingen in kan herkennen.

Jetřichovice, een prima start voor een hike door Boheems Zwitserland

Uiteindelijk bereiken we het dorpje Jetřichovice. Dit kleine plaatsje vol met huisjes in Hans en Grietje stijl is een startpunt voor talloze goed bewegwijzerde wandelroutes door de Bohemen. Die bewegwijzering is overigens geen overdaad. Alleen al het Tsjechische deel van Boheems Zwitserland (er is ook een Duits gedeelte) beslaat al ruim 79 vierkante kilometer. Plaats genoeg dus om er te fietsen, klimmen, raften of te wandelen.

Om nog een beetje energie op te doen drinken we een halve liter Kofola. Sven doceert: “Kofola was ooit het communistische antwoord op de Westerse merken Pepsi en Coca Cola. Kofola is terug van weggeweest en thans zeer populaire frisdrank bij de Tsjechen.”

Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië, Kofola

Drie uitzichtpunten

Onze route zal ons achtereenvolgens naar drie uitzichtpunten brengen:  Mariina vyhlídka (Uitkijkpunt Mari) dan naar Vyhlídkové místo Vilemínina stěna (uitkijkpunt Vilemina muur) en vervolgens naar Rudolfův kámen (Rudolf’s stone).

Onderweg naar het eerste uitzichtpunt verwonder ik me over de omgeving. Miljoenen jaren geleden zouden we nu over de zeebodem hebben gelopen. Het water verdween en er ontstond een fascinerend decor met rotstorens, bruggen en kloven allemaal omringd door weiden en bossen. Het pad wordt steiler en ruiger naarmate we de eerste top naderen.

Mariiina Vyhlidka

Het laatste stukje voor de top is met trappetjes en steile stukjes best nog technisch. Op de top van Mariiina Vyhlidka staat er een behoorlijk windje. Terwijl we moeten oppassen dat ons beleg niet van het brood waait, genieten we van het uitzicht. In de verte zien we de contouren van de Duitse variant op het Nationaal Park Boheems Zwitserland, het Nationaal Park Sächsische Schweiz, maar dit zijn slechts door mensen bedachte grenzen. De natuur trekt zich niets aan van die grens en samen vormen beide parken een paradijs voor wandelaars.

Paddenstoelen plukken

Als we weer afdalen komen we in een lager gelegen deel een Tsjechisch familie tegen. Voorover gebogen turen ze naar de grond, aan de arm een rieten mand. Sven verteld: “zodra het herfst wordt, trekken de Tsjechen er massaal op uit om eetbare paddenstoelen te zoeken. Paddenstoelen zoeken is een nationale hobby en de beboste gebieden van Boheems Zwitserland staan vol paddenstoelen.” Maar pas op! Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en er groeien ook giftige exemplaren. In Tsjechië heeft iedereen het recht om in elk openbaar bos paddenstoelen te steken (don’t try this at home: in Nederland is het verboden om natuurproducten te plukken en mee naar huis te nemen).

Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië, bospad, bos
Image
Boheems Zwitserland, Edwin Otto, Tsjechië, bos, vergezicht rotsen

Vyhlídkové místo Vilemínina stěna

Een geleidelijke klim brengt ons -voordat we het eigenlijk beseffen- bovenaan Vyhlídkové místo Vilemínina stěna. Het uitzicht vanaf dit punt lijkt wel op dat van Mariiina Vyhlidka, maar toch verveelt het geen moment.

Het mooie aan dit laaggelegen gebergte, is dat het klimmen en dalen beperkt blijft, terwijl je echt het gevoel hebt in een serieus berggebied te wandelen. Daarnaast kom je nooit boven de boomgrens, zodat het top op de top groen om je heen blijft. Dit keer ben ik hier zonder de kinderen, maar een volgende keer zou ik ze graag meenemen. Het is ook voor kinderen een zeer geschikt gebied om de beginnende bergbenen te trainen.

Rudolfův kámen

Verreweg de steilste en lastige klim moeten we bedwingen om de top van de Rudolfův kámen te bereiken. Om het hoogste punt te bereiken moet er behoorlijk geklauterd worden met behulp van stalen kettingen die op de rots zijn vastgemaakt. De top ligt op 484 meter, maar het voelt veel hoger. Dit is de meest uitdagende klim van de drie en zoals zo vaak is de beloning dan ook het grootst. We worden even stil bij de aanblik van de uitgestrekte bossen, diepe valleien, vreemd gevormde zandstenen rotsen en het spectaculaire uitzicht.

Met dit beeld op het netvlies geprint dalen we voor de derde keer deze dag en lopen we de laatste kilometers van de dag. Wat is dit een fantastische wandeldag. Boheems Zwitserland is misschien wel het mooiste wat Tsjechië te bieden heeft.

Wildlife in de Bohemian

Zo druk als de herten afgelopen nacht waren, zo onzichtbaar zijn ze vandaag geweest. In de Boheems Zwitserland heb je kans om dieren zoals een vos, edelhert, ree, das of everzwijn tegen te komen. Helaas hebben wij ze geen van alle gezien, maar ach, de natuur is hier zo mooi dat we ze eigenlijk ook niet gemist hebben. Als we na een welverdiende maaltijd in de schemering terug lopen naar het hotel krijg ik toch een déjà vu: de herten burlen weer om het hardst maar zijn weer nergens te zien.

Informatie over Boheems Zwitserland:

Active point (www.active-point.cz) is de organisatie van gids Sven. Behalve wandeltochten kun je ook fiets- en steptochten boeken en kun je via ferrata doen in Děčín.

Op https://www.visitczechrepublic.com/nl-NL vind je heel veel informatie over Tsjechië  in het algemeen en op branadocech.cz vind je meer informatie over de Bohemen.