icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Broumovsko
Landeninformatie

10 mooie wandelgebieden in Tsjechië

  • 03 februari 2021
  • Door: Patricia Hengeveld

Dankzij het populaire televisiespelprogramma ‘Wie is de Mol’ staat het prachtige Tsjechië volop in de spotlights. En dat werd wat ons betreft hoog tijd. Want als je ergens heerlijk kunt wandelen, dan is het wel in Tsjechië. Het landschap bestaat voor een groot deel uit dichte loof- en naaldbossen, indrukwekkende bergtoppen, uitgestrekte valleien en meren. Je vindt er bovendien talloze goed gemarkeerde wandelroutes, dus er zit altijd iets voor je bij. Of je nu op zoek bent naar een avontuurlijke trektocht of een meer ontspannen hike. Op Pad zet voor jou de mooiste wandelgebieden in Tsjechië op een rij.

1. Reuzengebergte

In het uiterste noorden van Tsjechië, op de grens met buurland Polen, ligt het Reuzengebergte. Bulderende watervallen, bergkammen met kale granieten toppen en dichtbeboste wouden zorgen ervoor dat dit gebied tot een van de mooiste natuurparken van Europa wordt gerekend. De hoogste berg van het land, de Sněžka (1.603 meter) ligt precies op de grens en is half Pools, half Tsjechisch. De wandeling naar de top kan hartje zomer behoorlijk druk zijn, maar dat omzeil je door er 's morgens vroeg op uit te gaan of voor een van de andere gemarkeerde wandelroutes te kiezen. Met behulp van deze handige kaart kun je eventueel zelf je wandeltocht uitstippelen.

Wandeltip van Op Pad: het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad. Deze 80 kilometer lange wandeltrektocht volgt grotendeels de bergkam van het Reuzengebergte en voert je door zowel Polen als Tsjechië naar de top van de Sněžka.

NB. Een dag op pad zonder wandelschoenen op pad? In het Reuzengebergte kun je ook klimmen, abseilen, fietsen, downhillen en mountainbiken.

2. Boheems Paradijs

Ten zuiden van het Reuzengebergte ligt het Boheems Paradijs. De naam van dit middelgebergte in het noordoosten van de Bohemen klinkt niet alleen veelbelovend, maar is het ook! Je vindt hier dichte bossen, oude kastelen en ruïnes zoals die van Trosky en Hruba Skala, maar ook de grillig gevormde Prachov rotsen. Deze grijze zandstenen giganten steken hoog boven het naaldbos uit. Er zijn verschillende fantastische wandelroutes waarbij je tussen de indrukwekkende rotsformaties door wandelt en klautert. Wij snappen helemaal waarom het Boheems Paradijs lange tijd Terra Felix genoemd, ‘het gelukkige land’!

Wandeltip van Op Pad: de historische langeafstandsroute Zlata stezka, ook wel het Gouden Pad. Deze 119 kilometer lange wandelroute begint in Mladá Boleslav en eindigt in Jičín.

Image
Boheems Woud
Boheems Woud. Foto: Pavel Ourednik
Image
Reuzengebergte
Reuzengebergte. Foto: Juan Martinez

3. Praags Heuvelland

In de Bohemen, vlakbij de Tsjechische hoofdstad, liggen de beschermde natuurgebieden Cesky Kras en Krivoklatsko. In het heuvelachtige landschap met toppen tot 500 meter, de smalle, diep ingesneden dalen, eeuwenoude bossen, meanderende riviertjes en charmante Tsjechische dorpjes kun je heerlijk wandelen. Bezoek ook eens de koningsburchten van Krivoklat en Karlstejn en de druipsteengrotten van Koneprusy. Vanaf het heiligdom Svaty Jan pod Skalou heb je bovendien een geweldig uitzicht over de prachtige omgeving!

Wandeltip van Op Pad: Met deze 7-daagse georganiseerde wandelvakantie van SNP Natuurreizen ontdek jij het allermooiste van het Praags Heuvelland.

4. Boheems Woud

Het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) is samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa. Het door de UNESCO tot biossfeerreservaat uitgeroepen natuurgebied is een heerlijke bestemming voor iedereen die graag lekker actief in de buitenlucht is. Je kunt er kanoën, fietsen, wild spotten.. én wandelen. Bijvoorbeeld over de uitbreiding van de Duitse Goldsteig. De vrij nieuwe Tsjechische route telt zo’n 600 kilometer aan wandelpaden. De keuze is reuze dus! Wandel bijvoorbeeld naar de bron van de Moldau, langs het gletsjermeer Cerne Jezero (Zwarte Meer) en door oerbos Boubin.

Wandeltip van Op Pad: de Goldsteig wandelroute

5. Podyji nationaal park

Een pareltje, dit kleinste nationale park van Tsjechië. Aan de grens van Oostenrijk, in het zuidwesten van Moravië, ligt Podyji nationaal park. Dit dichtbeboste dal van de Dyji-rivier is door de ligging aan het IJzeren Gordijn grotendeels ongeschonden gebleven en heeft daarom een buitengewoon mooi landschap van rotsformaties, kliffen en ravijnen. Je vindt er beschermde bloemen- en plantensoorten. De moeite waard om te ontdekken. Bij het bezoekerscentrum in het dorp Čížov kun je terecht voor wandelkaarten en fietsroutes. Maar ga je op pad met een gekwalificeerde gids dan leer je nog veel meer over dit bijzondere natuurgebied.

Image
Broumovsko
Broumovsko. Foto: Michal Vitasék

6. Slavkov bos

Het Slavkov bos ligt in West-Bohemen tussen de steden Karlovy Vary en Marianske Lazne. Dit beschermde natuurgebied is gevormd door eeuwenlange vulkanische activiteit, zodat je er vandaag de dag kunt genieten van een gevarieerd landschap van bos en veen. Door het gebied heen vind je verschillende wandelroutes. Volg bijvoorbeeld het natuurpad door de Soumarske veenmoerassen en bewonder de Svatos rotsen in de buurt van de plaats Loket.

Wandeltip van Op Pad: in het Slavkov bos kun je een aantal natuurroutes volgen, variërend van 5,5 tot 16 kilometer.

7. Broumovsko

In het noorden van Tsjechië, vlakbij de grens met Polen, ligt het beschermde Broumovsko. Dit natuurgebied kenmerkt zich door zandstenen rotsformaties, watervallen, valleien en bossen. Snoer die wandelschoenen dus maar eens stevig aan. Bijvoorbeeld voor een hike door rotsstad Adrspach-Teplice waar rotsformaties namen hebben als 'de geliefden' en 'het suikerbrood'. Minder bekend dan de Adrspach rotsen, maar niet minder indrukwekkend, zijn de Broumovsko Muren. Vierkante zandstenen vormen hier een imposante rotsachtige bergkam waar je naar hartelust kunt wandelen.

Wandeltip van Op Pad: de 98 kilometer lange wandelroute langs de Poolse grens van Zacler naar Velky Drevic.

8. Beskiden gebergte

Rust en ruimte vind je in de charmante Beskiden. Deze bergen in Oost-Maravië horen bij het bergmassief van de Karpaten dat zich uit over Polen, Slowakije en Tsjechie uitstrekt. Wandelroutes te over dus. Een van de bekendste wandelroutes is die van de berg Pustevny naar het hoogste punt dat vernoemd is naar de heidense god Radegast. Het gelijknamige biertje is natuurlijk de perfecte afsluiting van je wandeldag in de Beskiden.

Image
Boheems Zwitserland
Boheems Zwitserland. Foto: Vaclav Sojka

9. Boheems Zwitserland & Elbezandsteengebergte

Op ongeveer een dag rijden vanuit Nederland ligt het nationaal park Boheems Zwitserland. Dit beschermde natuurgebied, dat op zowel Tsjechisch als Duits grondgebied ligt, is nog vrij onbekend. Want misschien zegt Boheems Zwitserland je niets, maar als je de Duitse benaming Sächisische Schweiz hoort gaat er vast een belletje rinkelen. Dit gedeelte van het park is een stuk toeristischer en alleen dat is al een reden om gauw de grens over te steken naar Tsjechië. Want ook al is Boheems Zwitserland minder bekend, het landschap van diepe kloven, diepgroen bos en de torenhoge zandsteenrotsen is niet minder indrukwekkend.

En als je daar dan toch bent, bezoek dan ook het Elbezandsteengebergte. Je vindt hier onder andere de spectaculaire Tisá rotsen en de 722.8 meter hoge Decinsky Sneznik (Hoher Schneeberge).

Wandeltip van Op Pad: de Duits-Tsjechische Forststeig wandelroute. Deze honderd kilometer lange trektocht doorkruist zowel de Sachsische Schweiz als Boheems Zwitserland. Je overnacht in berghutten en op sommige plekken langs de route mag je zelfs kamperen.

Op zoek naar een adrenalinekick? Bij het stadje Děčín vind je een heuse via ferrata, waar je je kunt uitleven op veertien verschillende klettersteigroutes.

Leuk weetje

over Boheems Zwitserland

De naam lijkt gek gekozen, want wat heeft Zwitserland met dit deel van Tsjechië te maken? Dat zit zo. In de 18e eeuw was het gebied een geliefde plek voor Zwitserse schilders. De ruige natuur, de bossen, de weilanden en de rotsen deed hen sterk denken aan hun thuisland. Et voilà. Boheems Zwitserland/Sächsische Schweiz was geboren.

10. Adelaarsgebergte

Een wandelparadijsje dat nog niet ontdekt is door de massa. Dat is het Adelaarsgebergte ten oosten van het Reuzengebergte in de Bohemen. Deze vijftig kilometer lange bergketen vormt de natuurlijke grens met buurland Polen. In het gebied is het lekker wandelen in de loofbossen en langs weides, meren en oude vestingwerken en bunkers, zoals die van Hanička.

Image
Adelaarsgebergte
Adelaarsgebergte. Foto: Jiri Sulcek
Czech Tourism

De mooiste fietsroutes in Tsjechië

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië. Het land heeft een netwerk van honderden kilometers gemarkeerde fietsroutes.
Lees meer
Image
Fietsen in Tsjechië
Czech Tourism