icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Canada Jasper National Park
Gebiedsinformatie

Wandelen in Jasper National Park

  • 18 september 2017
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: shutterstock

Met een oppervlakte van 11.000 km2, een kwart van Nederland, is dit Canada’s grootste nationale park, en het ‘centerpiece’ van de Rocky Mountains. Een blik op de maquette van de bergwereld, zoals die in het bezoekerscentrum te zien is, toont de evenwijdige ligging van de bergruggen die allen van noordwest naar zuidoost lopen; het resultaat van de beweging van de continentale aardplaten die het sedimentgesteente als een badkamermatje deed laten golven. De hoogste bergruggen behoren tot de Main Range met daarin de Continental Divide. Elke druppel regen of sneeuwvlok die westelijk van de Divide valt wordt afgevoerd naar de Pacific, en elke druppel oostelijk komt uiteindelijk in de Hudson Bay of Atlantische Oceaan.

Jasper dankt zijn naam aan Jasper Hawes, manager van de Northwest Company Trade Post in de Athabasca Valley in 1813. Veel van de trails die nu als wandelpad gebruikt worden waren destijds handelsroutes van lokale indiaanse stammen en pelshandelaren. Als sinds de aanleg van een spoorlijn in de 19de eeuw tussen Edmonton en Prince Rupert is Jasper een geliefde halte. Het toerisme in dit bergdorpje kon daardoor al vroeg uitgroeien. Na de aanleg van de Icefields Parkway autoweg tussen Jasper en Banff is het aantal bezoekers enorm toegenomen. Jasper National Park heeft een van de mooiste ‘trailsystems’ ter wereld, met meer dan 1.000 km wandelplezier. Geniet van elke stap, fotografeer Spirit island in Maligne Lake, badder in de Miette Hot Springs, of kijk uit over de Columbia Icefields, het grootste ijsveld van de Rockies.

Mount Edith Cavell

Karakteristiek - korte wandeling naar de voet van Mt Edith Cavell, met zicht op Angel Glacier en Cavell Meadows
Zwaarte: 8 km; 400 m klimmen en dalen; 3 uur
Startpunt: Let op, in 2017 is er i.v.m. werkzaamheden, een permit nodig voor deze wandeling. Volg de Icefiels Parkway voor 7 km in zuidelijke richting en neem daar Highway 93A. Na 5 km afslag Mount Edith Cavell Road voor 14 km tot aan parkeerplaats op 1.765 m hoogte.

Dit is een van de mooiste korte wandelingen in de Rockies, dus laat je niet afschrikken door de drukte. Volg vanaf de parkeerplaats het Path of the Glacier. Na ¾ uur kom je bij een splitsing en ga je rechts naar de Cavell Meadows. Je passeert een panoramisch punt met uitzicht op Angel Glacier. En daarachter de top van 3.365 m hoge Mount Edith Cavell. Klimmend door bloemenweiden bereik je het hoogste punt op 2.165 m. Maak het rondje af en je komt vanzelf weer bij de auto.

Bald Hills

Karakteristiek - eenvoudige wandeling door subalpiene weiden met uitzicht op Maligne Lake, weinig schaduw.
Let op: grizzlies worden vaak gezien hier, vraag na in het bezoekerscentrum!
Zwaarte: 10,5-18 km; 480 m klimmen en dalen; 4-6 uur
Startpunt: Vanuit Jasper neem je Yellowhead Highway 16 richting Edmonton en net buiten de Jasper stadsgrens rechts Maligne Road. Na bijna 50 km ( 1 uur) bereik je Maligne Lake. Steek de brug over en parkeer.

Maligne Lake is een prachtig, 22 km lang, turquoise gekleurd meer. Beroemd is de foto van Spirit Island, een minuscuul eilandje met 1 grote spar erop, met op de achtergrond een immense bergrug. Bald Hills is een prima wandeling voor een mooi uitzicht op al dit schoons. Vanaf de parkeerplaats begint de wandeling vrij saai over een breed pad door het bos. Na een half uur bereik je de open subalpiene weiden boordevol bloemen. De weg eindigt op 2.170 m hoogte bij de Bald Hill Lookout. Het is nu heel goed mogelijk zelf wat rond te struinen over de open toendra: volg de bergkam in zuidelijke richting over twee topjes van 2.300 m hoog. De terugweg begint vanaf Bald Hill Lookout. Loop ongeveer 2,2 km over het wandelpad tot een splitsing waar je links gaat naar Evelyn Creek. Na 30 minuten wederom een splitsing waar je rechts gaat op de Skyline Trail. Dit voert langs Mono  en Lorraine Lake helemaal terug naar de parkeerplaats.

Sulphur Skyline & Miette Hot Springs

Karakteristiek - steile halve dagwandeling, te combineren met duik in Hot Springs
Zwaarte: 9 km; 700 m klimmen en dalen; 3-4 uur
Startpunt: Vanuit Jasper volg je Yellowhead Highway 16 voor 48 km richting Edmonton. 7 km voordat je de Eastgate van het park bereikt ga je rechtsaf en volg je de Miette Hot Springs Road over 17 km tot aan de parkeerplaats bij de hete bronnen, op 1.370 m hoogte.

Volg de verharde weg achter de Hot Springs en na 1 km wordt dit een wandelpad. Je klimt zo’n 300 m in 2,5 km naar Shuey Pass Junction, waar je rechts gaat. Het pad klimt steil zigzaggend omhoog en na 2 km bereik je de Sulphur Skyline Junction op 2070 m. Het uitzicht over de Front Ranges is fantastisch met Mount Ashlar en Fiddle Range in het noorden en Mount Utopia en de Fiddle River in het zuiden. De terugweg gaat over dezelfde route. Op deze op het zuiden geëxponeerde hellingen kan het erg heet worden, dus neem voldoende water mee.
Na afloop van de wandeling kun je de spieren ontspannen in de hete bronnen. Wel met een entreeprijs.

Wilcox Pass

Karakteristiek - wandeling in een alpiene wildrijke vallei, met uitzicht op de gletsjers van Mount Athabasca en de Columbia Icefields.
Zwaarte: 8 km; 330 m klimmen en dalen; 3 uur
Startpunt: Een prima stop op weg van Jasper naar Lake Louise. Volg de Icefields Parkway voor ruim 100 km naar het Icefield Centre nabij de Columbia Icefield. 2,8 km ten zuiden van dit centrum ligt Wilcox Campground waar je parkeert.

Vanaf de parkeerplaats op 2.040 m hoogte klimt het pad steil door een typisch open subalpien bos. Na 2 km wordt het minder steil en kom je boven de boomgrens. Je volgt de open kam en kijkt uit in het westen over de met ijs bedekte reizen Mount Athabasca (3.460 m) en Mount Kitchener (3.511 m). Na totaal 4 km bereik je Wilcox Pass, tussen Wilcox en Nigel Peak. Beren en groothoornschapen frequenteren deze omgeving! De terugweg gaat wederom over dezelfde route.

Meerdaagse trektocht in Jasper NP

Indien je kiest voor een meerdaagse tocht in de ‘backcountry’ zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt. Wandelen en kamperen in de wildernis betekent dat je aangewezen bent op jezelf en dat je weet hoe je je moet gedragen in de wildernis, hoe om te gaan met wilde dieren, gebruik van drinkwater, sanitair, etc. Bedenk ook dat er meestal geen bereik is voor je telefoon.
In Jasper NP zijn een aantal mogelijkheden voor zo’n tocht. De Wates-Gibson Hut en Fryatt Hut worden beheerd door de Alpine Club of Canada. Reserveren is noodzakelijk.

Daarnaast zijn er een paar lodges midden in de natuur die alleen te voet of per paard bereikbaar zijn. Prachtige plekken, gezellige kleinschalige accommodaties, dus… prijzig! Tonquin Valley Backcountry Hut en Shovel Pass Lodge. Als je zelf de kampeeruitrusting op je rug meedraagt kun je een fantastische 5-daagse trekking maken naar Nigel Pass & Brazeau Lake. Deze vrij populaire trekking begint op de Nigel Pass Trailhead, net ten zuiden van de Columbia Icefields op de Icefiels Parkway. Het pad leidt je over Nigel pass, langs Brazeau River naar Brazeau Lake, over Poboktan Pass, Jonas Shoulder en Jonas Pass terug naar dezelfde trailhead. Een groot deel van de tocht speelt zich af boven 2000 m hoogte, dus het weer speelt een belangrijke rol. Totale afstand ongeveer 80 km.

Bereikbaarheid

Jasper ligt op ongeveer 370 km westelijk van Edmonton (luchthaven), 400 km noordwestelijk van Calgary (luchthaven) en ruim 800 km noordoostelijk van Vancouver. Het is dus te bereiken per trein maar ook per Greyhound bus. Ga je wandelen dan heb je gewoon een auto nodig. De Yellowhead Highway # 16 vormt de oostwest verbinding tussen Edmonton en Valemount en vanuit Banff volg je de fantastische Icefields Parkway voor 300 km naar Jasper.

Voorbereiding

Begin je verkenning van een park altijd met een bezoek aan het Visitor Centre, in dit geval op 500 Connaught Drive, downtown Jasper. Hier kun je kaarten kopen, filmpjes kijken, en met een ranger je voorgenomen plannen bespreken. Alleen zo krijg je een update over de status van de trails, de mogelijke aanwezigheid van beren en andere voorzorgsmaatregelen die je moet treffen.
Ga je daadwerkelijk iets ondernemen in het park dan moet je een parkpas kopen, die tevens toegang geeft tot de andere parken in de Rocky Mountains. Deze pas koop je aan de ingang van het park of in het bezoekerscentrum.

In verband met de veiligheid wordt aangeraden, en op sommige trails zelfs verplicht gesteld, om in groepjes van 4 te wandelen. Wacht bij de ‘trailhead’ en al snel vind je medewandelaars.
Indien je een ‘backcountry’ tocht wilt gaan ondernemen met overnachting(en) dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen, via de website van het park of in het bezoekerscentrum.
Ter voorbereiding op je wandelingen kun je ‘trails illustrated map Jasper North’ en ‘Jasper South’ kopen uit de serie National Geograhic, te bestellen bij boekhandel De Zwerver.
Voor overige informatie wordt verwezen naar de officiële website van het park.

Overnachten

In Jasper (1.060 m hoogte) is een keur aan hotels te vinden in alle categorieën, maar vooral in de duurdere sector! Boek ruim van tevoren want al deze accommodaties gaan helemaal vol in de zomer. Wil je de drukte van dit bergstadje ontlopen dan kun je ook overnachten in Hinton (1 uur oost van Jasper) of Valemount (1 ½ west van Jasper). Daarnaast beheert het park 10 kampeerterreinen met in totaal bijna 1.775 plaatsen voor tent of camper. Sommige zijn vooraf te reserveren, andere op basis van ‘first come, first serve’. Zie de parkwebsite.