icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Bald Eagle, fietsen over de pacific coast bike route
Blog

Fietsen over de Pacific Coast Bike Route

  • 27 augustus 2015
  • Door: Jessica de Korte
  • Fotografie: Jessica de Korte en Gijs Hardeman

De Pacific Coast Route voert van het Canadese Vancouver naar het Amerikaanse San Diego, vlakbij de Mexicaanse grens (3200 kilometer). In de oceaan zwemmen zeeleeuwen, orka's en walvissen, aan land lopen elanden, bruine beren, wasberen en aardeekhoorns rond. Het natuurschoon is verbijsterend, met in Oregon de stacks (steenzuilen in zee) en metershoge duinen, in Californië de red wood trees (kustmammoetbomen). Kamperen kan voor een prikkie bij de hiker/biker-sites in de nationale parken. De tocht is een van de populairste fietsroutes in de Verenigde Staten, waardoor er veel contact is met andere fietsers.

Korte feiten

Over...

Land: Verenigde Staten
Gebied: Kust van de staten Oregon, Californië, Washington en Brits Colombia (Canada).
De route: Pacific Coast Bike Route, tussen het Canadese Vancouver en het Amerikaanse San Diego (3.200 km), vlakbij de Mexicaanse grens. Wij reden het traject tussen Vancouver en San Francisco (via Vancouver Island, San Juan Islands en Seattle), ruim 2.000 km in vijf weken).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Geschikt voor fietsers met een gemiddelde conditie. Op dagafstand fietsen genoeg kampeermogelijkheden. De route wordt geleidelijk aan iets zwaarder.
Navigatie: In principe volg je Highway 101 en 1, maar hier en daar wijkt de fietsroute af. Langs de kust van Brits Colombia en Washington staan geen bordjes. In Oregon is de bewegwijzering top, maar Californië houdt de route vanwege financiële problemen niet meer bij. Een kaart of gidsje is dus zeker handig.
Beste tijd: Zomer, maar voor- of najaar kan ook.
Naar het gebied toe: Air Transat vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks op Vancouver. KLM vliegt op Vancouver en San Francisco.
Overnachten: Langs de route liggen nationale parken met kampeerplekken, staatsparken en commerciële campings, soms ook B&B’s en hotels.

Het gebied

De route gaat door de staten Oregon, Californië, Washington en Brits Colombia (Canada), iedere staat met z'n eigen pronkstukken. Oregon herbergt bijvoorbeeld de stacks (steenzuilen in zee) en metershoge duinen, In Oregon staat de oceaan vol met stacks, een soort steenzuilen. De weg loopt langs kapen en na aardige klimmetjes volgen spectaculaire uitzichten. Ook zijn er metershoge duinen. In Californië zijn er de red wood trees (kustmammoetbomen), de hoogste bomen van de wereld. De ruige kustlijn heeft wel wat weg van die in West-Ierland of Bretagne. Onder San Francisco komen de palmbomen en warme zandstranden.Vancouver in Brits Columbia heeft veel esdoornbossen en kent een rijk mijnverleden; voor de mijnwerkers verschenen complete dorpen met houten huizen. Zowel in dit gebied als de San Juan Islands (Washington) valt veel tijd door te brengen op de ferries. Washington is het stilst en groenst van allemaal. Het heeft meren, besneeuwde bergen en een ruige kustlijn.

Image
LR-VS_route101_09

Zwaarte van de Pacific Coast Bike Route

De tocht is geschikt voor fietsers met een gemiddelde conditie. De weg stijgt en daalt langs zandstranden, metershoge duinen, kapen en besneeuwde bergen, maar ook fast food-dorpen, indianenreservaten en pastelkleurige Victoriaanse houten huizen. Met onderweg enkele steden als Seattle, San Francisco en Los Angeles. De afstanden per dag zijn zelf in te delen. Op de meeste stukken zijn genoeg kampeermogelijkheden.
In Canada en Washington is het terrein glooiend, in Oregon kom je meer steile heuvels tegen. In Noord-Californië gaat de weg continu op en neer, met een flinke klim na Leggett. Geleidelijk aan wordt het dus steeds iets zwaarder. Lengte van de etappes kun je zelf indelen.

Navigatie

De route is in twee richtingen bewegwijzerd. In Oregon en Californië bewegwijzerd met groene bordjes, in Oregon staat er 'Oregon Coast Bike Route', met een fietser en een meeuw, in Californië 'Pacific Coast Bike Route', met een fiets. Er wordt aangeraden de route van noord naar zuid af te leggen, vanwege de wind, maar ook vanwege de infrastructuur; van noord naar zuid wordt meer rekening gehouden met fietsers (bijvoorbeeld meer 'fiets'stroken langs de weg.)

Langs de kust van Brits Colombia en Washington staan geen bordjes. In Oregon is de bewegwijzering top, maar Californië houdt de route vanwege financiële problemen niet meer bij. In principe volg je Highway 101 en 1, maar hier en daar wijkt de fietsroute af. Bijvoorbeeld omdat er een weg dichterbij de kust loopt, of omdat de snelweg op dat punt erg druk is. Via de website van Adventure Cycling Association (www.adventurecycling.org) zijn de fietskaarten Pacific Coast Route Section 1 tot en met 3 te bestellen. (Vancouver Island wordt hier overgeslagen.)

Hier vind je meer info over navigatie in Oregon.

Fietsgids van de Pacific Coast Bike Route

Bicycling the Pacific Coast van Vicky Spring en Tom Kirkendall is een zeer handig boekje, met beschrijvingen van de routes, kaartjes waar ook de campings en hoogteverschillen (in feet) op staan. Het is mogelijk om de dagetappes van het boekje te volgen of de informatie te gebruiken voor een eigen planning. Voorin het boek staat een lijst waarin de etappes zijn opgedeeld in gemakkelijk, eenvoudig en moeilijk, met ook een antwoord op de vraag of er een fietsenwinkel, jeugdherberg of wandelroute onderweg is. O.a. te koop bij de Fietsvakantiewinkel, prijs €19,50.

Image
LR-Fransman-Cedric-Arnould

GPS

GPS Waypoints zijn gratis te downloaden via de website van Adventure Cycling Association. Dit werkt goed met de app Pocket Earth.

Verhard/onverhard

100% verhard

Beste seizoen voor de Pacific Coast Bike Route

Washington en Oregon hebben droog, zonnig weer in augustus en september, terwijl het in de lente vaker regent. In de zomer is de wind vrij sterk, dan wordt aangeraden om van noord naar zuid te rijden. Wie toeristen wil vermijden (de drukte valt mee), kan het beste in de lente of herfst gaan. In de winter zijn wegen soms dicht vanwege aardverschuivingen.

Naar de Pacifische kust toe

Air Transat vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks op Vancouver. KLM vliegt op Vancouver en San Francisco. Reistijd 11 - 14 uur vliegen. Prijzen vanaf ca € 650.

Fiets mee

Fietsvervoer: beide maatschappijen eisen dat je het stuur in de lengterichting draait en vastzet, de banden laat leeglopen en de pedalen verwijdert. Prijs fiets mee: Air Transat: 30 Canadese dollar, oftewel 21 euro​ ​voor een enkele reis. De fietshelm kan gratis mee.
De fiets moet in een stevige zak of doos worden geplaatst. Maximaal gewicht 32 kg, inclusief fietszak/doos. Een grote plastic zak, die bij alle incheckbalies van Air Transat verkrijgbaar is, is in de prijs inbegrepen. Air Transat stelt zich niet aansprakelijk voor schade. Voor alle sportuitrustingen moet een 'Formulier beperkte vrijwaring' worden getekend. (Wij maakten gebruik van fietspyjama's, fietsen kwamen prima aan.)
KLM: 125 euro voor enkele reis, te betalen op het vliegveld. De fiets moet in geschikte verpakking of een fietsdoos worden geplaatst. Maximaal gewicht 32 kg, inclusief verpakking/fietsdoos. Op Schiphol zijn voor 20 euro per stuk speciale KLM-fietsdozen verkrijgbaar (176,5 X 23,0 X 101,5 cm/69 x 9 x 40 inch). Een KLM-fietsdoos weegt 4,5 kg. Het vervoer van de fietsen moet via de website of telefonisch worden gereserveerd.

Overnachten

Langs de route liggen nationale parken met kampeerplekken, staatsparken en commerciële campings, soms ook B&B's en hotels. Hier en daar staan kerken die de deuren voor fietsers openen. Het fietsgidsje Bicycling the Pacific Coast staat vol handige tips.
In nationale parken met hiker/biker-sites is er voor fietsers áltijd plek, ook als het bord 'full' zegt. En kamperen kost een habbekrats: omgerekend een paar euro per nacht (per persoon). Fietsers krijgen vaak een eigen veldje, met een vuurkorf, bear box en picknicktafel. In een bear box verzamelt iedereen zijn eten om verrassingsbezoeken van bruine beren en wasberen, aangetrokken door geuren van etenswaren, te voorkomen. Het is slim dit serieus te nemen, want de kampeerterreinen liggen in bossen en die komen 's nachts tot leven. De hike-biker-sites bevinden zich op de meest schitterende locaties en hebben bijna altijd warme douches en toiletten. Buiten de gebouwtjes is er geen verlichting. Iedereen doolt met zaklampen rond, in het donker lichten de sterren en kampvuren op. Apparatuur kun je opladen in de douche- en toiletruimtes, maar de nationale parken hebben geen wifi-verbinding. Veel lunchrooms, supermarkten en Starbucks-cafés hebben gratis wifi. Hier vind je meer info over accommodatie in Oregon.

Tips om te overnachten

  • San Juan County Park (San Juan Island): geen douche, maar… het uitzicht! Hier is vroeg reserveren een must.
  • Cape Disappointment State Park (Ilwaco, Washington State): wat drukkere locatie, met schitterend strand.
  • Elk Prairie Camp Ground (Orick, Oregon State): met een beetje geluk in de ochtend enkele elanden om de hoek.
  • Burlington Campground (Humboldt Redwoods State Park, Oregon State): tussen de red wood trees.

Op de komende campings kun je niet reserveren:​

De campings staat ook in het genoemde fietsgidsje Bicycling the Pacific Coast vermeld.

 

Image
LR-VS25

Eten/drinken langs de Pacific Coast Bike Route

Aan supermarkten, cafeetjes en restaurants geen gebrek. Vaak ligt er niets in de buurt van de nationale parken; bij twee overnachtingen is het verstandig van tevoren maaltijden in te slaan.

Uitrusting

Waterdichte kleding (tegen de mist), maar ook zonnebrandcrème. Veel laagjes kleding dragen. 's Nachts kan het behoorlijk afkoelen, dus een warme slaapzak is zeker geen overbodige luxe.