Wandelen in het Mont Blanc gebied
Het Mont Blanc gebied is zeer groot en grensoverschrijdend. Het omvat de hele regio rondom het massief van de Mont Blanc: een langgerekte keten van magnifieke bergtoppen in Frankrijk, Italië en Zwitserland. De beroemdste berg is zonder twijfel de Mont Blanc (4.808,73 m), de hoogste top van de Alpen. Maar zonder de Aiguilles du Dru, de Grandes Jorasses, de Aiguille Verte en de Aiguilles de Chamonix – om maar een paar prachtige blikvangers te noemen – zou deze bergketen toch niet zo beroemd zijn. Hier beperken we ons tot de Vallée de Chamonix en het achterland. De Beaufortain behoort eveneens tot het gebied van de Mont Blanc, maar die komt apart aan bod. De belangrijkste toeristenplaats is Chamonix.
Het bijzondere van de Vallée de Chamonix is dat beide zijden van het dal evenveel aandacht verdienen. De Aiguilles Rouges aan de westkant zijn weliswaar bescheiden van formaat, maar ongehoord mooi met hun roodgetinte rotswanden. Zowel bergwandelaars als klimmers voelen zich er thuis. Aan de oostkant van de vallei staan de grote bergen waar het allemaal om draait, met de Mont Blanc, de Dru en de Grandes Jorasses op de voorgrond.
De Aiguilles Rouges zijn een Réserve Naturelle Régionale. Een natuurpark waar de regels ter bescherming van de natuur minder strikt zijn dan die van een nationaal park. De Association des Réserves Naturelles des Aiguilles Rouges is een organisatie die binnen de wettelijke kaders van het natuurpark allerlei projecten verwezenlijkt, waaronder wetenschappelijk onderzoek aan flora en fauna.
In het achterland ligt de Désert de Platé, een weergaloos karstplateau dat wordt begrensd door de Rochers des Fiz, een lange muur van hoge kalkrotswanden. De Désert de Platé behoort tot het grootste natuurpark van de Haute-Savoie, de Réserve Naturelle de Sixt-Passy, dat maar liefst 9.000 hectare groot is.
Tussen de Vallée de Chamonix en de Beaufortain ligt het dal van Les Contamines-Montjoie. Bergwandelaars kunnen zich daar uitleven op de uitzichtrijke graat die van de Mont Joly naar de Aiguille Croche loopt. Eigenlijk kent de omgeving van Chamonix maar één nadeel: omdat het een van de mooiste gebieden van de Alpen is, is het op veel plaatsen druk, maar niet overal.
Naar de Franse Alpen met SNP Natuurreizen
Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.
Espace Mont-Blanc
Verbazingwekkend genoeg geniet het kwetsbare hart van het Mont Blanc gebied geen enkele wettelijke bescherming, alhoewel de grensoverschrijdende organisatie L’Espace Mont-Blanc daar wel al sinds 1991 mee bezig is. L’Espace Mont-Blanc omvat een gebied van 2.800 km2 verdeeld over Frankrijk, Italië en Zwitserland. Baanbrekende resultaten zijn er nog niet bereikt, wel is de organisatie visueel sterk aanwezig met infoborden. Dat snellere actie broodnodig is, bewijst wel het feit dat de kabelbaan naar Planpraz (Chamonix) recent is uitgebreid, met desastreuze gevolgen voor het milieu. Natuurlijk worden er regelmatig kleine successen geboekt, zoals de eenduidige markering van de Tour du Mont Blanc met groene stickers, maar wettelijke bescherming is nog steeds niet gerealiseerd. Dit massief staat niet op de Unesco-lijst van Werelderfgoed en is geen Réserve Naturelle of Parc National.
Standplaats Mont Blanc gebied
De beste standplaats voor alle wandelingen in de Vallée de Chamonix is Chamonix en de plaatsen eromheen. Wie in de vallei overnacht, krijgt een carte d’hôte waarmee je onder andere gratis per bus en trein kunt reizen in de vallei. Alle andere plaatsen in de vallei tussen Vallorcine en Servoz zijn tevens geschikt als standplaats, met name vanwege de goede OV-verbindingen. Dat is in de rest van de Franse Alpen heel anders. Er zijn veel campings, chambres d’hôte, hotels, appartementen en gîtes d’étape in de vallei. Enkele kabelbanen maken het de wandelaar makkelijk om al op hoogte met de wandelingen te starten. Je vermijdt dan in de meeste gevallen een steile en onaantrekkelijke aanloop vanuit het dal omhoog. Dat geldt niet voor de Col des Montets: de wandelingen die daar beginnen, zijn vanaf de eerste meter prachtig, evenals de route die vanuit Chamonix naar Plan de l’Aiguille en vervolgens via het Grand Balcon Sud naar Montenvers loopt.
Beste tijd Mont Blanc gebied
Eind juni tot en met september. In een sneeuwrijk jaar kunnen de hoge passen eind juni nog ondergesneeuwd zijn. Helaas gaan vanaf half september veel berghutten al dicht en ook de kabelbanen sluiten relatief vroeg.
Waarom zou je naar de Vallée de Chamonix gaan?
Hier zíe je de grote bergen niet alleen, je voélt hun nabijheid ook. Dit is groots en meeslepend, hier is klimgeschiedenis geschreven en daar pik je als wandelaar ook een graantje van mee. Op enkele wandelingen kun je de gletsjers bijna aanraken, op andere wandelingen heb je juist weer prachtig overzicht op de hele keten van het Mont Blanc massief. De paden gaan van lekker makkelijk tot en met moeilijk en met kettingen of ladders gezekerd; voor wandelaars van elk niveau zijn er genoeg tochten om een vakantie lang aangenaam bezig te zijn.
Dagtochten
Onze favorieten zijn de Col de la Terrasse vanwege het ruige landschap, en de Aiguillette des Posettes vanwege de heerlijke, relaxte met bosbesstruikjes begroeide graat en het schaduwrijke bos. Maar ja, dan sla je de magnifieke kuitenbijter Mont Buet over, evenals het Grand Balcon Nord. Vanzelfsprekend is het uitzicht vanaf alle wandelingen adembenemend. We noemen nu wel de langste wandelingen, maar gelukkig zijn er ook kortere wandelingen die eveneens prachtig zijn (Grand Balcon Nord (T2, 7.45 uur (drastisch in te korten d.m.v. kabelbaan, 1.300 m stijgen/dalen), Refuge de Bellachat (T3, 4.15 uur, 700 m klimmen, 375 m dalen), Chalet de la Floria (T1, 2 uur, 280 m stijgen/dalen)).
- Col de la Terrasse: T3, 7.30 uur, 1450 m stijgen/dalen. Het is een van de mooiste tochten van de vallei waarbij je even op Zwitserse bodem bent. Bij de meertjes voorbij de stijging kun je heerlijk picknicken. Een steile gruishelling, magnifieke meertjes, lieflijk groen, een mooi bos en prachtige rotsplaten zijn de hoogtepunten.
- Aiguillette des Posettes: T2, 5.45 uur, 950 m stijgen/dalen. De ‘top’ van de Aiguillette is uitsluitend te herkennen aan de grote steenman en het bordje. Er is eigenlijk geen sprake van een echte top op de brede, begroeide graat. De tocht is niet moeilijk, maar je moet wel een stuk steil klimmen. Niet alleen de Mont Blanc is goed te zien vanaf de top, maar ook de Dru en de Aiguille Verte en aan de andere kant de Mont Buet.
- Mont Buet: 2 dagen, T3, dag 1: 2.15 uur, 570 m stijgen; dag 2: 8 uur, 1170 m stijgen, 1750 m dalen. De Buet is een massieve berg van bruin en zwart gruis die van heinde en verre te zien is. Van dichtbij is hij mooi van lelijkheid, maar vanuit de verte maakt hij indruk. Het is een begeerd wandeldoel vanwege de sportieve uitdaging en het ongekende uitzicht. Je kunt de routebeschrijving uit de gids Met uitzicht op de Mont Blanc hier downloaden.
- Grand Balcon Nord: T2, 2 uur, ca. 300 m stijgen/dalen. Als je geen gebruikmaakt van kabelbaan en tandradtrein: 7.45 uur, 1320 m stijgen/dalen. Dit is een drukke route. Het advies is dus: neem een van de laatste kabelbanen omhoog naar Plan de l’Aiguille en daal te voet af van Montenvers naar Chamonix in plaats van het treintje te nemen. Dan ontloop je de drukte en kunt optimaal genieten van het uitzicht. Je loopt namelijk recht op de ontzagwekkende rotsnaald van de Dru af.
Trektochten
In Les Houches, vlak bij Chamonix, begint de beroemdste en misschien wel de mooiste Grande Randonnée: de Tour du Mont Blanc (TMB), de 9- tot 11-daagse trektocht rondom de Mont Blanc.
Lees ook:
Maar er zijn meer trektochten die de moeite waard zijn:
- De Tour pédestre du Pays du Mont-Blanc is een GR de Pays, een rondtocht waarvan het tracé tussen Vallorcine en Refuge de la Balme gelijk loopt met de TMB. Daarna loopt de route met een boog door de Aravis en net onderlangs de Désert de Platé terug naar Vallorcine. Je kunt de tocht in 3, 5, 6 en 7 dagen lopen.
- De Tour des Fiz is een driedaagse tocht rond en over het fantastische kalkplateau van de Désert de Platé: T2, dagen van 3 tot 5.35 uur, max. 1000 m stijgen en 700 m dalen p.d.
- Tour des Aiguilles Rouges: via het Grand Balcon Sud en vervolgens achterlangs de Aiguilles Rouges: T3, max. 1150 m stijgen, 8 uur lopen, 4 of 5 dagen.
Literatuur
- Met uitzicht op de Mont Blanc, 38 dagtochten, 10 meerdaagse tochten, kindertochten, Noes Lautier en Robert Weijdert, uitg. Robert Weijdert (www.weijdert.nl; www.noeslautier.nl)
- Tour du Mont Blanc, Huttentrektocht, Noes Lautier, uitg. Robert Weijdert.
- Tour pédestre du Pays du Mont-Blanc, GR Pays, uitg. FFRP.
- Mont Blanc Walks, Hilary Sharp, uitg. Cicerone Guide (o.a. voor de Tour des Aiguilles Rouges).
Benodigde kaarten
- IGN 1:25.000, 3630 OT, Chamonix/Massif du Mont Blanc.
- IGN 1:25.000, 3531 ET, St-Gervais-les-Bains/Massif du Mont Blanc.
- IGN 1:25.000, 3530 ET, Samoëns/Haut Giffre.