icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fontainebleau, bos, parijs, frankrijk, wandelen
Reisverhaal

Wandelen en boulderen in Fontainebleau

  • 04 oktober 2013
  • Door: Claar Talsma
  • Fotografie: Claar Talsma

‘Hé, kijk Mam, ik ben al hoger dan jij!’ Terwijl Joanne zich naar boven worstelt op een boulder, is Fosse in de tussentijd aan de andere kant van de rots naar boven geklauterd. Hij staat te zwaaien boven onze hoofden. Trots dat hij “de top” al heeft gehaald. De bossen van Fontainebleau (vlak onder Parijs) zijn bezaaid met herfstbladeren, paddenstoelen en kastanjes. Het herfstpalet wordt vervolmaakt met eindeloos veel rotsen en keien. Een speelparadijs voor groot en klein. Alles kan: boulderen, klauteren en wandelen.

Boulderen in het Bleau
Boulderen is leuk voor de hele familie. Er zijn veel verschillende gebieden in het bos. Op de rotsen zijn met kleine cijfers routes uitgezet, variërend van makkelijk tot extreem moeilijk. Het zoeken van het juiste rotsmassief en het juiste circuit vraagt enig speurwerk, het overwinnen van de boulder is de uitdaging. Fontainebleau is een paradijs voor de echte klimfanaat, maar ook een beginneling kan zich heerlijk vermaken. Voor kinderen zijn er speciale kinderparcoursen uitgezet Zorg wel dat je op pad gaat met een topo (klimgids) met routebeschrijvingen, klimschoenen en een bouldermat. Ook al zit je maar een klein stukje boven de grond, je kunt toch lelijk vallen.

Klauteren over 25 hobbels
Door het bos van Des Trois Pignons kun je ook leuk wandelen, of beter gezegd klauteren, over 25 topjes. Le Sentier des 25 Bosses is 16 km lang en heeft  830 hoogtemeters. Alle hobbels ga je waarschijnlijk niet redden met kleine kinderen, maar een deel van deze route is ook een leuke uitdaging. Start bijvoorbeeld bij de parkeerplaats bij La Croix St.-Jerome en loop in zuidelijke richting over Les Trois Pignons. Zeker voor kinderen zijn de topjes een ware klauterpartij. Ze zijn niet hoog, maar net boven de bomen kijk je wel uit over een grote groene zee.

Image
Fontainebleau, bos, parijs, frankrijk, wandelen

Gorges de Franchard
Dichter bij Fontainebleau (ten zuiden van de D409) ligt de Gorges de Franchard. Vanaf parkeerplaats Franchard kun je een rondwandeling maken door de kloof. Onderweg kom je genoeg klauterrotsen tegen. Ook is vlakbij het begin van de wandeling een kinderparcours uitgezet over lage rotsen. Het is als een grote puzzel: zoeken naar nummertjes op de rotsen, ze beklimmen en weer op zoek naar het volgende nummer van het circuit…

Le Cyclop
Vlakbij de rotsen ligt Camping La Musardière. Je kunt kamperen of een stacaravan huren Let op, want het kan flink koud worden in de deze tijd van het jaar. Kijk ook goed waar je de tent plaatst, want je kunt bekogeld worden door rijpe kastanjes. Naast het kasteel van Fontainebleau is ook 'Le Cyclop', van Jean Tinguely, in het bos te vinden. Van oud ijzer – waaronder een treinwagon – maakte de kunstenaar een enorm eenogig monster dat je kunt bezoeken. De cycloop is alleen toegankelijk voor kinderen ouder dan 8 jaar en is buiten het seizoen alleen in het weekend te bezoeken. Voor meer informatie over 'het monster in het bos' klik je hier.