icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Canada Banff
Artikel

Wandelen in Banff National Park - Alberta

  • 18 september 2017
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: shutterstock

Banff National Park heeft een oppervlakte van 6.641 km2 (Noord- en Zuid-Holland tezamen) en ligt centraal in het Canadese hooggebergte van de Rocky Mountains. In de tweede helft van de 19de eeuw werden de eerste toeristen al verwelkomd nadat de Canadian Pacific Railway een transcontinentale spoorlijn had aangelegd. Kort na de totstandkoming van de ‘Confederation of Canada’ in 1867 werd een stukje land apart gezet rondom The Cave and Basin Hot Springs. Dit stukje land groeide in 1887 uit tot het Rocky Mountain Park, het eerste nationale park van Canada, wat later omgedoopt werd tot Banff National Park.

Banff NP maakt samen met Jasper NP, Yoho en Kootenay NP deel uit van de UNESCO Canadian Rockies World Heritage Site en daarmee heeft de gehele ruggengraat van de Canadese Rocky Mountains een beschermde status. Het landschap is te typeren als hoog alpien, met bergtoppen tussen 2500 en 3700 m hoog. Karakteristiek is de gelaagdheid van het gesteente wat zijn oorsprong vindt als sediment in een ondiepe binnenzee. In dit nationale park vind je enkele van Canada’s mooiste en meest gefotografeerde plekjes, zoals het azuurblauwe Moraine Lake, de eindeloze bloemenweiden van de Sunshine Meadows, de wildrijke moeraslanden langs de Bow River en de immense ijsvelden van de Columbia Icefields. Maar ook vind je hier Canada’s hoogst gelegen nederzetting Lake Louise op 1540 m hoogte, en het mondaine Banff op 1385 m. Trek je wandelschoenen aan en kies een tocht uit het aanbod van wel 1.600 km aan trails.

Naar Banff met SNP Natuurreizen

Wil je Banff zelf ontdekken, dan hebben wij de perfecte reizen voor je uitgestippeld.

Dagwandelingen in Banff

We noemen hieronder een aantal mogelijkheden.

Plain of Six Glaciers

Karakteristiek - een historische trail naar het hart van de Rockies, bovenlangs Lake Louise, naar een plateau omgeven door gletsjers
Zwaarte: 14,5 km; 670 m klimmen en dalen; 6 uur
Startpunt: De parkeerplaats aan Lake Louise

Vanaf de parkeerplaats volg je het Lake Agnes Trail in 1 ½ uur naar het Lake Agnes Teahouse. In dit Europees aandoende chalet (een van de weinige in zijn soort) kun je lekker even bijkomen en natuurlijk een kopje…koffie drinken. Vervolg de wandeling tegen de wijzers van de klok om Lake Agnes en begin aan de pittige klim naar de 2270 m hoge Big Beehive. Je daalt af en op 2.075 m hoogte kruis je de Highline Trail die je brengt op de Plain of Six Glaciers Trail. Na 4 km bereik je een tweede theehuis, aan de voet van een immense muur van bergen, de Plain of Six Glaciers. Vanuit de omliggende gletsjers breken regelmatig stukken ijs af. Van hier daal je in een uurtje af naar de oever van Lake Louise, die je helemaal terug volgt tot aan de parkeerplaats.

Sentinel Pass

Karakteristiek - de koninginnentocht; vanaf Moraine Lake via Larch Valley over de hoogste pas in de Rockies, afdalend door Paradise Valley
Zwaarte: 19 km; 725 m klimmen en dalen; 7 uur
Startpunt: Ongeveer 12,5 km buiten het dorp Lake Louise ligt de parkeerplaats aan Moraine Lake, waar deze wandeling begint, op 1.885 m hoogte. De gehele route is een A naar B wandeling, dus moet je aan het eind terug liften (makkelijk) of een taxi regelen. Of je loopt vanaf de pas terug naar je auto.

Start je wandeling over het Larch Valley Trail tot op een splitsing op 2.300 m. Links gaat hier een pad in 1 uur naar het mooie Eiffel Lake maar je gaat rechts de trail naar Sentinell Pass, door de prachtige lariksbossen van Larch Valley. Eenmaal boven de boomgrens bereik je Minnestimma Lakes, met uitzicht achter je op de befaamde toppen van de Ten Peaks. Na 6 km vanaf het begin bereik je Sentinell Pass op 2.611 m, de hoogste pas op een wandelpad in Canada. Direct na de pas begint een zware afdaling over grote rotsblokken waarbij het spoor niet altijd even duidelijk is. Er kan nog sneeuw liggen. Na 1 km is dit blokkenveld voorbij en na nog een km bereik je de splitsing met de Paradise Valley Trail. Ga hier links naar de Horseshoe Meadows en maak even daarna een kort uitstapje naar de Giant Steps. Daarna volg je het hoofdpad weer helemaal door de vallei tot aan de Paradise Valley Trailhead (end) aan Moraine Lake Road.

Sunshine Meadows

Karakteristiek - hoogalpiene dagwandeling door bloemrijke alpenweiden met zicht op de besneeuwde pieken, zonder extreme klim.
Zwaarte: 20 km; 250 m klimmen en dalen; 6 uur
Startpunt: Vanuit Banff volg je highway 1 richting Lake Louise over 9 km, waar je de Sunshine Road neemt. Na 9 km aan het eind zet je de auto op de parkeerplaats en neem je de kabelbaan of shuttlebus naar Sunshine Village op 2200 m hoogte. Shuttlebus kun je vooraf reserveren.

Vanaf het natuurmuseum stijgt een brede gravelweg in zuidoostelijke richting naar de Great Divide, de waterscheiding, op 2.305 m hoogte. Op de splitsing met de Citadel Pass Trail neem je het rechterpad richting Rock Isle Lake. Hierna op de splitsing links het Grizzly-Laryx Trail. Dit is een rondje van ongeveer 1 uur langs een paar bergmeren, waarna je weer op dezelfde splitsing uitkomt en dan gewoon rechtdoor gaat naar Twin Cairns Junction. Op deze splitsing ga je even naar rechts voor een onvergetelijk uitzicht op Standish Viewpoint (extra 1 km en 150 m klimmen en dalen) waarna je weer terugkomt op dit punt. Vervolg je route naar Monarch Lookout, waar je rechts gaat over Medow Park Trail, terug naar de Gondola. Neem de shuttle terug, of wandel ongeveer 5 km extra naar je auto.

Boom Lake

Karakteristiek - eenvoudige wandeling door schaduwrijk bos naar mooi bergmeer, ideale picknickplek, omgeven door drieduizenders.
Zwaarte: 10 km; 175 m klimmen en dalen; 3 uur
Startpunt: Bij Castle Mountain, tussen Banff en Lake Louise, neem je Highway 93 (Banff-Windermere Highway) naar het westen. Na 7 km ligt aan de noordzijde van de weg de Boom Creek Picknick Area waar je de auto plaatst, op 1720 m hoogte.

Volg het brede en duidelijke pad door dicht bos met een rijke ondergroei en talloze stroompjes. Zeker op een warme zonnige dag is dit heerlijk verfrissend. Vergeet niet een lunch mee te nemen voor op de oever van Boom Lake.

Meerdaagse trektocht in Banff

Indien je kiest voor een meerdaagse tocht in de ‘backcountry’ zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt. Wandelen en kamperen in de wildernis betekent dat je aangewezen bent op jezelf en dat je weet hoe je je moet gedragen in de wildernis, hoe om te gaan met wilde dieren, gebruik van drinkwater, sanitair, etc. Bedenk ook dat er meestal geen bereik is voor je telefoon.
In Banff NP zijn een aantal mogelijkheden voor zo’n tocht. Bij Egypt Lake en Bryant Creek staan eenvoudige schuilhutten die je kunt boeken via de bezoekerscentra van Parks Canada. Ook is er een aanbod van alpiene berghutten die beheert worden door de Alpine Club of Canada. Reserveren is noodzakelijk.

Daarnaast zijn er een paar ‘walk-in’ lodges, die midden in de natuur liggen. Prachtige plekken, gezellige kleinschalige accommodaties, dus… prijzig! Shadow Lake Lodge en Skoki Lodge.
Tenslotte als je zelf de kampeeruitrusting op je rug meedraagt kun je bijvoorbeeld een 3-daagse trekking maken over de Highline Trail. Zoals de naam het zegt loop je hoog over de bergruggen onderlangs de Great Divide, over vier bergpassen en langs talloze rimpelvrije bergmeren. Start is in Sunshine Village en de trail voert via Egypt Lake en Shadow Lake naar Vista Lake op de Banff-Radium Highway, zo’n 40 km verder.

Bereikbaarheid

Banff NP is in 1 ½ uur te bereiken met de auto over de TransCanada Highway # 1 vanuit Calgary. Van Banff naar Lake Louise is ongeveer 45 minuten rijden. Een mooi alternatief voor deze drukke weg is de Bow Valley Parkway tussen Banff en Lake Louise die zich als een echte bergweg al slingerend en klimmend een weg baant door de vallei van de Bow River.

Voorbereiding

Begin je verkenning van een park altijd met een bezoek aan het Visitor Centre, in dit geval op 224 Banff Avenue in Banff, of het Lake Louise Visitor Centre in de Samson Mall in Lake Louise. Hier kun je kaarten kopen, filmpjes kijken, en met een ranger je voorgenomen plannen bespreken. Alleen zo krijg je een update over de status van de trails, de mogelijke aanwezigheid van beren en andere voorzorgsmaatregelen die je moet treffen. Ga je daadwerkelijk iets ondernemen in het park dan moet je een parkpas kopen, die tevens toegang geeft tot de andere parken in de Rocky Mountains. Deze pas koop je aan de ingang van het park of in het bezoekerscentrum.

In verband met de veiligheid wordt aangeraden, en op sommige trails zelfs verplicht gesteld, om in groepjes van 4 te wandelen. Wacht bij de ‘trailhead’ en al snel vind je medewandelaars.
Indien je een ‘backcountry’ tocht wilt gaan ondernemen met overnachting(en) dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen, via de website van het park of in het bezoekerscentrum.
Ter voorbereiding op je wandelingen kun je ‘trails illustrated map Banff North’ en ‘Banff South’ kopen uit de serie National Geograhic, te bestellen bij boekhandel De Zwerver.
Voor overige informatie wordt verwezen naar de officiële website van het park.

Overnachten

In de stadjes Banff, Canmore en Lake Louise is een keur aan hotels te vinden in alle categorieën, maar vooral in de duurdere sector! Boek ruim van tevoren want al deze accommodaties gaan helemaal vol in de zomer. Daarnaast beheert het park 14 kampeerterreinen met in totaal bijna 2500 plaatsen voor tent of camper. Sommige zijn vooraf te reserveren, andere op basis van ‘first come, first serve’. Zie de parkwebsite.