icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Reisverhaal

Fietsen door 'The Red Centre Loop', Centraal-Australië

  • 03 november 2017
  • Door: Sylvia Kuus
  • Fotografie: Sylvia Kuus

‘The Red Centre Loop’ wordt als een van dé highlights van Australië gezien. Hoe is het nu om in dit  uitgestrekte gebied te fietsen? Welke uitdagingen kom je tegen wanneer je door het droge, rode woestijnzand fietst? Hieronder een beschrijving van de 1.250 kilometer lange fietstocht van deze indrukwekkende loop.

>West MacDonnell Ranges Nationaal Park

Vanuit Alice Springs fiets je 80 kilometer door heuvelachtig gebied voordat je bij het bekende West MacDonnel Ranges National Park aankomt. Een Nationaal Park met indrukwekkende waterholes, koel zwemwater en diep uitgesleten rivierkloven.

Image
IMG_2697-298x450.jpg

De eerste kampeerplek die je tegenkomt, genaamd ‘Elery Creek Hole’, is zeker de moeite waard om de nacht en wellicht een rustdag door te brengen. Na een lange, warme dag fietsen is het heerlijk om af te koelen in het ijskoude water. Op deze plek is er de mogelijkheid om tussen de steile wanden van de kloof door te zwemmen en uit te rusten in het zachte, warme zand.

De volgende dagen fiets je langs nog veel meer van dit soort bijzondere natuurverschijnselen zoals Serpentine Gorge, Orminston Gorge en Red Bank Gorge. Er zijn verschillende uitzichtpunten, waarbij je de diepe ravijnen vanaf de bovenkant kunt aanschouwen.
Stap zeker van je fiets af om de twintig minuten durende wandeltocht naar de prachtige Red Bank Gorge waterhole te lopen. Een kloof die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit een rotsachtige wand met een dieprode kleur. De weerkaatsing van het zonlicht laat de rode gloed extra schitteren en weerspiegelen in het water.
Hier is tevens de laatste mogelijkheid tot het 200 kilometer verder gelegen Kings Canyon om je watervoorraad te vullen met water uit een watertank van de Larapinta trail hike. Er is namelijk geen water aanwezig langs de gehele Mereenie Road.

Mereenie Road  (onverharde weg)

Image
IMG_2696-298x450.jpg

De meest uitdagende, maar voor de meeste fietsers ook wel de meest indrukwekkende weg van de 'Red Centre Loop', wordt ook wel de Mereenie Road genoemd. Deze 160 kilometer onverharde zandweg loopt dwars door Aboriginal Land. De corrugations (de kleine golvende hobbels in de weg) maken het dat deze weg lastig te fietsen is, maar zeker niet onmogelijk. Je krijgt er echter wel veel voor terug.

Namelijk : de echte 'Outback-ervaring’. Je fietst dwars door het midden van Australië over rood woestijnzand. Wilde paarden kijken je nieuwsgierig aan en ’s avonds zet je je tent op in een veld met prachtige paarse bloemen. Wanneer de zon opkomt schitteren de witte uiteinden van het stekelige spinifex-gras langs de weg. De ontoegankelijkheid van dit gebied maakt het dat er amper andere toeristen voorbijkomen. Dit alles maakt dit een hele bijzondere ervaring.

 

Kings Canyon

De steile afgronden van Kings Canyon zullen je versteld laten staan. Je kunt er een prachtige rondwandeling maken waarbij de verschillende lagen van de eeuwenoude rotsen goed zichtbaar zijn.  Wanneer je het ravijn inkijkt, voel je het duizelen. Het diepste punt ligt op 270 meter.
Zorg dat je de Canyon voor 9 uur ’s ochtends bezoekt, aangezien de wandeling gesloten wordt bij een temperatuur van 36 graden of hoger. Het is ongeveer 10 kilometer fietsen vanaf de dichtstbijzijnde camping.

Image
IMG_2698-600x398.jpg

Uluru- Kata Tjuta Nationaal Park

Vanaf Kings Canyon is het nog meer dan 300 kilometer fietsen voordat je Uluru bereikt. De bekende reusachtige rode rots die uit het niets tevoorschijn lijkt te komen.

Image
IMG_2699-600x398.jpg

Vlak bij Uluru ligt Yulara, het toeristische plaatsje met supermarkt. Dat laatste is erg praktisch, omdat je voorraad eten na ruim een week waarschijnlijk op begint te raken. Neem zeker ook de moeite om een bezoek te brengen aan Kata Tjuta, ofwel de Olgas. Deze dertigtal grote rotsformatie is minstens net zo indrukwekkend als Uluru.

Tien kilometer ten oosten van Yulara bestaat een wild kampeerplaats waar je zicht hebt op zowel Uluru als de Olga’s.  Erg bijzonder is het om hier je tent op te zetten en tijdens de ondergaande zon uitzicht te hebben op deze imposante natuurverschijnselen.

Image
IMG_2694-600x398.jpg

Terug naar Alice Springs

Tijdens de laatste 460 kilometer vanaf Kata Tjuta Nationaal park naar Alice Springs via de Lasseter en Stuart highway zijn er geen bijzondere rotsformaties of ravijnen meer te zien. De weg gaat voornamelijk rechtuit en het landschap verandert weinig. Vooral veel kilometers maken en doorfietsen is de tip.  Je kunt er daarom ook voor kiezen om de loop andersom te fietsen en met dit stuk te beginnen. Houdt daarbij wel rekening met de heersende windrichting!

Terug in het gezellige Alice Springs kun je een terrasje pakken, een bezoek brengen aan het dessert park of cultuur snuiven in een van de vele Aboriginal art galeries.

Image
IMG_2695-600x398.jpg

Extra tips in verband met de droogte

Ogen, huid en haar, alles voelt extra droog aan in de Outback. Wanneer je met sandalen fietst is het  aan te raden om antikloven crème voor op de hielen mee te nemen. Door de droogte kunnen er veel pijnlijke scheurtjes ontstaan in de huid.  Draag ook even geen contactlenzen, maar een zonnebril op sterkte.

Meer lezen over fietsen in Australië?

Sylvia Kuus (30 jaar) en Arjan Dekker (33 jaar) fietsen in 2017/2018 een groot stuk van de wereld over. Onderweg delen ze regelmatig tips en ervaringen voor fietsers die, net als zij, avontuurlijk zijn ingesteld en graag van het gebaande pad afgaan. Ze zijn hun reis gestart in Australië. Je las hier hun tweede bijdrage. Lees ook de andere bijdragen!