icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Albanie Valbona
Landeninformatie

Wandelen in Albanië: de mooiste gebieden

 • 24 januari 2022
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Ricardo Fahrig/Zbulo.com

Sinds de 21e eeuw verandert Albanië in snel tempo, ook op het gebied van outdoor-toerisme. Steeds meer gebieden worden ontsloten voor wandelaars. We tippen de mooiste.

Wie gaat wandelen in Albanië heeft de keuze uit grofweg vier gebieden, het noorden, het noordoosten, het binnenland in het zuiden en de kust in het zuidwesten. Het noordwesten is niet geschikt om te wandelen, daar vindt vooral landbouw plaatst.

Meer info

Over wandelen in Albanië

Het land

Albanië is een republiek in het westen van de Balkan. Tirana is de hoofdstad. Het land ligt aan de Ionische en Adriatische Zee en grenst van noord naar zuid aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland.

Het landschap

Albanië bestaat grofweg uit het lage kustland (25%) en het bergachtige binnenland (de rest). De gemiddelde hoogte ligt op ruim 700 meter boven de zeespiegel. De ruigste bergen, royale tweeduizenders, vind je in Noord-Albanië (Peaks of the Balkan, ook 'de Vervloekte Bergen’ genoemd).

Overnachten

In de bergen kun je overnachten bij de mensen thuis in guesthouses. Ze wonen vaak in afgelegen, uit natuursteen opgetrokken dorpen. Herders hoeden er hun schaapskuddes en trekken er rond met hun waakzame herdershonden. De infrastructuur van Albanië is nog niet erg fijnmazig, de reden dat veel gebieden niet eenvoudig met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Beste wandelseizoen

Het beste seizoen om te wandelen in Albanië varieert per regio. In het alpiene noorden (Albanese Alpen) van mei tot september; in het zuidelijke binnenland (o.a. Zagoria en Permët) van maart tot begin juni en september tot november; aan de kust (Albanese Rivièra) alle maanden, al kan het er in juli en augustus druk en heet zijn.

1. Noord-Albanië

Het ruigst en meest dramatisch is het landschap in het noorden van Albanië. Daar liggen de Albanese Alpen met o.a. de Jezerca (2694 m.) en de Harapi (2217 m.), ook wel de ‘Matterhorn van Albanië’ genoemd. De Albanese Alpen zijn onderdeel van de Dinarische Alpen die zich uitstrekken over Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Zuidoost-Servië en Albanië.

Zowel de Albanese als de Dinarische Alpen bestaan uit ruw, scherp karst en kalksteen. Noord-Albanië heeft een ruig, alpien berglandschap. Zeldzame diersoorten die er nog leven zijn de bruine beer en de lynx.

Wandelen in Noord-Albanië

Middenin de steile Albanese Alpen liggen Nationale Parken Valbona en Theth, van elkaar gescheiden door afgelegen valleien en messcherpe kalkrotsen. Het zijn de oudste en bekendste wandelgebieden van Albanië. De parken zijn goed toegankelijk; de bergdorpen zijn het drukst bezocht van het land. Een derde wandelgebied in opkomst in Noord-Albanië is Kelmend, met een groot netwerk aan wandelpaden rond de kernen Lepushe, Vermosh, Nikc en Vukel. Ook nog onbekend is Tropoja, gevormd door de hooglanden ten noordoosten van Valbona en het gebied langs de grens met Kosovo. Nikaj Mertur tot slot is een 'vergeten' gebied in het hart van de driehoek Theth, Valbona en het Koman Meer.

Image
Wandelen in Albanië
Image
Wandelen in Albanië

2. Oost-Albanië

Het oosten van Albanië is een woest en moeilijk toegankelijk gebied. Langs de grens met Noord-Macedonië vind je de volgende interessante wandelgebieden:

 • Korab-Kortinik en Shebenik-Jablanica Nationaal Park met de hoogste berg van het land, de Korab (2764 m.), hotspot voor wandelaars en klimmers. Shebenik-Jablanica is een afgelegen hooggelegen Nationaal Park, rijk aan wildleven waaronder wolf, beer en lynx.
 • Peshkopi: met de dorpen Cerjan, Zagrad en Rabdisht, onderling verbonden met korte wandelroutes. In mei en juni prachtig bloesemde kersen- en appelbomen.
 • Prespe Meren: in het driehoekige grensgebied met Macedonië en Griekenland, bekend om de schilderachtige boerendorpjes. Tevens vogelaarsparadijs.
 • Het gebied rond de middeleeuwse stadjes Prespa, Korça en Ohrid met dagwandelingen rond Mali i Thate en Nationaal Park
 • Galicica (Macedonië). De stad Korça wordt wel het Parijs van Albanië genoemd.
Image
Wandelen in Albanië
Image
Wandelen in Albanië

3. Het zuidelijke binnenland van Albanië

De bergen bij Zagoria en Permët zijn minder hoog dan de noordelijke, maar reiken nog steeds tot tweeduizender meter en hoger. De zuidelijke binnenlanden hebben een mild klimaat maar met hete, droge zomers. Op 800 meter hoogte zijn de bergen in de winter bedekt met sneeuw. In de lente contrasteert het malse groen in de valleien fraai met het turkooizen water van de Vjosa rivier waarachter de witte besneeuwde toppen van de bergen het decor vormen. Helemaal mooi is het er als de bloemen op de kruidenrijke bergweides in bloei staan. De Permët en Zagoria Valleien zijn het domein van de steenarend, de wilde kat, de vos, de beer, de lynx en de wolf en de gems. Je vindt er fraaie uit natuursteen opgebouwde dorpen.

Wandelen in Zuid-Albanië

Het binnenland van Zuid-Albanië leent zich voor korte wandelingen in de lente en de herfst. Dit zijn de meest interessante wandelgebieden:

 • Permët en de Zagoria Vallei: highlights zijn Nationaal Park Bredhi i Hotovës-Dangelli, de Nemërçka Mountains (2485 m.), de Sopot waterval, de hete bronnen van Benja, de Lengarica Canyon en het fraaie rivierenlandschap van de Vjosa Vallei
  Het berggebied heeft een goed netwerk gemarkeerde wandelpaden, waaronder ook enkele meerdaagse, zoals de Permët and Zagoria Hidden Valley Track.
 • Kurvelesh: de verborgen valleien en hooglanden landinwaarts achter de kuststrook. Goede keuze voor doorgaande trekkings.
Image
Wandelen in Albanië
Image
Wandelen in Albanië

4. De zuidelijke kust: de Albanese riviera

De Albanese Rivièra is een kuststrook van zo'n 100 kilometer lang en enkele kilometers breed. Je vindt er baaien met beschutte strandjes en grotten waar de azuurblauwe Ionische Zee tegenaan klotst. Wandel je vanaf de kust het achterland in dan vind je op zo'n 300 meter hoogte half verlaten stenen dorpen en schaduwrijke olijfgaarden. Die combinatie - een exotische mediterrane kust met een bergachtig boerenachterland - maakt deze streek zo bijzonder. De zon schijnt er 300 dagen per jaar. In de hete zomermaanden (juli/augustus) is de Albanese Riviera een hotspot voor Albanezen; buiten deze maanden is het er totaal verlaten.

Wandelen Albanese Rivièra

Deze kustregio leent zich voor korte wandelingen, ook zonder gids, in de lente en de herfst.

 • Albanian Coastal Trail: Tegenover het Karaburuni Schiereiland, aan de voet van het 2000 meter hoge Keraunisch Gebergte strekt het Albanian Coastal Path zich uit. Je wandelt over oude herderspaden, door citrus- en olijfgaarden van karststeen dorp naar karststeendorp.
 • Keraunisch Gebergte & schiereiland Karaburuni: het Keraunisch gebergte vormt het 2000 meter hoge decor van de stranden langs de Rivièra, met in het hart het Llogara National Park met mooie uitzichten. Uitstekend wandelgebied, met routes op 1000 meter en hoger. Een uitdagende trekking voert over de kam van het gebergte.
 • Divjake-Karvasta Nationaal Park: de grootste kustlagoon in Albanië met uitgestrekte wetlands en dennenbossen. Een paradijs voor vogelaars vanwege een grote kolonie Dalmatische pelikanen en overtrekkende vogels van november tot begin april.
Image
Wandelen in Albanië
Image
Wandelen in Albanië

Lange meerdaagse wandelroutes in Albanië

 • Peaks of the Balkans: Een 192 kilometer lange lusvormige trekking die de mooiste bergbestemmingen in Albanië, Kosovo en Montenegro met elkaar verbindt. Gevarieerd landschap, ruig terrein, mix van Balkanculturen.
 • Via Dinarica: een netwerk van wandelpaden dat uiteindelijk meer dan 2000 kilometer zal beslaan en zich uitstrekt van Slovenië via Albanië naar Macedonië. Drie hoofdtakken: langs de kust, door de hoogste bergen en door het achterland. Lees er meer over.
 • High Scardus Trail: het nieuwste langeafstandpad (2018) in de Balkan door het driehoekige grensgebied van Albanië, Kosovo en Macedonië. Vanaf Skopje naar Ohrid en de Prespe Meren. Fraaie, nog onontdekte route door een ruig en spectaculair landschap.
 • Via Egnatia: Vanaf de havenplaats Durrës oostwaarts naar het Ohrid Meer aan de grens met Macedonië. Het landschap dat je doorkruist is heuvelachtig en staat bol van de historie. Over de eerste Romeinse weg in de Balkan, aangelegd om om Rome te verbinden met Constantinopel (Istanbul).

Voor dit artikel werkten we samen met Zbulo, ervaren gidsen die voorlopen op het gebied van actief en duurzaam toerisme in Albanië en omringende landen, en partner van SNP Natuurreizen.

Georganiseerd naar Albanië

Liever georganiseerd? Bekijk dan onderstaande reizen, uitgevoerd door SNP Natuurreizen:

Albanië - Albanese Alpen Privéreis 8 dagen

Wandelvakantie langs hotels, pensions en guesthouses

 • Alle transfers inbegrepen
 • Bezoek aan de steden Shköder en Tirana
 • Fantastische bergwandelingen in Valbona en Thethi Nationale Parken
Vanaf € 988,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Geschikt voor gezinnen

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op tweepersoonskamers (1 nacht in Nderlyse met gedeelde sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 8 (uitgezonderd diner op dag 7)
 • boottocht op dag 3
 • transfer van en naar vliegveld Tirana of Podgorica (indien Podgorica, dan bij boeking aangeven)
 • alle transfers volgens programma per privé auto en lijnbus (op dag 2 en dag 7 van Theth naar Sköder, transfer dag 4)
 • bagagevervoer per auto en paard
 • digitale reisinformatie
 • meet&greet bij aankomst (met uitleen van wandelkaart en telefoon met lokale micro simkaart)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR

Albanië - Zuid-Albanië Privéreis 8 dagen

Wandelvakantie langs hotels, guesthouse en homestays

 • Alle transfers inbegrepen
 • Bezoek de eeuwenoude stad Gjirokastra en het moderne Tirana
 • Ervaar de warme gastvrijheid en proef huisgemaakte maaltijden in authentieke homestays
Vanaf € 998,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 3 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • GPS tracks beschikbaar
 • dag 1 Aankomst Tirana, meet & greet, rit naar Peshtan, overnachting in guesthouse in Peshtan
 • dag 2 Wandeling van Peshtan naar Limar, overnachting in homestay in Limar 
 • dag 3 Wandeling van Limar naar Hoshteve, overnachting in homestay in Hoshteve
 • dag 4 Wandeling van Hoshteve naar Sheper, overnachting in homestay in Sheper
 • dag 5 Wandeling van Sheper naar Përmet, overnachting in hotel in Përmet
 • dag 6 Wandeling van Përmet naar Benje, transfer naar Gjirokastër,  overnachting in hotel in Gjirokastër
 • dag 7 Stadswandeling Gjirokaster, transfer naar Tirana, overnachting in hotel in Tirana
 • dag 8 Transfer naar vliegveld Tirana, einde arrangement

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels op kamers met eigen badkamer (3x)of guesthouses of homestays op meerpersoonskamers met gedeelde sanitaire voorzieningen (4 nachten)
 • 7x ontbijt, 4x diner en 4x picknick
 • alle transfers volgens programma per privé auto op dag 1, dag 6,  dag 7 en dag 8
 • bagagevervoer per auto en paard (max 15 kg pp in softpack of weekendtas)
 • digitale reisinformatie
 • meet & greet met lokale agent bij aankomst op vliegveld op dag 1
 • aanvullende reisinformatie (in het Engels) en kaartmateriaal (ontvang je ter plekke)
 • lokale micro simkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • drankjes tijdens maaltijden in homestays (behalve water)
 • eventuele entrees
 • eventuele transfers naar andere vliegvelden dan Tirana
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR

Albanië - Balkan Hike Experience Groepsreis 13 dagen

Hiken langs guesthouses, hotels en herdershut

 • Hiken door drie landen: Albanië, Kosovo en Montenegro
 • Beklimming van de hoogste berg van Kosovo
 • Bezoek aan een UNESCO Werelderfgoed-klooster
Vanaf € 1.870,08 Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5

Inbegrepen

 • Transfer dag 1
 • alle overige transfers ter plaatse per minibus en evt terreinwagen conform programma
 • 3 overnachtingen in hotels op basis van tweepersoonskamers met douche en wc (eenpersoonskamers tegen betaling van een toeslag mogelijk)
 • 2 overnachtingen in guesthouse  op basis van driepersoonskamers met douche en wc
 • 7 overnachtingen in eenvoudige guesthouses op 4-6 persoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension plus lunch, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 13
 • bagagevervoer
 • entrees
 • bezoek wijnhuis dag 6
 • boottocht dag 2
 • grensovergangsdocumenten (paspoortgegevens bij boeking toe te sturen)
 • Begeleiding, hulp, en advies van een SNP-reisleider en Albanese Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR