icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Portugal, mensen wandelen in de bergen
Artikel

Wandelen Dourovallei

In september, wanneer de wijngaarden van de Dourovallei pompoenoranje en karamelbruin kleuren, bedwingen druivenboeren de hellingen om portdruiven te plukken. Op Pad ging wandelen door het natuurlijk werelderfgoed van Noord-Portugal, op zoek naar de druiven van de Hoge Douro en hun plukkers.

Dit moet je weten voordat je op pad gaat:

Zelf wandelen in de Dourovallei? Het is een aanrader, en zeker in de herfst wanneer de hellingen van de Dourovallei een gouden randje krijgen. Geniet van prachtige vergezichten, slaperige dorpjes, spontane ontmoetingen met dorpelingen en druivenplukkers, aangename wandelingen én - voor wie het kan waarderen - een glas kruidige port of rode wijn.

Het gebied van deze wandelroute
De Douro stroomt tussen de Spaanse grens en Porto, in noordelijk Portugal. Het gedeelte waar de rivier op z’n breedst is en al meanderend diepe dalen heeft geslepen in de hoogvlakte is recentelijk door UNESCO erkend als natuurlijk werelderfgoed. Wandelend doorkruis je heuvels met toppen tot 700 meter, die de wijngaarden zich eigen hebben gemaakt.

Meilijkheidsgraad van de wandelroutes
Buiten de zomerse hitte van juli en augustus zijn de tochten licht tot middelzwaar. De wandelingen gaan over verharde paden en wegen, en zijn zonder ervaring prima te maken.

Navigeren tijdens de wandelroutes
Op één na zijn alle routes gemarkeerd. Een kaart blijft wel noodzakelijk. Download de praktische informatie onderaan deze pagina. Gps-gebruikers vinden hieronder ook de tracks van de 5 dagtochten die wij maakten.

Beste seizoen
Vanwege de hitte kun je beter juli en augustus vermijden. In september, tijdens het plukseizoen, geeft het gebied zijn ware schoonheid prijs.

Vervoer naar het gebied
Wij vlogen vanaf Amsterdam naar Porto met TAP Portugal, de enige maatschappij die een rechtstreekse verbinding tussen beide steden heeft, voor € 140 retour (all-in). Vanaf Porto reden we in 2,5 uur 180 kilometer landinwaarts met een huurauto.

Overnachten
Overnachten en ontbijten kan in pensions en sfeervolle quintas (wijnboerderijen).

Dag tot dag routebeschrijving
Tocht 1, van Cidadehle naar Algodres: 13 km, 5 uur, +540/-530 m. Een tocht door de Côa-vallei, een droog gebied dat slechts bewoond lijkt te zijn door roofvogels, struiken en kurkeiken.
Tocht 2, dagtocht vanaf São João da Pesqueira: 17 km, 4,5 uur, +850/-850 m. Een wereld van verschil met tocht 1 vanwege de vele fruitbomen, wijngaarden en uitzichten vanaf de heuvels. Onderweg twee dorpen om eventueel wat te drinken. Een relatief lange tocht, maar geen zware.
Tocht 3, dagtocht vanaf Ervedosa do Douro, 18 km, 4,5 uur, +770/-770 m. Vanaf de start daal je af naar de Douro rivier om tussen de statige wijnhuizen en rivier te wandelen. Vervolgens weer klimmen richting eindpunt. Een prachttocht die goed te doen is.
Tocht 4, dagtocht rondom Valença do Douro, 12 km, 4 uur, +630/-630 m. Een achtvormige gevarieerde route langs rivieren, wijngaarden, wijnhuizen en dorpen.
Tocht 5: rondom Lobrigos-São João Baptista, 11 km, 3 uur, +640/-640m. Een combinatie van vier slaperige dorpjes, gelegen aan een voormalige spoorlijn. Het uitzicht is daarom afwisselend, maar je voelt je nooit ver weg van de mensen.