icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zweden, man loopt door de sneeuw
Blog

Voorjaar? De winter in Zweden wordt nu pas lekker!

  • 05 maart 2015
  • Door: Fred Geers
  • Fotografie: Fred Geers

Voor Scandinaviërs is maart/april een fantastische periode. De winter begint nu, zeker wat hogerop, extra glans te krijgen. En dat hogerop slaat op noordelijker streken of in de bergen.  In sommige gevallen gaat dat samen. In Zweden is Jämtland/Härjedalen zo’n gebied, waar het goed toeven is in maart/april. De zon krijgt meer kracht en de dagen worden allengs langer.

Lekker actief

De Zweden hebben zelfs een eigen woord voor deze aantrekkelijke periode van de winter: vårwinter; letterlijk vertaald de voorjaarswinter. Het is de mooiste periode van de winter omdat het vaak de meest aangename temperaturen biedt. Genieten dus. En dat betekent er op uit in de sneeuw, met de latten in of buiten de loipe bijvoorbeeld. Jämtland/Härjedalen is daarvoor een zeer geschikt gebied. Het is er rustig, de natuur is alom aanwezig en de bergen liggen vol sneeuw. Doordat de bergen niet hoog zijn, is het een gebied voor de meest uiteenlopende langlaufliefhebbers. Het is grappig om te zien welk type langlaufer de verschillende gebieden bezoeken. Soms gaat alles door elkaar heen, soms zijn er duidelijk groepen te onderscheiden die voorkeur geven aan bepaalde locaties.

Image
dklfjdl;kfj ldk kldjldkfjdfj;dljf
Werken aan conditie en techniek.

Toppers van de langlaufwereld

Met alle sporten en winterse activiteiten is het zo dat je ze op diverse manieren kunt uitoefenen. Je hebt de fanatieke sporters die vooral gaan voor de snelheid en de afstand, de recreant die vooral van de natuur wil genieten. En je hebt de langlaufers die de ski gebruiken om buiten in de sneeuw te zijn.  In Vålådalen komen van oudsher de topsporters. Jaar in jaar uit trainen hier de toppers van de internationale langlaufwereld. Maar ook zie je er de langlaufers die vooral van de natuur en de omgeving genieten. De uitzichten zijn dan ook prachtig. Ook in Edsåsdalen komen we beide groepen tegen. Er zijn veel verschillende loipes met een duidelijke markering van de verschillende mogelijkheden. Je ziet het ook aan de preparatie van de loipes. In Dalensgard brandt na de skitocht de open haard en komen de verhalen over de tochten los.  In het stillere Revsund komen we vooral de stiltezoeker op ski’s tegen. Hier gaat het vooral meer om de winterbeleving vanuit een voormalige pastorie. Stilte en rust verzekerd.

Slapen bij de loipe

In  het gebied bestaat de mogelijkheid om nabij de loipe te overnachten. Dat betekent lekker lang genieten van de sneeuw van vroeg in de morgen tot ver in de middag. Dat kan in dit jaargetijde. De dagen worden nu steeds langer. In het noorden gaat dat proces op weg naar de aankomende middernachtzon soms nog sneller. Tot ver in maart en ook nog een flink stuk van april ligt er volop sneeuw in de bergen van Jämtland/Härjedalen. Een mooie tijd om de winter van z’n beste kant te ervaren. En wie nog een ultieme uitdaging zoekt: de Årefjälslopp gaat dwars door het gebied. Voor de geoefende en getrainde langlaufer een mooie tocht door een prachtige afwisselende omgeving. Er is de keuze van 75 of 35 km. Wie de Vasalopp gemist heeft kan hier in de herkansing.

Image
lkdjfalkj dlkfjldkjfkldjf
Tijd voor een break.

Meer informatie over  Jämtland/Härjedalen