icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentochten Noorwegen
Gebiedsinformatie

Huttentocht naar het dak van Noorwegen

  • 06 oktober 2014
  • Door: Willem van der Bilt
  • Fotografie: Willem van der Bilt

Het Bondhus-meer ligt als een hemelsblauw oog aan onze voeten. Aan de overkant worstelt de gelijknamige gletsjer zich tussen loodsteile wanden naar beneden. Nog maar een eeuw geleden kuste het ijs hier de oever nog. Mijn blik dwaalt af en volgt de grillige gletsjertong omhoog naar de Folgefonna-gletsjer, ver ver boven ons. Het zal een steile klim worden om bij dat vlakke ijsplateau te komen...

Image
LR-_DSC3040

Keiserstien

In maar liefst achttien haarspeldbochten slingert het brede Keiserstien ofwel Keizerspad omhoog. Het is vernoemd naar de Duitse keizer Wilhelm, al kwam hij niet verder dan het Bondhus-meer. Het werd in 1890 aangelegd door een landgenoot die diep onder de indruk was van het gletsjerlandschap. Moeilijk voor te stellen, maar in die tijd werden rijke Europeanen hier omhoog gesleept met paard en wagen.

Herfstkleur

Zomerboerderij Gardshammer is in zicht en de laatste haarspeldbocht zit er op. Even lekker uitpuffen op het uitnodigende bankje in de voortuin dat uitkijkt op de oceaan. Dan weer verder, nog 600 hoogtemeters te gaan. Het landschap verandert rap in een ijzig oerlandschap. Wat een contrast met de appelboomgaarden in het dal. Daar is het nog hoogzomer, hier hebben de struiken al een herfstkleur.

Lood in de benen

Diep beneden komt het Botna-bergmeer af en toe uit de mistflarden tevoorschijn. De laatste loodjes voeren over een brede rug van naakt gesteente, met gletsjerijs aan beide kanten. Het in schutkleuren geverfde hutje Breidablikk doemt op in de verte. We hebben lood in de benen en besluiten de iets verderop gelegen grotere Fonnabu-hut te laten voor wat het is.

Image
LR-_DSC3066

Geen moment gemist

Eenmaal geïnstalleerd in het knusse hutje, inclusief laaiend vuurtje, breekt de hemel open en toont de uitgestrekte gletsjer zich. Bijna 180 vierkante kilometer ijs aan de horizon. Donsjas aan, muts op en snel weer naar buiten dus. Hoogste tijd om een meegesleept biertje open te trekken en eens goed te genieten van het moois dat die brute klim gebracht heeft.

Zelf naar het dak van Noorwegen?

Het beginpunt van de Keiserstien lig vlakbij het pittoreske dorpje Sundal, een paar uur reizen vanaf Bergen waarop zeker vier keer per dag gevlogen (KLM) wordt vanuit Amsterdam. De wandeling zelf is taai, maar niet moeilijk. Het pad is breed en zelfs deels bestraat met keitjes. De meeste mensen hebben tussen de 5 en 7 uur nodig om Breidablikk te bereiken. Juli, augustus en september zijn de enige maanden waarin je hier sneeuwvrij kunt wandelen. Wees altijd voorbereid op veel neerslag: bij Folgefonna valt zeven keer zoveel neerslag als in Nederland. De genoemde hutten Breidablikk en Fonnabu zijn eigendom van de Bergen Turlag en voor iedereen geopend in de zomer. Betalen gaat op basis van vertrouwen door contact geld of een betalingsbewijs in de huttenkluis te stoppen. Klik op Keiserstien voor de gps-track en Engelstalige informatie over het pad.