icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Vaude Me Skarvan Jacket man en vrouw
Uitrusting

Test Vaude Me Skarvan Jacket

 • 09 oktober 2019
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test softshells voor drie seizoenen. Lees hier de testresultaten van het Vaude Me Skarvan Jacket.

Samengevat

Test Vaude Me Skarvan Jacket

Voordelen:

 • Hybride constructie
 • Pasvorm
 • Materiaal en stretch is comfortabel
 • Lang voor- en achterpand
 • Goede binnenzak
 • Capuchon
 • Aandacht milieu
 • DWR laag PFC-vrij

Nadelen:

 • Priegelige bediening capuchon
 • Niet getapete naden
 • Bruikbaarheid zakken met rugzak

Eindconclusie:

"Het Vaude Me Skarvan Jacket is dankzij zijn hybride constructie een jack dat net iets meer regen kan hebben dan veel andere softshells. Maar… de niet getapete naden zijn jammer."

Image
Koppel test Vaude Me Skarvan Jacket

De specificaties

Prijs: €160,00

Gewicht: Heren (S) gemeten 376,8 gr (416 gr opgegeven), dames 361 gr.

Maten: Heren S-XXXL, dames 34-46

Materiaal: Buitenstof 95% polyamide/5% elastan, membraan 100% polyurethaan, voering 100% polyester

Wasvoorschrift: 40°C Anti-kreuk programma, wassen met Nikwax Techwash, strijken of droger. Opnieuw waterafstotend maken met Nikwax TX Direct.

Details: 2 steekzakken met rits op de buik, 1 zak met rits op de linker borst, elastische manchetten, capuchon met klep, eenweg voorrits.

In de praktijk

Het Vaude Me Skarvan Jacket is een dunne hybride softshell. Hybride omdat hij gemaakt is van verschillende materialen. De meest gebruikte stof is erg rekbaar, super ademend en behoorlijk winddicht. De delen op de schouders, capuchon en bovenop de armen zijn gemaakt van een 3-laags materiaal met een membraan waardoor deze delen ademend en waterdicht zijn. Jammer dat de naden alleen niet getaped zijn waardoor hier lekkage ontstaat en je alsnog nat wordt. Door de stretch en voorgevormde pasvorm draagt het jack prettig. De romp is lekker lang waardoor het jack over de heupen valt. Voor- en achterpand zijn even lang en rond de heupen zit een goed stelkoord dat je vanuit de zakken aantrekt.

De borstzak is groot genoeg voor een fikse smartphone. De lager geplaatste zakken worden bij het dragen van een rugzak deels door de heupgordel afgedekt. Niet optimaal voor de bruikbaarheid. De voorrits heeft – net als alle ritsen – een groot trekkoord; prima met handschoenen of koude handen. Daarnaast heeft hij een goede tochtflap achter de rits die tevens voorkomt dat stof tussen de rits kan komen. Jammer is dat de rits niet van onder open gemaakt kan worden; dit is soms handig bij een toiletgang. Wel goed is de zachte zippergarage zodat de rits niet tegen de kin komt. De mouwen zijn riant qua lengte en elastisch materiaal bij de manchetten sluit ze goed af.

De capuchon is behoorlijk riant, maar net te klein om er een helm onder te dragen. De klep is weliswaar verstevigd, maar klapt toch vrij gemakkelijk tegen het voorhoofd. Dankzij een stelkoord achterop en rondom is de capuchon rond het hoofd aan te trekken. Wel is de blokkeerder nogal priegelig; lastig met koude handen of handschoenen. Er is genoeg stof rond de hals voor voldoende bewegingsvrijheid, maar net te weinig om de kraag over de kin te dragen. De kraag heeft nogal de neiging onder de kin te schieten.

Het Vaude Me Skarvan Jacket is op de niet waterdichte plekken goed ademend en behoorlijk winddicht. Vaude laat zien dat een PFC-vrije DWR-laag wel kan: hij doet het super op de waterdichte delen en op de niet waterdichte is een lichte wet-out zichtbaar. Maar dat is zonder de nabehandeling met Nikwax TX Direct. De keuze voor waterdicht materiaal op armen en schouders maakt dat je met dit jack net wat langer door de regen kan lopen.

Waterdicht: Deels

Ademende werking: Score van 3/5 en 5/5

Winddicht: Score van 4/5 en 5/5

Afparelen: Score van 3,5/5

Image
Vaude Me Skarvan Jacket hybride
Het hybride jack is deels waterdicht en deels niet: zwart versus grijs.
Image
Vaude Me Skarvan Jacket zakken
De zakken zijn niet goed bruikbaar met een rugzak.
Image
Vaude Me Skarvan Jacket capuchon
De capuchon doet het goed alleen is de bediening wat priegelig.
Image
Vaude Me Skarvan Jacket na 3 keer wassen
De DWR-laag na drie keer wassen.

Duurzaamheid

Vaude heeft duurzaamheid in zijn DNA. Het jack is geproduceerd volgens de Vaude Green Shape standaard: het gebruik van duurzame materialen. Het Ceplex Green PU-membraan is voor 25% van koffie en herbruikbare nieuwe materialen. Net als de DWR-coating is het membraan PFC vrij. Lid van de Fair Wear Foundation, Grüner Knopf-status en met een A-status het hoogst scorende merk in de Rank-a-Brand score.

Conclusie

Het Vaude Me Skarvan Jacket is dankzij zijn hybride constructie een jack dat net iets meer regen kan hebben dan veel andere softshells. Maar… de niet getapete naden zijn jammer. Dat hij op de waterdichte plekken ook iets minder ademt, wordt teniet gedaan door de rest van de stof. Prima water afstotende eigenschappen op de waterdichte delen, iets minder op de niet waterdichte stukken. Pluspunt is dat de DWR-laag vrij van PFC’s is en de aandacht voor milieu. Wel wassen met een speciaal wasmiddel en DWR nabehandeling! Kleine dissonant zijn de zakken die afgedekt worden door de heupgordel van een rugzak en de priegelige bediening van het capuchon verstelmechanisme.

Informatie: www.vaude.com