icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Bergans softshell
How-to

Wassen en impregneren van hardshell regenjas en softshell

  • 18 september 2011
  • Door: Tjeerd Visser
  • Fotografie: Bart Hautvast

Hardshell jassen en softshells worden vuiler dan alledaagse jassen. Aan de buitenkant door de elementen en aan de binnenkant door transpiratie. Desondanks wordt het reinigen van softshells en hardshell regenjassen nog wel eens overgeslagen. Kun je ze eigenlijk wel wassen, en zo ja waarmee?

Waarom moet je sofshells en hardshel jassen wassen?

Je wast je relatief dure buitensportjack (zowel ademende waterdichte regenjassen als softshells) om het schoon te houden én om de ademende prestaties op peil te houden. Want waar vuil zit, zal geen enkele stof nog ademen. Om te voorkomen dat je jas nooit meer schoon wordt, is het zelfs raadzaam hem regelmatig te wassen. Voordat je hieraan begint, is het echter ongelooflijk belangrijk het waslabel te bestuderen. Sommige waterdichte materialen (vrijwel alle coatings) zijn namelijk zeer kwetsbaar bij wasbeurten en één te warme wasbeurt kan al desastreuze gevolgen hebben voor de waterdichtheid.

Waslabels vertellen op welke temperatuur je de softshell of regenjas mag wassen (op 40 of 30 graden in de wasmachine, of op de hand in koud water) en eigenlijk is het al bij aanschaf zinvol om te informeren naar dit waslabel. Weet jij namelijk zeker dat je kleding vies gaat worden, kies dan altijd voor een jack of softshell dat in de wasmachine gewassen kan worden. Kijk voordat je de wasmachine aanzet ook even of het jack wel gecentrifugeerd mag worden. Na de wasbeurt hang je het jack te drogen (wasrek, lijn) tenzij het waslabel aangeeft dat het in de droger mag. Is dit het geval, dan is het zelfs aan te raden om dit te doen. Op het waarom daarvan komen we terug bij ‘De impregneerlaag’.

Waarmee moet je outdoor jassen wassen?

Gebruik nooit wasverzachter of een poederwasmiddel (dat verhoogt de kans op zeepresten) en check dat er niet meer dan 5% parfum of zeep in het wasmiddel zit. Die tasten namelijk de impregneerlaag (de zogenaamde Durable Water Repellent-laag) van je jack aan. In de supermarktpraktijk betekent dit dat een speciaal wolwasmiddel zoals Robijn Wol & Fijn probleemloos voldoet. Met een fl es van 750 ml (ongeveer € 4,50) kun je wel 20x één jack wassen.

Ga je liever af op het advies van de buitensportwinkel, dan kun je daar voor wat meer geld terecht voor speciale wasmiddelen zonder onnodige toevoegingen van bijvoorbeeld Toko (‘Textile Wash’ of ‘Softshell Wash’, beiden € 12/250 ml, goed voor 10 wasbeurten), Nikwax (‘Techwash’ à € 7,95/300 ml, goed voor 4 wasbeurten) of Grangers (30° Cleaner’ à € 7,95/300 ml, goed voor 3 wasbeurten). In alle gevallen moet je het gewassen jack na afloop goed uitspoelen.

SNP Outdoorschool

Workshops & cursussen

Goed voorbereid op reis? Of wil je gewoon meer leren over gps-navigatie, weerkunde, fotografie of vogels? Geef je dan op voor een van de workshops of cursussen van de SNP Outdoor School.

Image
Kompas SNP Outdoorschool

De impregneerlaag

Nieuwe regenjacks en softshells bezitten aan de buitenkant een impregneerlaag (DWRlaag) die er voor zorgt dat regendruppels snel van het jack afrollen. Zonder deze laag zal er water in de buitenstof van het jack trekken wat de ventilatie fors beperkt. Daarnaast zorgt de impregneerlaag dat vuil en vet zich minder snel hechten aan de buitenstof. Mits het waslabel het toestaat verleng je de werking van die laag door het jack na de wasbeurt in de droogtrommel te stoppen of te strijken (op synthetisch). Strijken of droogtrommel zorgen er namelijk voor dat de impregneerlaag weer dekkend over de buitenstof wordt verdeeld, met alle afparelende en vuilwerende voordelen van dien.

Herinmpregneren

Intensief gebruik van jack of softshell en, paradoxaal genoeg, wasbeurten zullen er op enig moment toch toe leiden dat de dekking van de impregneerlaag terugloopt. De druppels rollen niet meer van de stof af en het vocht zal deels in de buitenstof trekken. Het jack slaat dof uit en de binnenkant zal, zeker direct op de huid, een klam gevoel geven. Dit kan dusdanig onbehaaglijk zijn dat het lijkt alsof het jack lek is, terwijl dat absoluut niet het geval is. Als strijken niet meer helpt of niet is toegestaan, is het tijd voor herimpregneren. Hierbij is het essentieel dat de kleding schoon is vóór de behandeling. Zo niet, dan hecht de impregneerlaag minder goed of, erger, komt het vuil nagenoeg onverwijderbaar tussen de buitenstof en de nieuwe impregneerlaag te zitten.

Met welke middelen kun je outdoor jassen impregneren?

Goede impregneermiddelen vind je bij de outdoor winkel. Je hebt daar de keuze tussen een spray of een inwasmiddel. De sprays zijn Toko Textile- of Soft-Shell Proof (€ 12/250 ml op fl uorcarbonbasis), Toko Eco Textile Proof (€ 18/500 ml op alcoholbasis), Grangers Air Dry XT (€ 14,95/275 ml op fl uorcarbonbasis) en Nikwax TX Direct (€ 15,50/300 ml op waterbasis). Inwasmiddelen zijn Grangers Air Dry 30°C Proofer (€ 14,95/300 ml op fl uorcarbonbasis) en Nikwax TX Direct Wash-In (€ 13,50/300 ml, op waterbasis).

Impregnatie met een fluorcarbonmiddel geeft de duurzaamste resultaten (de DWR-laag is daarna ook weer te strijken), impregnatie op waterbasis moet na iedere wasbeurt herhaald worden en impregneren op alcoholbasis zit hier tussenin. Een inwasmiddel impregneert egaal, maar relatief dun en ook (onnodig) aan de binnenkant. Sprayen werkt beter, maar is arbeidsintensiever en de sprays zijn onvriendelijk voor huid en ogen.

Er bestaat ook een ‘2 in 1’-middel (van Gangers): wassen en impregneren tegelijk in de wasmachine. Het voordeel is het gemak, al is het wasproces (schoonmaken) eigenlijk tegengesteld aan het impregneerproces (een laag aanbrengen). Daarnaast is het licht overbodig om tegelijk met iedere wasbeurt ook te impregneren met Grangers (op fl uorcarbon-basis). Het resultaat van een impregneerbeurt is direct waarneembaar en vrijwel altijd tot tevredenheid. Het water parelt weer prima af en de optiek van je jack lijkt onveranderd.