icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Alles over ademende regenjassen
Uitrusting

Alles over ademende outdoor regenjassen

#1 Moet een outdoor jas per se waterdicht en ademend zijn?

Dat is niet altijd noodzakelijk. Vaak is een winddichte, maar niet volledig waterdichte jas die goed ademt, en waar regendruppels goed vanaf rollen, zelfs veel comfortabeler. In de outdoorwinkel worden dit ‘softshells’ genoemd. Het ademend vermogen van deze jacks is groter dan dat van waterdichte ademende buitensportjacks (‘hardshells’).

Alleen als het echt regent (hard, of langdurig zonder mogelijkheid tot schuilen) moet je een goede waterdichte laag bij je hebben. Dat kan al in de vorm van een poncho maar het summum is een zo goed mogelijk ademende, 100% waterdichte jas dat liefst ook tegen een stootje (en rugzakgebruik) kan. Zo'n regenjas wordt tegenwoordig ook vaak 'hardshell' genoemd.

#2 Hoe werken waterdichte ademende stoffen?

Om te kunnen ademen moet de waterdichte laag van een regenjas alleen van binnen naar buiten vocht doorlaten en niet andersom. Dat kan op twee manieren: microporeus of hydrofiel.

Microporeus betekent dat er ontelbare minuscule gaatjes in de stof zitten, die te klein zijn om druppels door te laten, maar groot genoeg om waterdamp door te laten.

Een hydrofiele laag bevat geen gaatjes. Het is een aaneengesloten laag die vloeibaar water niet doorlaat, maar wel afzonderlijke moleculen. Deze bewegen door de laag heen naar de kant waar de vochtigheidsgraad en de temperatuur het laagst zijn. Dat is vrijwel altijd de buitenkant van de stof.

#3 Wat is het verschil tussen coatings en membranen?

Coatings kun je vergelijken me een soort verflaag die aan de binnenkant van de stof wordt aangebracht. Voorbeelden van microporeuze coatings zijn Triple Point van Lowe Alpine, MPC van Tenson en Poray van Agu. Hydrofile coatings zijn onder meer Hydrodry van Sprayway en Aquafoil van Berghaus.

Een membraan is een soort vlies dat op of tussen de buitenstof en de voering, of op een extra laag (liner) wordt geplakt. Voorbeelden van een microporeus membraan zijn Gore-Tex en eVent. Voorbeelden van hydrofiele membranen zijn Dermizax en Sympatex.

#4 Wat is beter: een coating of een membraan?

Grofweg is een membraan altijd duurzamer waterdicht dan een coating. Qua ademend vermogen is er geen eenduidig antwoord: er zijn goed ademende coatings (Triple Point, MPC) en goed ademende membranen (Dermizax, eVent, Gore-Tex, Patagonia’s H2No, Columbia’s Omni-Dry, Polartec Neoshell) zonder dat er één uitgesproken beter is.

Om het nog iets complexer te maken bestaan er van één merk soms verschillende membranen (Gore maakt bijvoorbeeld het duurzame Pro Shell-membraan, het lichte Paclite-membraan en het zeer goed ademende Active Shell-membraan).

Het ademend vermogen van alle materialen wordt tot slot in de praktijk ook nog sterk beïnvloed door de buitenstof van een jack en de hoeveelheid zakconstructies.

#5 Blijf ik honderd procent droog in zo’n ademende en waterdichte regenjas?

De kans is zeer klein als je actief bezig bent. Als je flink zweet, is zelfs het best ademende waterdichte materiaal niet in staat om al het vocht snel door te laten. Daardoor word je gaandeweg toch nat.

Ook als het buiten vochtig is en/of warm, neemt het ademend vermogen van een regenjas af, vooral wanneer de buitenstof van de jas doorweekt raakt. Dat heeft te maken met de geringe verschillen in vochtigheid en/of temperatuur binnen en buiten de jas.

Parelt een regenjas goed af, dan komt dat ten goede aan het ademend vermogen.

6. Waar moet je op letten als je een waterdichte ademende outdoor regenjas gaat kopen?

Behalve een goede pasvorm, zijn er een aantal belangrijke details:

  • Overslag over de rits. Is deze dubbel (gevouwen) dan zit het wel goed. Is deze enkel dan moet hij over de volle lengte met klittenband kunnen worden gefixeerd. Alleen (druk)knopen zijn onvoldoende.
  • Ventilatiegaten. Kijk of er voldoende ventilatiemogelijkheden in het jack zijn aangebracht. Bij veel jacks kunnen onder de oksels ritsen worden geopend (‘pitzips’) voor extra ventilatie.
  • Kraag. De kraag mag niet te wijd zijn. Daarlangs ontsnapt veel lichaamswarmte en stroomt neerslag moeiteloos naar binnen.
  • Capuchon. Een goede capuchon (voor wandelaars) heeft een flinke klep die verstevigd is om zijn vorm te behouden en moet in grootte verstelbaar zijn, zodat de klep niet voor de ogen zakt. Check of de opening in de capuchon heel klein kan worden gemaakt zonder het zicht te verliezen, en of de capuchon goed met je hoofd meedraaid.
  • Manchetten en zoom. Met verstelbare manchetten (klittenband) en zoomelastiek kun je het jack goed op het lichaam aan laten sluiten, zodat regen en wind geen kans krijgen.
  • Zakken. Als je met een rugzak gaat lopen, pas de jas dan ook met een rugzak zodat je kunt beoordelen of je nog bij de zakken kunt tijdens het lopen. Verder zijn ruime flappen over de zakken de beste garantie tegen inregenen.

#7 Hoe kun je een outdoor regenjas het beste onderhouden?

Zie hiervoor het artikel ‘wassen en impregneren van hardshell jassen en softshells’.

#8 Welke outdoor regenjas heb ik nodig?

Bedenk voor welk doel je het jack zal gebruiken:

- Ga je een trektocht maken met een zware rugzak dan heb je een duurzaam jack nodig. Dan kom je al snel uit bij een drie-lagen-laminaat (membraan) van eVent, Gore-Tex (Pro Shell), Dermizax of Sympatex met een slijtvaste buitenstof.
- Ben je van plan dagtochten met een lichte rugzak te gaan maken dan kun je volstaan met lichtere jacks. Twee-lagen-laminaten met bovengenoemde membranen zijn dan een goede optie.

Meer recent zijn er superlichte, compacte en zeer goed ademende waterdichte jacks voor actieve sporters (hardlopers, mountainbikers) ontwikkeld (bijvoorbeeld Gore’s Active Shell). Ze zitten in dezelfde prijsklasse als de 2-lagen laminaten maar zijn minimaal uitgevoerd.

Voor dagelijks gebruik (strandwandeling, hond uitlaten, fietstochtje, stadsgebruik) voldoen de jacks met een coating, die bovendien een vriendelijker van prijs zijn.
Laat je in de buitensportwinkel goed voorlichten en vertel duidelijk wat je van plan bent.

#9 Wat is de prijs van een outdoor regenjas?

Voor een zwaar jack ben je minimaal € 300,- (tot boven de € 500,-) kwijt. Maar dan heb je ook wat. Zo’n jack gaat bij intensief gebruik een jaar of drie mee of, afhankelijk van het onderhoud, nog veel langer. Voor een 2-lagen laminaat moet je aan een bedrag tussen de € 180,- en € 270,- denken. Lichte jacks (of complete regenpakken) met een coating heb je al vanaf zo’n € 40,-.

#10 Zijn er goedkopere alternatieven?

Ja, zeker voor degenen die een trektocht maken over redelijk gebaand pad. Zij kunnen in plaats van een duur buitensportjack ook kiezen voor een poncho (vanaf € 30,-), eventueel gecombineerd met beenpijpen (vanaf € 18,-). Bedenk wel dat zo’n poncho het zicht op de grond vaak belemmerd, waardoor je niet kunt zien waar je je voeten neerzet. Wie gaat klimmen of trekken in het hooggebergte kan daarom eigenlijk niet om een goed ademend waterdicht jack heen.