icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Scarpa Mojito Trail GTX
Uitrusting

Test: 8x lage wandelschoenen 2020

  • 14 april 2020
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Gijs Loning

Wandelen doen we graag en we doen het veel. Op vakantie lopen we in de bergen met echte 'hoge' bergwandelschoenen en in ons vlakke Nederland vaker op lage wandelschoenen, categorie A. Tijd voor een test lage van wandelschoenen uit 2020. Welke zijn het beste getest?

Loop een willekeurige buitensportwinkel binnen en de wand met schoenen is meestal rijkelijk gevuld. Van hoog tot laag, van licht tot zwaar. Voor deze test vroegen we bij 8 fabrikanten 8 paar schoenen aan die in Nederland goed in de winkel verkrijgbaar zijn. Schoenen kopen is immers passen, passen en nog eens passen!

Resultaten: welke lage wandelschoenen zijn getest?

De acht schoenen in deze test zijn eigenlijk te verdelen in twee groepen: die met een hoofdzakelijk synthetisch en die met een voornamelijk lederen bovenwerk. Staar je niet blind op een klein verschil in beoordeling en koop die schoen die past. Passen en kopen in de winkel dus!

Mammut Saentis Low GTX

Zoek je een super lichtgewicht schoen dan kom je uit bij de synthetische Mammut Saentis Low GTX (€ 149,00). Een lichtgewicht schoen met een fijne prijs maar niet verzoolbaar. Hij krijgt de beoordeling 'goed'.

Image
Mammut Saentis Low GTX
Mammut Saentis Low GTX

Meindl Ontario GTX

Dat leer niet per se veel zwaarder hoeft te zijn, bewijst de Meindl Ontario GTX: nog geen tien gram zwaarder, wel verzoolbaar, is wat hard bij de voorvoet en duurder (169,90): beoordeling 'goed'.

Image
Meindl Ontario GTX
Meindl Ontario GTX

Salomon X Ultra 3 GTX

De Salomon X Ultra 3 GTX is volledig synthetisch, iets zwaarder, niet verzoolbaar maar wel de goedkoopste (€ 144,95) schoen van de test. En omdat hij bijzonder veelzijdig is krijgt de beoordeling 'zeer goed'.

Image
Salomon X Ultra 3 GTX
Salomon X Ultra 3 GTX

Lowa Toro Evo GTX Lo

Iets duurder (€ 159,95) is de volledig lederen Lowa Toro Evo GTX Lo. Hij is niet verzoolbaar en we missen een fixatie-oog op de tong: beoordeling 'goed'. 

Image
Lowa Toro Evo GTX Lo
Lowa Toro Evo GTX Lo

Hanwag Evorado Low GTX

De Hanwag Evorado Low GTX (€ 189,95) is de duurste schoen in deze test, maar mist een goede hielfixatie en de rem bij de hak is aan de kleine kant. Dit resulteert in een magere 'voldoende tot goed' beoordeling, iets wat we van Hanwag niet gewend zijn.

Image
Hanwag Evorado Low GTX
Hanwag Evorado Low GTX

Asolo Falcon Low LTH GV

De Asolo Falcon Low LTH GV (€ 169,95) is een schoen voor normale voeten waarbij een wat hoge wreef geen probleem is. Het zijn volledige leren schoenen, ze zijn netjes gemaakt en hebben een hoog loopcomfort. Ze krijgen het predikaat goed tot zeer goed.

Image
Asolo Falcon Low LTH GV
Asolo Falcon Low LTH GV

Scarpa Mojito Trail GTX

De Scarpa Mojito Trail GTX (€ 169,95) heeft een wat smalle pasvorm en is geschikt voor smalle tot normale voeten. De schoen is geheel gemaakt van leer en heeft een stevige zoolconstructie die knipoogt naar de B-categorie. We beoordelen de schoen met 'goed tot zeer goed'.

Image
Scarpa Mojito Trail GTX
Scarpa Mojito Trail GTX

La Sportiva TX5 Low GTX

De La Sportiva TX5 Low GTX kost een stuiver meer (€ 179,00) en is gemaakt van volledig leer, heeft een prima beschermrand en een zool met uitstekende grip. Deze schoen krijgt de beoordeling 'zeer goed'.

Image
La Sportiva TX5 Low GTX
La Sportiva TX5 Low GTX

Test voorwaarden

De schoenen moesten voldoen aan een aantal voorwaarden. In de eerste plaats moesten het lage categorie A-wandelschoenen zijn. Daarnaast moest er een ademende en waterdichte laag van Gore-Tex in zitten. Het inzetgebied is Nederland en niet te moeilijke wandelingen in de bergen met een kleine dag- of weekend rugzak. Tot slot: van de schoen moest een dames- en heren versie zijn.

Merken en types

In Europa zijn we van oudsher goed in het maken van wandelschoenen en alle schoenen in deze test zijn Europese merken. Bij de categorie A-schoenen wil dat tegenwoordig niet meer zeggen dat ze ook allemaal in Europa gemaakt worden.

Uit Roemenië komen de Asolo Falcon Low LTH GV, de Scarpa Mojito Trail GTX en de Lowa Toro Evo GTX Lo. De Hanwag Evorado Low GTX  wordt in Hongarije gefabriceerd. Van aanzienlijk verder weg komt de rest. De La Sportiva TX5 Low GTX wordt in China gefabriceerd, de Salomon X Ultra 3 GTX komt uit India en de Mammut Saentis Low GTX wordt in Vietnam gemaakt. Meindl is de enige producent die niet vermeldt waar zijn Ontario GTX geproduceerd wordt. Navraag leert dat de schoen in Azië wordt vervaardigd. Dat een label in de schoen zou kunnen vermoeden dat de schoen uit Duitsland komt, vinden we op z’n zachtst gezegd merkwaardig.

De reden waarom we het land van fabricage hier noemen, is eenvoudig: als consument moet je vanuit milieu-oogpunt de keuze kunnen maken of je iets koopt wat lokaal geproduceerd wordt of ver weg. Dichtbij levert immers de minste milieubelasting op.

A-schoenen

We vroegen om categorie A-schoenenen en kregen die ook. Toch is de ene A-schoen de ander niet. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het gegeven dat de meeste merken het van origine duidelijke Duitse ABCD-categorieën classificatie systeem over boord hebben gegooid. Steeds vaker worden internationaal eenduidigere begrippen gehanteerd. Salomon, Asolo, Mammut en La Sportiva hebben het over een Hiking schoen, Scarpa heeft het over een Approach schoen en Lowa over een All Terrain schoen. Meindl noemt de Ontario een Adventure en Vrije tijds schoen.

Hanwag heeft het ook een over Hiking schoen maar noemt als enige wel de categorieën AB er bij.

Verschillen in gewicht

Hoewel we bij het testen op papier en in overleg met fabrikanten altijd schoenen zoeken die onderling goed vergelijkbaar zijn, pakt dit in realiteit wel eens anders uit. Een praktisch voorbeeld: Hanwag vindt zijn geheel synthetische Hanwag Evorado Low GTX een lichtgewicht schoen terwijl hij in de praktijk net zo zwaar is als een gemiddeld lederen schoen. Licht is dus afhankelijk van interpretatie. Hij is inderdaad ‘licht’ binnen de Hanwag collectie van vergelijkbare schoenen. Maar vergelijken we hem met de Mammut Saentis Low GTX, die slechts 338,9 gram weegt voor een half paar, dan zal je snappen dat er ergens iets scheef gaat. Het gemiddelde gewicht ligt in deze test overigens rond de 435 gram per schoen.

Verschillen in prijs

Een ander verschil vinden we terug in de prijs. Met een adviesverkoopprijs is de Hanwag Evorado Low GTX ook de duurste schoen in deze test. De Salomon X Ultra 3 GTX is met een verkoopprijs van € 144,95 de goedkoopste schoen van deze acht. Het verschil zit veelal in de manier waarop de zool aan de schoen is vast gemaakt en of hij daardoor wel of niet verzoolbaar is. Bij de Lowa, Salomon en Mammut is de zool onlosmakelijk met de schoen verbonden. Als bij hen de zool versleten is, betekent dit dus het einde van de schoen. Als een schoen verzoolbaar is en het bovenwerk is nog goed, dan is verzolen een duurzame optie.

De test

Alle schoenen zijn in het najaar van 2019 en voorjaar van 2020 in de praktijk getest. Elke schoen heeft ongeveer evenveel kilometers onder zijn zool gehad. Uiteraard werd er over veel verschillende ondergronden gelopen onder natte en droge omstandigheden. Van elke schoen is ook de doorwaadhoogte gemeten. De doorwaadhoogte is meestal de plek waar de waterdichte Gore-Tex voering over gaat in de normale niet waterdichte stof rondom de enkels. Deze hoogte bepaalt hoe diep een beekje mag zijn voordat je natte voeten krijgt. Verder zijn alle schoenen bekeken op constructie; souplesse of juist de stijfheid van de zool. Een kanttekening moeten we helaas wel maken. Doorgaans testen we de schoenen ook op bergpaden in de Alpen. Dat is door de reisbeperkingen als gevolg van het Coronavirus niet gelukt.

Beste getest? Let op de pasvorm!

In de teksten bij elke schoen lees je alles terug over de feitelijke gegevens van een schoen, de pasvorm, de schoen constructie en hoe de schoen het in de praktijk doet. Ook noemen we beknopt de pluspunten en minpuntenn van elke schoen. Dit alles leidt tot een beoordeling: zeer goed, goed, voldoende of daar tussenin. Matig en slecht komen niet voor in deze test!

Iets wat we al jaren niet meer doen, is het uitroepen van een Testwinnaar en een Beste Koop. We doen dit niet meer, omdat we willen voorkomen dat jullie naar de winkel gaan met alleen de Testwinnaar of Beste koop in je hoofd. Een schoen moet je in de eerste plaats passen. Daarom staat het kopje pasvorm ook bij elke schoen. Heb je een smalle voet, zoek dan een smalle schoen. De pasvorm maakt daarom ook geen deel uit van de sterren beoordeling. En nogmaals: schoenen pas en koop je in een winkel.