icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Rondje Nederland Fietsen
Artikel

Rondje Nederland fietsen deel 2

  • 12 februari 2014
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Petra Strijdhorst

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (8 in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis van ons rondje loopt over LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we daar van af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

Vlissingen - Bergen op Zoom - Eindhoven, 221 km/3 dagen

De tweede etappe van ons Rondje Nederland voert in drie dagen van Vlissingen via Bergen op Zoom naar Eindhoven door de provincies Brabant en Zeeland. We volgen de bordjes LF13 Schelde-Rheinroute die de steden Vlissingen en Venlo (290 km totaal) met elkaar verbindt.

Landschap

Deze fietsroute is wat het landschap en de omgeving betreft in tweeën te delen. Deel één is Zeeland: polders vol paarden, rechte wegen en flinke stukken buitendijks fietspad. Maar ook héél veel dorpjes met terrassen, groenteboertjes (meenemen die verse aardbeien voor een buitendijkse picknick!) en houten onbemande kraampjes waar je werkelijk waar alles kunt kopen: jam (zelfgemaakt!), uien, aardappels (nieuwe!), fruit, ornamenten voor aan de muur en nog meer aardappels (nieuwe!). Dit loopt tot Bergen op Zoom. Dan duik je de Brabantse bossen in. Heel veel bossen. Met onverharde slingerpaadjes. Sfeervol en spannend, dat zeker. Maar een enkel extra terrasje zou fijn zijn. Heel eventjes steek je de grens naar België over, maar daar merk je weinig van op een achtergebleven grenswachterhuisje na, om daarna weer tussen Hollandse bomen verder te slingeren. Gelukkig zijn daar, bijna ongeschonden ondanks een dag in de fietstas, de Zeelandse aardbeien nog.

Etappe 2 van dag tot dag

Dag 1: Vlissingen - Rilland, 75 km

Niet alleen kaarsrechte polderwegen waar kuddes wielrenners met een waas voor hun ogen bij voorkeur tégen de wind in ploeteren. Ook lekker sturen over flinke stukken buitendijks fietspad. Dankzij het zwierige verloop van de dijk waait de frisse zeebries ons het ene moment in het gezicht en krijgen we het andere moment een duwtje in de rug. En: lekker veel terrassen onderweg. Als we zouden willen kunnen we bijna iedere tien kilometer van onze fiets stappen voor koffie mét. En dat willen we.

Dag 2, Rilland - Alphen (NB), 94 km

Na nog een stukje buitendijks fietsen stuiten we al snel op de Brabantse bossen. En er voglen nog veel méér bossen. Helaas weinig terrassen. En toch vallen we van onze fiets. Op een onverhard pad zorgt het mulle zand voor een verrassing. De fiets stopt sneller dan wij.

Dag 3, Alphen - Eindhoven, 52 km

Nog niet genoeg van de bossen op dag 2? Ook op deze etappe bos, bomen en nog meer bos.

Tips:

Theetuin Op Sloe: Links weilanden, rechts weilanden en voor en achter je weilanden. Dat is, kort samengevat, de omgeving van theetuin Op Sloe. En toch is dit de perfecte pleisterplaats voor (toer)fietsers. Verse muntthee en huisgemaakte taart die wij, kenners van taart zoals Nicolaas Klei dat is van wijn, onmiddellijk classificeren als echte omfietstaart.
Noord Kraaijertsedijk 7, Lewedorp

Stayokay Bergen op Zoom: Een jeugdherberg op een plek waar wij wel een paar dagen wilden blijven. Een klimbos en heel veel mountainbikeroutes voor de deur en vanuit de keuken oer-Hollandse lunchkost. Waar anders krijg je bijvoorbeeld tegenwoordig nog een echte ham-kaas tosti met een beetje ketchup en een bolletje huzarensalade?
Boslustweg 1, Bergen op Zoom, www.stayokay.com

Grand café De Swaan: Geen kleffe koekjes, maar verse minimuffins met stukjes chocolade bij de koffie en thee. En als de bediening dan ook nog eens heerlijk hartelijk is en de terrasstoelen net zo lekker zitten als een loungebank, dan bestaat de kans dat je na anderhalf uur opschrikt met het besef dat je best nog wel een stuk moet fietsen vandaag.
Vrijthof 17, Hilvarenbeek

Slapen onderweg

Kamperen

Wie van kamperen houdt, zit goed op deze etappe. Hier overnachtten wij:

  • Camping Hof Maire, Kapucijnenweg 42, 4411 NC Rilland
    Wij sliepen op camping Hof Maire in Rilland. Dat is op ongeveer75 kilometer fietsen vanaf Vlissingen. Er is één veld voor tijdelijke kampeerders en er zijn wat vaste stacaravans. Het voordeel van deze camping: de plekken zijn riant en er zijn wat picknicktafels die je mag gebruiken. Het nadeel: ’s nachts hoor je de verderop gelegen snelweg.
  • Minicamping Boshoven, Boshoven 29, 5131 NB AlphenDe tweede nacht zetten we na 94 km. fietsen ons tentje op bij minicamping Boshoven. Een aanzienlijk kleinere camping dan de eerste. Het voordeel is hier dat je meer privacy hebt, het nadeel is ook hier dat je ’s nachts verkeer hoort. Tip: op deze camping organiseren de eigenaars soms een streekmaaltijd waarbij je mee kunt eten voor een klein bedrag.

Of…

  • Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1, 4624 RB Bergen op Zoom
    Wie etappe 2 liever in twee dagen fietst kan perfect terecht bij Stayokay Bergen op Zoom. Je tent kan hier uiteraard in je fietstas blijven zitten, maar , e maft wel middenin een heerlijk stil bos. Nu maar hopen dat je kamergenoot niet snurkt.

 

Image
Rondje Nederland fietsen
Image
Rondje Nederland Brabant