icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Provence Benjaminse fietsroute
Routes

Onbegrensd fietsen door de Provence (Benjaminse fietsroute)

  • 30 november 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Kees Swart

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 25 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. De 'onbeperkte' fietsroutes van Paul Benjaminse (veertien hoofdroutes met elk een eigen gids) zijn een begrip geworden. Op Pad maakte een overzicht van de populairste acht routes en laten fietsers aan het woord die de routes reden. Dit artikel gaat over de Provence fietsroute.

Korte feiten

Over fietsen door de Provence (Benjaminse fietsroute)

Gids: Onbegrensd fietsen door de Provence.
Route: Voor de route die Jo-An heeft gevolgd was het begin-  en eindpunt Avignon. De route ging van Avignon naar Cavaillon,   Aix-en-Provence en  Carcès. Vervolgens naar het noorden via Moustiers-Ste Marie (met een uitstapje naar Canyon du Verdon),  Valensole, Apt en zo weer terug naar Avignon.In de route is 120 km aan autovrije wegen opgenomen. Sommige gebieden, zoals de kust bij Marseille of tussen St. Raphaël en Antibes, zijn (nog) niet voor fietsen geschikt. Op deze trajecten kan men echter de trein nemen en als er plaats is op de trein, kan de fiets gratis mee.
In Avignon sluit de route aan op de route van Amsterdam naar Barcelona en op de Groene weg. In Nice sluit de route aan op de Rivièraroute tussen Basel en Nice.
Lengte: 900 km aan netwerk, of bijvoorbeeld een volledige ronde van 630 km. Diverse rondjes mogelijk. De ronde van Jo-An was 600 km.
Begin/eindpunt:  Aix-en Provence, Nice, Toulon of Avignon. Andere startpunten mogelijk, afhankelijk van het rondje
Fietser aan het woord: Jo-An Hazenberg

Image
blik-over-de-Rhone-op-Avignon-Frankrijk-600x398.jpg
Blik over de Rhône op Avignon, beginpunt van de fietstocht door de Provence.

'Mijn fietspartner en ik houden erg van Frankrijk. Het land, het klimaat, de mensen, het leven daar. Zeker in juni is het in Nederland vaak nog te koud om te fietsen, het zuiden van Frankrijk is dan perfect. Niet te heet, maar mooie en zonnige dagen. Deze tocht was mijn eerste écht langere tocht. We waren in totaal drie weken aan het fietsen. Het was ook de eerste keer dat ik door bergachtig gebied fietste. Hoewel de bergen niet zo hoog zijn als de bijvoorbeeld de Alpen, was het toch een stuk bergachtig dan we hadden gedacht. In deze tocht  zitten echter een paar stukken die voor de meeste ‘zondags fietsreizigers’ toch iets te zwaar zijn. Je kunt er echter niet omheen. Wij hebben deze passages gered hoewel we slechts 5 km per uur omhoog gingen en elke 500 meter moesten uithijgen. De uitzichten maakten echter ontzettend veel goed en die beloning is veel waard. Na de zwaarste klim, die naar de Moustiers-Ste Marie, hebben we wel twee dagen rust moeten nemen omdat we echt hersteltijd nodig hadden.
Eigenlijk dagelijks worden pittige stukjes afgewisseld met stukken die prima te doen zijn. Voor iedereen geschikt met een algemene conditie, je hoeft er echt niet speciaal op te trainen. Wel is het handig als je in Nederland al wat kortere fietstripjes hebt gedaan met een overnachting erin.'

'De Gorges du Verdon vonden we te zwaar om te fietsen'

'Voor Nederlandse begrippen is het landschap van de Provence best exotisch. De natuur is echt prachtig. Je fietst door een aantal natuurgebieden zoals de Luberon. Dat is niet eens zo heel hoog, maar wel erg mooi. Hier hebben we ook nog twee dagen gewandeld, die tijd hadden we en zo kregen we een goede indruk van dit laaggebergte. De Gorges du Verdon is natuurlijk spectaculair, maar vonden we te zwaar om te fietsen. De Gorges hebben we met een taxi vanaf Moustiers-Ste Marie gedaan; de taxichauffeur heeft ons een rondtoer gegeven. Zodoende een aantal fantastische uitzichten gehad. Wat de tocht speciaal maakt, is dat je door een paar prachtsteden als Avignon en Aix en Provence komt. Verder voert de tocht door mooie dorpjes, langs velden met zonnebloemen en het typische Zuid-Frans wijnlandschap. Het Plateau van Valensole wil ik nog even speciaal noemen. Werkelijk schitterende lavendelvelden. In het dorpje Valensole zijn we een dag extra gebleven om te tekenen en schilderen . Mijn fietspartner is kunstschilder, ik doe hobbymatig mee. De nachten waren ongeëvenaard. Wát een ongelofelijke sterrenhemel, je kon heel goed de Melkweg zien, zo helder was het. Dat kennen we in Nederland niet.'

Image
wijnvelden-in-de-Provence-Frankrijk-600x398.jpg
Wijnvelden in de Provence.

'Bij schemering zagen we de contouren van de Voor-Alpen'

'We hebben onderweg gekampeerd. Dat beviel mij heel goed door het goede klimaat en de flexibiliteit die je dan hebt omdat je nergens aan vast zit. In de maand juni hoefde je niets van tevoren vast te leggen, het is overal rustig. De overnachting op de camping van Valensole was dus een hoogtepunt. Ook omdat je bij schemering op de achtergrond de contouren van de Franse Voor-Alpen zag. Het plateau ligt namelijk op 700 meter en niet ver van het begin van de Voor-Alpen.
Opvallend was dat we onderweg veel Franstalige Canadezen hebben gesproken die daar op vakantie waren. Omdat ze de taal zo goed spreken, is Frankrijk voor hun een logische plek om in Europa heen te reizen. Verder ook wel Nederlanders gesproken, maar niet heel veel die met een gids van Benjaminse op pad waren.