icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Artikel

Nieuw: De magische vijfduizendmetergrens

  • 27 november 2020
  • Door: Redactie Op Pad

Vaak zie je dat mensen na hun zeventigste verjaardag een tandje afschakelen. Dat geldt niet voor Frank van Rijn. In zijn zestiende boek beschrijft hij zijn fietstocht door Zuid-Amerika, waar hij weer bizarre avonturen meemaakt.

Winactie

Win: De magische vijfduizendmeter grens

Wij mogen drie exemplaren van het boek 'De magische vijfduizendmetergrens' weggeven. Winnen? Stuur ons dan jouw leukste fietsvakantiefoto! Meedoen kan door een mail te sturen naar info@oppad.nl. Meedoen kan t/m zaterdag 5 december.

 

Hij fietste dwars door de enorme zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, doorkruiste de kurkdroge Atacamawoestijn, bezocht een paar ‘maanvalleien’ in Argentinië, werd geïmponeerd door rotsformaties. En dat allemaal met veel plezier. Maar in de Andes klom hij met zijn fiets naar ijzige hoogten en een paar maal fietste hij daar boven de vijfduizendmetergrens. Op een godverlaten bergflank waar een ander denkt aan een zuurstoftank gaat deze zeventigplusser nog even op de pedalen staan. Het hoogtepunt vormde de 5559 meter hoge vulkaan Chuquiamanta in Chili.

Van Rijn is onderweg getuige van een paar processies, maakt dankbaar gebruik van zijn kennis van electrotechniek, maakt vrienden voor het leven en ontdekt ondertussen dat tweelingen niet altijd identiek gekleed gaan. Hij fietst onvermoeibaar door, maar een confrontatie met een papagaai van vijftien centimeter weet hij niet te winnen. Kwistig strooiend met zinnen als ‘met een gebroken voorwiel wordt het moeizaam…’ fietst hij voort.