icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelroutes Kefalonia
Reistip

De mooiste wandelroutes op Kefalonia, Griekenland

  • 09 juli 2024
  • Door: Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Discovergreece.com

Kefalonia behoort tot de groenste eilanden van Griekenland, maar dat is zeker niet de enige kleur die je op het eiland tegenkomt. Op het grootste eiland van de Ionische Zee is het water helderblauw, zijn de huizen op de kliffen geel, groen, oranje, rood of roze en de stranden van witgoud. En de zonsondergangen? Die gaan van geel, oranje, rood, roze naar paars en eindigen in gitzwart met miljoenen fonkelende witte sterren.

De meest bevredigende manier om dit droomeiland te ervaren – met gemiddeld 2.760 zonuren per jaar - is door een van de vele nieuw gecertificeerde wandelroutes te volgen. Die laten je dorpen, stranden, kust en kloosters zien. Maar ook de berg Ainos, de hoogste berg van de Ionische eilanden en sinds 1962 een nationaal park dat deel uitmaakt van het Kefalonia - Ithaca UNESCO Global Geopark. Op Kefalonia vind je ook andere indrukwekkende wonderen der natuur, zoals de grotten van Melissani en Drogarati. Genoeg om uit te kiezen dus, maar wij maakten alvast een voorselectie. Dit zijn de vijf mooiste wandelroutes op Kefalonia, zodat je niets van de kleurenpracht hoeft te missen.

Image
Wandelroutes Kefalonia
Kefalonia in een notendop: bergen en zee

1. Rondje Argostoli: Limanaki Beach - Argostoli

Makkelijke wandeling | 6,6 km, 200 hoogtemeters

Deze 6,6 kilometer lange rondwandeling neemt je mee door de stad Argostoli en laat je kennis maken met haar prachtige stranden en achterliggende kustlandschappen. Een ontspannen tocht die je een goede indruk geeft van de hoofdstad van het eiland, waar zo’n 13.000 mensen wonen. De route begint bij de haven van Argostoli, langs de uitgestrekte boulevard, en volgt de kust in noordelijke richting langs talrijke monumenten en bezienswaardigheden. Ook kun je onderweg de zinkgaten van Argostoli bewonderen. Dit zijn mysterieuze gaten in de kalkstenen ondergrond waar zeewater via ondergrondse tunnels naar de oostkant van het eiland wordt vervoerd, en daar als brakwater weer naar buiten komt. Vervolgens passeer je Fanari Beach en bereik je de vuurtoren van Agios Theodoros. Een een indrukwekkend kustpad brengt je naar Limanaki Beach, een rustig baaitje omsloten door honinggele rotswanden waar je dankzij het helderblauwe water heel goed kunt snorkelen. Van de berg met de kerk van Agios Athanasios steek je het hogere deel van Argostoli over en kom je uit bij het Napier Garden Theater en Vallianou Square, met z’n vele romantisch verlichte terrasjes.

Image
Wandelroutes Kefalonia
Van één ding ben je overal op Kefalonia verzekerd: magnifieke uitzichten!

2. Tijdreis door de geschiedenis: Poros - Tzanata - Poros

Makkelijke wandeling | 11,6 km, 686 hoogtemeters

Een bijzondere wandelroute waarbij je duizenden jaren door de tijd reist, maar stiekem ook best wat hoogtemeters maakt. De circulaire wandeling in het oosten van Kefalonia brengt je vanuit het kleine kustplaatsje Poros naar vele historische bezienswaardigheden, het klooster van Atros en de verlaten nederzetting Afragias. De route? Je begint in het centrum van Poros en begint al redelijk snel aan een beklimming naar een hooggelegen punt met een indrukwekkend uitzicht. Vanaf hier wandel je via oude paden door een dennenbos naar de archeologische site Tzanata, waar je oog in oog komt te staan met een goed bewaard gebleven Myceens graf uit de 14e eeuw voor Christus, ontdekt door archeologen in de jaren negentig. Daarna passeer je de verlaten nederzetting Afragias en klim je naar het klooster van Atros. Het oudste klooster van Kefalonia, gesticht in de 8e eeuw na Christus, ligt op de top van de gelijknamige berg en kijkt uit op de Ionische Zee en het omliggende landschap. Na een bezoek aan het klooster volg je een dalend pad door een dennenbos terug naar Poros.

3. Zandstranden en kloosters: Trapezaki Beach – Heilige Klooster van Estavromenou - Trapezaki Beach

Makkelijke wandeling | 7,9 km, 132 hoogtemeters

Wat hebben zandstranden en kloosters gemeen? Op het eerste oog vrij weinig, behalve dan dat je ze tijdens deze wandeling in het centrale deel van de zuidelijke kustlijn van Kefalonia allebei tegenkomt. De 7,9 kilometer lange route begint bij Trapezaki Beach, een smal strandje langs de bosrand waar strandgangers vanonder azuurblauwe parasolletjes de zon aanbidden. Na een duik in de zee wandel je in noordelijke richting verder en doorkruis je een korte kloof die weelderig begroeid is. Een zandweg leidt je vervolgens door de verkoelende vegetatie naar het Heilige Klooster van Estavromenou, een ommuurde lichtroze kerkje waar andere hemelse zaken aanbeden worden. Na een spirituele onderbreking neem je de zandweg in zuidelijke richting naar het met groene kliffen afgeschermde strand van Agios Thomas. De route eindigt via een licht hellende weg weer bij Trapezaki Beach, die met die blauwe parasolletjes.  

Image
Wandelroutes Kefalonia
Het eiland kent tal van schaduwrijke wandelgebieden
Image
Wandelroutes Kefalonia

4. Cyclopen, zeebruggen en grotkerken | Argostoli - Oud Krani - Argostoli

Makkelijke wandeling | 9,7 km, 207 hoogtemeters

Deze rondwandeling neemt wandelaars mee door het buitengebied van hoofdstad Argostoli. Op het programma? Meer dan een kerk, meer dan een archeologische vindplaats en de lagune van Koutavos. De route is iets minder dan 10 kilometer lang en begint op de plek waar de Antoni Tritsis Avenue, de waterkant van de hoofdstad, de Devosetou-brug kruist. Je steekt de tweehonderd jaar oude brug wandelend over, met zijn lengte van 689,9 meter de langste stenen zeebrug ter wereld. Aan de andere kant loop je via de kerk van Panagia Drapaniotissa via oude paden naar het volgende gebedshuis: de grotkerk van Agia Varvara. Volgens de legende zou op deze plek tussen de rotsen een klein kind naar beneden gevallen zijn, die tijdens de duikvlucht door een geheimzinnige vrouw in witte kleding zou zijn opgevangen. Vervolgens passeer je de nederzetting Prokopata en ga je zuidoostwaarts naar de "Cyclopische muren". De oude Grieken waren ervan overtuigd dat deze gigantische muren door reuzen met een oog waren neergezet, in werkelijkheid betreft het de restanten van de stadsmuur van het oude Krani, een van de vier machtige steden op Kefalonia in de zesde, zevende eeuw voor Christus. Vanaf daar leidt een afdaling naar het oude aquaduct Neromana en keer je via een kustpad dat deel uitmaakt van de lus van Koutavos terug naar het beginpunt van de wandeling.

5. Herinneringen en Landschappen | Skala - Oud Skala - Skala

Gemakkelijke wandeling | 9,1 km, 229 hoogtemeters

Last but not least: Deze rondwandeling combineert het strand van Skala in het zuidoosten van Kefalonia met Romeinse oudheden, een verlaten nederzetting en prachtige uitzichten. Vanaf het kaarsrecht aangeharkte goudgele strand van Skala wandel je door het plaatsje naar de indrukwekkende Romeinse villa van Skala. Niet ver van een olijfgaard werd in de jaren vijftig de ruïnes van een Romeinse villa uit de tweede eeuw voor Christus ontdekt. Tussen de afgebrokkelde muurtjes ligt een prachtige mozaïeken vloer met geometrische patronen en een afbeelding van een man die wordt aangevallen door wilde beesten. Een andere bijzondere kijk in het verleden van Kefalonia is de oude nederzetting van Skala, te bereiken via een lekker klimmetje. Hier sta je midden in de brokstukken van het stadje dat door de aardbeving van 1953 werd verwoest, met verroeste hekwerken en werktuigen die akelig uit het puin omhoog steken. De route voert je door de oude nederzetting, langs fonteinen en oude kerken terug naar het strand van Skala, met meer dan eens indrukwekkende uitzichten.

Evenement

Stay Active op Kefalonia!

  • Tijdens Stay Active, een event dat elk jaar eind september plaatsvindt op Kefalonia, kun je meedoen met georganiseerde wandel-, hardloop-, kajak- en fietstochten.
  • Onder begeleiding van gidsen die ook hun kennis over de geschiedenis en cultuur van Kefalonia mee de berg op nemen, leer je het eiland van binnen naar buiten kennen.
  • De ultieme krachtmeting is een volledige bergmarathon van 42 km, maar er zijn ook activiteiten en evenementen voor het hele gezin waarbij je het iets rustiger aan mag doen.
  • Voor meer informatie over Stay Active op Kefalonia, klik hier.

Image
Wandelroutes Kefalonia
'Classic' Ionische eilanden: een kraakheldere, azuurblauwe zee!

Fietsroutes op Kefalonia

In het geval je bovenstaande vijf wandelingen naar tevredenheid hebt volbracht en nog een paar dagen overhebt: op het eiland kun je ook geweldig fietsen. Je kunt ervoor kiezen om rustig peddelend de omgeving van de charmante plaatsjes langs de kust te verkennen of juist een pittige tocht in het bergachtige binnenland te doen, met meer dan duizend hoogtemeters. Bijzonder is de beklimming van de Ainos, de hoogste berg van de Ionische eilanden. Vanaf het dak van Kefalonia kun je rustig concluderen dat je alles uit je reis hebt gehaald. 

Image
Fietsroutes Kefalonia
Naar de Ainos en dan weer richting de kust voor een verkwikkende duik in het water
Image
Wandelroutes Kefalonia
Prachtige fietsroutes langs, boven en zelfs door zee!
Praktische info & tips

Wandelen en fietsen op Kefalonia

  • Meer fiets- en wandelroutes op Kefalonia: kijk op visitkefaloniaisland.gr.
  • Hoe kom je er?: wil jij dit betoverende eiland bezoeken? Met AEGEAN’s dagelijkse vluchten vlieg je vanuit Athene rechtstreeks en binnen slechts 1 uur naar het paradijselijke Kefalonia. Meer informatie of direct een vlucht boeken kan op en.aegeanair.com
  • Laatste tip: Maak een tussenstop in Athene! Aangezien je via de Griekse hoofdstad naar Kefalonia vliegt, kan je er een paar dagen aan vastplakken voor een nóg completere trip. Kijk voor handige informatie over Athene (en andere Griekse steden) op discovergreece.com/.

Image
Wandelroutes Kefalonia

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Kefalonia, Discover Greece en AEGEAN.