icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kanoroutes Nederland
Routes

De mooiste kanoroutes van Nederland met kanoverhuur

  • 05 juni 2023
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Nederland is het mooist vanaf het water. Meren, plassen, oude binnensteden, verstilde moerassen en rietlanden, kronkelende riviertjes en vogelrijke veenweidegebieden. Vanuit een kano beleef je alles intenser en vooral stiller. Geruisloos en op eigen kracht varen is genieten met hoofdletters. Nu heeft niet iedereen een eigen kano, maar gelukkig is dat helemaal geen probleem. In de mooiste kanogebieden is altijd wel een kanoverhuurder te vinden waar je zonder gesjouw zo in kunt stappen en weg kunt peddelen. We zetten de tien top kanoroutes met kanoverhuur voor je op een rij.

1. Utrecht

5 kilometer, 1 uur

Utrecht is de place to be voor urban explorers. Tijdens een rondje over de Oude Gracht en de Nieuwe Gracht glijdt de stad vanuit een heel ander perspectief aan je voorbij. De kades zijn laag, waardoor je mooi uitzicht hebt en eenvoudig kunt uitstappen bij een terrasje. Vergeet niet over de ooit gedempte Catharijnesingel onder Hoog Catharijne door te varen. Op de grasvelden langs de singels rondom de binnenstad zijn verschillende uitstappunten te vinden voor je eigen picknick. Zoek je liever de rust, vaar dan eens door het krappe watertje de Minstroom, langs verborgen achtertuinen en groensingels. Of peddel vanaf kanoverhuur de Rijnstroom over de Kromme Rijn door landgoed Amelisweerd naar Rhijnauwen voor een kop koffie of een pannenkoek (6 kilometer, 1,5 uur enkele reis).

Image
Kanoroutes Nederland

2. De Dommel

8 kilometer, 2 uur

Het riviertje De Dommel slingert vrolijk door het hart van Noord-Brabant. Vanaf Borkel, vlak bij de grens, peddel je ontspannen met de stroming mee in krap twee uur naar het eindpunt bij Valkenswaard. Onderweg kun je aanleggen bij De Zwaan in Borkel en Schaft of bij een van de picknickplaatsen in het natuurgebied Malpie. Bij het eindpunt ligt het terras De Venbergse Molen en is het tijd voor een, inderdaad, Dommelsch natuurlijk. De twee kanoverhuurders op dit traject brengen je meerdere keren per dag met kano en al naar het instappunt.

Wil je nog langer genieten van de Dommel? Stroomafwaarts is op het traject van Son naar Sint-Oedenrode (8 kilometer, 2 uur) ook een kanoverhuur aanwezig.

Image
Kanoroutes Nederland

3. De Alde Feanen

5-13 kilometer, 2-4 uur

Watersportprovincie Friesland is vooral bekend van de Friese meren en de Elfstedentocht. Maar tussen Leeuwarden en Drachten ligt het Nationaal Park De Alde Feanen. Een gebied dat meer weg heeft van het kanowalhalla in Noordwest Overijssel. Hier kun je heerlijk zwerven over plassen en besloten petgaten. Dit gebied deel je grotendeels wel met overige watersporters, dus ‘s zomers kan het er behoorlijk druk zijn. Dan wijk je gewoon uit naar de kanoroutes door de polders ten noorden van Earnewâld (Eernewoude), daar heb je het peddelrijk alleen. Er zijn verschillende routes tussen de 5 en 13 kilometer, verkrijgbaar bij de kanoverhuurders en op kanovarenfryslan.nl.

Image
Kanoroutes Nederland

4. De Linge

Verschillende afstanden, 2-6 uur

Met zijn 108 kilometer lengte is de Linge de langste rivier die volledig in Nederland ligt. Anders dan op de grote rivieren als de Maas, de Waal en de Lek, hoef je hier als kanovaarder grote beroepsvaart niet te vrezen. Hier vaar je relaxed langs oude stadjes en fruitboomgaarden, traag door oneindig laagland. Het traject van Tiel tot aan de Korne is zelfs helemaal niet toegankelijk voor motorbootjes. Wil je de Betuwe zien bloeien, dan vaar je het best tussen half april en half mei. Wie van kersen houdt peddelt het best in hoogzomer en fruitliefhebbers kunnen vanaf eind augustus september hun hart ophalen. Wie langs appelen vaart, die appelen eet! Geen wonder dat er langs de Linge genoeg kanoverhuurders te vinden zijn met tochten van een uurtje tot een hele dag.

Image
Kanoroutes Nederland

5. Nationaal Park Wieden-Weerribben

Verschillende afstanden, 2-6 uur

Als er één gebied in Nederland de titel kanoparadijs verdient, dan is het wel Nationaal Park Wieden-Weerribben. Door de uitgestrekte rietvelden en moerasbossen kun je werkelijk dagenlang zwerven zonder dat het begint te vervelen. De vaarten in de Weerribben hebben een wat strakkere structuur, waardoor je minder snel verdwaalt. In het zuidelijker gelegen gebied de Wieden, vooral rond Belt-Schutsloot, waan je jezelf in de Nederlandse Everglades. In beide gebieden vind je uitgezette kanoroutes. Ga zeker op zoek naar de otter en luister naar het gehoemp van de mysterieuze roerdomp in het riet.

Image
Kanoroutes Nederland

6. De Regge

4-40 kilometer, 2 uur - 2 dagen

De Regge is een wonder. Was het riviertje twintig jaar geleden niet meer dan een oersaai en nagenoeg kaarsrecht kanaal dat overtollig water zo snel mogelijk moest afvoeren. Tegenwoordig kronkelt het weer als een dolgedraaide paling op de grens van Salland en Twente. Een levend riviertje in een pastoraal landschap, met essen, houtwallen, boerenland en oude landgoederen. Waar koeien pootjebaden in de rivier en je regelmatig ijsvogeltjes als een blauwe streep ziet wegschieten. De Regge is bevaarbaar over ongeveer 40 kilometer van Wierden tot Ommen. Het allermooiste stuk ligt tussen Nijverdal en Nieuwe Brug, een absolute peddelparel.

Image
Kanoroutes Nederland

7. Nieuwkoopse Plassen

9 kilometer, 1-2 uur

Middenin de Randstad ligt het kloppende hart van het Groene Hart. Nog maar kortgeleden heeft ook de otter dit pareltje van een moerasgebied op eigen kracht weten te vinden. Dus wie houd je tegen om op de plassen en tussen de rietvelden en moerasbossen op zoek te gaan naar dit icoon van Hollands natte natuur? In dit gebied zijn twee routes uitgezet (beiden 9 kilometer, 2 uur). Een vanuit Nieuwkoop en een vanuit Noorden. Wie een langere tocht wil varen doet er goed aan ook een stuk van het kronkelende oude veenriviertje de Meije mee te pakken. Wie de (Rand)stad wil ontvluchten moet nodig een dagje mindful gaan peddelen in Nieuwkoop. Daar kan geen therapeut tegenop!

Image
Kanoroutes Nederland

8. Wormer en Jisp

8 kilometer, 2-3 uur

Buitelende kieviten, de roep van de grutto. Waar vind je dat nog? In het Wormer- en Jisperveld natuurlijk. Tenminste, in het voorjaar als de vogels broeden en het riet nog laag is, waardoor je ver de weilanden in kunt kijken die hier hooguit een paar decimeter boven het water uit liggen. Is in de zomer het riet eenmaal manshoog, dan kun je werkelijk verdwalen in deze veenweidepolder waar de meeste weilanden alleen varend bereikbaar zijn. Gelukkig zijn er knooppuntroutes uitgezet, waardoor je altijd weer terug kunt komen bij de kanoverhuur in Wormer of in Jisp. De kanoverhuur in Wormer is bij het zeer goed gesorteerde Kanocentrum Arjan Bloem, een snoepwinkel voor kanovaarders.

Image
Kanoroutes Nederland

9. De Biesbosch

Verschillende afstanden, 2-8 uur

Het zoetwatergetijdengebied de Brabantse Biesbosch met zijn kreken en stroomgeulen is een uniek natuurgebied. En helemaal mooi is dat het door de recente ontpoldering van de Noordwaard nog eens twee keer zo groot geworden is. Sinds de jaren tachtig knagen de bevers er lustig op los en tegenwoordig nestelt ook de imposante zeearend weer in de Biesbosch. Doordat de Haringvlietsluizen weer op een kiertje staan is er sinds 2018 zowaar een klein verschil tussen hoog- en laagwater en in de Noordwaard is de stroming zelfs merkbaar. Genoeg te beleven dus voor een zomerse safari, maar op mooiweerdagen kan het behoorlijk druk zijn. Gelukkig laat je in de besloten kanokreken de hele wereld achter je. Een Biesbosch op zakformaat vind je bij Dordrecht, inderdaad: de Dordtse Biesbosch. Niet zo uitgestrekt als de Brabantse Biesbosch en de Noodwaard, maar groot genoeg voor een korte zwerftocht van een paar uur.

Image
Kanoroutes Nederland

10. De Grensmaas

8-13 kilometer, 2-4 uur

Het vakantiegevoel van Zuid-Frankrijk, maar dan een stuk dichter bij huis? De grindbanken en lichte stroomversnellingen van de Grensmaas lijken eerder op de Allier dan op een stukje Nederland. En heel vreemd is dat niet, want de ongetemde Franse rivier stond model voor de herinrichting van de Grensmaas. Na het afgraven van immense hoeveelheden grind en verruiming van het rivierbed is tussen Borgharen en Maasbracht een natuurlijk stromende rivier ontstaan, compleet met nevengeulen en enkele lichte stroomversnellingen. Motorjachten en beroepsvaart zul je hier niet tegenkomen, want die gaan over het naastgelegen Julianakanaal. Water, zon, grindstrandjes en vrolijk stromend water. Perfect voor een dagje Zuid-Frankrijk in eigen land.

Image
Kanoroutes Nederland
Meer kanoroutes?

Routegids: Sup & kanoparadijs Nederland

Kano-experts Frank van Zwol (de schrijver van het bovenstaande artikel) en Jolanda Linschooten (de fotografe van bovenstaande foto’s) schreven de gids Sup & Kanoparadijs Nederland. Hierin vind je routes in de hierboven beschreven gebieden, inclusief gps-downloads. In totaal zijn er 55 routes door heel Nederland beschreven, waaronder 7 meerdaagse tochten.

Sup & Kanoparadijs Nederland, isbn 9789064107535, € 26,99

Image
Omslag Kanoparadijs Nederland