icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Biesbosch kanovaren
Artikel

Kanoroutes in de Biesbosch

  • 21 maart 2013
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwaterdelta met minimaal getijdenverschil zonder stroming van betekenis. De kano is het ultieme vervoermiddels in deze mangrove van Nederland. Je peddelt door een wirwar van grote en kleine kreken, tussen dichte rietkragen en wilgenbossen in het leefgebied van de bever. Op Pad maakte een tweedaagse kanotocht vanuit Vissershang, met overnachting op een paalkampeerplaats. De route kan eenvoudig worden verlengd, maar is ook als stevige dagtocht te varen.

Korte feiten

Over de Biesbosch

Gebied: Nationaal Park de Biesbosch
Kanotocht: tweedaagse doorgaande kanotocht (15 en 17 kilometer).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig.
Navigeren: Geen markeringen, je eigen route zoeken m.b.v. een kaart.
Beste seizoen: Hele zomerseizoen.
Ernaartoe: Begin- en eindpunt is de openbare kanosteiger achter de jachthaven Vissershang bij Hank.
Overnachten: Paalkampeerplaats langs De Bevert (geen voorzieningen, geen drinkwater).

Over de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwaterdelta met minimaal getijdenverschil zonder stroming van betekenis. Het bestaat uit een wirwar van grote en kleine kreken. Langs de oevers bevinden zich rietkragen met daarachter nagenoeg ondoordringbare wilgenbossen. De Biesbosch is leefgebied van de bever. Een deel van de kreken in de Biesbosch is verboden voor gemotoriseerde vaartuigen, zoals de kreken in het Middelveld: een fijne plek om de kano een tijdje te laten drijven en even niets anders dan kijken, ruiken, luisteren en de omgeving op je in laten werken. Dan zie je de wilgenrimboe op de oevers, met kriskras en soms half over het water gevallen exemplaren die in hun verrotte toestand weer voedingsbodem zijn voor mossen en varens. Ook kun je knaag- en glijsporen van bevers zien.

De kanotocht

Tweedaagse kanotocht (15 en 7 kilometer) vanuit Vissershang, met overnachting op paalkampeerplaats. De route kan eenvoudig worden verlengd, maar is ook als stevige dagtocht te varen.

Image
Biesbosch kanovaren
Image
Biesbosch kanovaren

Globale beschrijving van de kanoroute

Dag 1: Vanaf Vissershang, Sloot van Sint Jan, Gat van de Plomp, Keesjes Killeke, kanokreken door het Middelveld, Gat van de Vloeien, Gat van de Slenk, Buiten Kooigat, Ruigt, Bevert, paalkampeerterreintje aan de Bevert.

Dag 2: Bevert, Ruigt, kanokreken langs het Nauw van Paulus, Steurgat, Palingsloot, Middelste gat van het Zand, terug naar Vissershang.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de kanoroute

Eenvoudig, de Biesbosch is grotendeels beschut en prima geschikt voor beginnende ­kanovaarders.

Navigeren tijdens de kanoroute

Geen markeringen, geen gps-track, maar lekker ­zwerven en je eigen route zoeken door de kreken met behulp van ­Staatsbosbeheer kaart nr. 27 De ­Biesbosch. Op deze kaart staan alle aanlegvoorzieningen en ­afgesloten kreken aangegeven.

Beste seizoen

Hele zomerseizoen, maar op zomerse dagen in het hoogseizoen kan het plaatselijk erg druk zijn met motorbootjes. Buiten het zomerseizoen kom je weinig mensen tegen.

Ernaartoe

Begin- en eindpunt is de openbare kanosteiger achter de jachthaven Vissershang bij Hank. A27 Utrecht-Breda, afslag Hank. Bordjes Jachthaven Vissershang volgen, parkeren achter de Jachthaven. Bij de jachthaven kun je ook kano’s huren: www.vissershang.nl. Verdere informatie en links: www.np-debiesbosch.nl.

Overnachten

Paalkampeerplaats langs De Bevert (geen voorzieningen, geen drinkwater). Een alternatief hiervoor is kamperen bij de boer op polder De Visplaat www.biesboschhoeve.nl.