icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Oostenrijk, mensen lopen in de bossen
Gebiedsinformatie

Huttentocht Rund um den Gosaukamm

  • 19 mei 2015
  • Door: Coen Weesjes
  • Fotografie: Coen Weesjes

De ronde om de Gosaukamm is een  zeer gevarieerde, driedaagse huttentocht. Het ene moment loop je over glooiende almweides en het andere wandel je over puinhellingen langs steile rotswanden waar je vaak gemzen kunt zien. Vanwege de grillige bergtoppen wordt de Gosaukamm ook wel de Salzburger Dolomieten genoemd. Ervaren bergwandelaars kunnen drie bergtoppen beklimmen en zo de tocht met een dag verlengen.

Korte Feiten

Over wandelen de Gosaukamm

Gebied: Gosaukamm (Dachstein)
Gemaakte tocht: Driedaagse huttentocht, die begint en eindigt in Filzmoos.
Zwaarte: Middelzwaar. De dagetappes zijn tussen 4 – 6 uur wandelen met hoogteverschillen tussen 600 en 1000 m. Geschikt voor bergwandelaars met een goed conditie.
Moeilijkheidsgraad: Wisselend: gemakkelijke etappes over almweides en brede paden wisselen af met twee korte stukken waar kabels zijn aangebracht.
Navigeren: Rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten. Daarnaast heb je een goede wandelkaart nodig.
Beste tijd: Begin juni tot eind september. Wel moet er in juni nog rekening worden gehouden met sneeuwvelden. 
Vervoer naar: Afstand Utrecht - Filzmoos is ca 1000 km. Vliegen naar Salzburg of München. Verder met de trein en bus (twee keer overstappen) naar Filzmoos. Trein Utrecht via Frankfurt naar Radstadt met 1x overstappen en vervolgens met een directe busverbinding naar Filzmoos. 
Overnachten: Berghutten en Gasthaus

Gebied

De Gosaukamm is een deel van het Dachsteinmassief in de Noordelijke Kalkalpen, een kalkgebergte met gletsjers, steile rotswanden en glooiende almen. Op de route rondom de Gosaukamm loop je door een gevarieerd terrein met bergweides bomvol bloemen, bossen en over karstplateaus met uitzicht op het Dachsteingebergte.

Image
dfldfjl;dkjfl;askdjf
Het Rinderfeld, dag 2.
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

De tocht

Driedaagse huttentocht, die begint en eindigt in Filzmoos.

Zwaarte van de Runde um den Gosaukamm

Middelzwaar. De dagetappes zijn tussen 4 – 6 uur wandelen met hoogteverschillen tussen 600 en 1000 m en daardoor geschikt voor bergwandelaars met een goed conditie die wel eens willen weten wat nu een huttentocht is.

Moeilijkheidsgraad

Wisselend: gemakkelijke etappes over almweides en brede paden wisselen af met twee korte stukken waar kabels zijn aangebracht.

Image
lfjal;dfja

Beste tijd voor deze huttentoch Gosaukamm

Deze huttentrektocht is van begin juni tot eind september te doen. Wel moet er in juni nog rekening worden gehouden met sneeuwvelden. De tocht is erg populair bij de Oostenrijkers waardoor in het weekend de hutten voller zijn dan doordeweeks.

Naar de Gosaukamm toe

Auto: De afstand Utrecht - Filzmoos is ongeveer 1000 km.
Vliegen: Alhoewel Salzburg het dichtstbijzijnde vliegveld is, is München makkelijk en goedkoper te bereiken. Vanaf Amsterdam naar München en verder met de trein en bus (twee keer overstappen) naar Filzmoos, Österreichische Bundesbahnen ÖBB. Reistijd: 7 uur.
Trein: Van Utrecht via Frankfurt naar Radstadt met 1x overstappen en vervolgens met een directe busverbinding naar Filzmoos. Reistijd: min. 11 uur. Kijk voor meer informatie op Treinreiswinkel of NS Internationaal.

Navigeren

Het pad is goed aangegeven met rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten. Daarnaast heb je een goede wandelkaart nodig.

Image
dfjdlkfjldfjla
Zonsondergang bij de Gablonzer Hütte.

Overnachten op deze huttentocht

Het is  handig de hutten om vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent of als je liever in een echt bed wilt slapen. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

De netspanning in de berghutten is dezelfde als in Nederland, maar het is het slechts sporadisch mogelijk om gebruik te maken van stopcontacten. In de hutten kun je het kraanwater drinken. Ook de bronnen onderweg hebben een hoge kwaliteit drinkwater. Op dag twee is er onderweg nergens drinkwater te krijgen. Zorg dus voor voldoende drinkwater op de hut!
Wat heb je nog meer nodig voor een huttentrektocht? Check hier een handige paklijst

Kamperen is alleen toegestaan met toestemming van de grondeigenaar. De hutten bieden overnachtingen in het winterkwartier, matrassenlager of in kamers met meerdere éénpersoonsbedden. Ook kan er tegen vergoeding worden gedoucht.

In Filzmoos zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden van 4-sterren tot kleine pensionnetjes. Wij hadden zeer goede ervaringen in Pension Gertraud, waar we de twee andere dagen ook aan gratis dagwandelingen deelnamen.

Pension Gertraud
Familie Gappmaier-Schrempf
Filzmoos

Hofpürglhütte
Filzmoos

Gablonzer Hütte
Gosau

Stuhlalm
 Annaberg-Lungötz
 

Eten, drinken, inkopen doen

In Filzmoos is een grote supermarkt met voldoende keus aan tochtproviand. Op de eerste en laatste dag wandel je voorbij aan almhutten waar je eenvoudige gerechten kunt krijgen. In de berghutten is er voldoende keuze aan warme maaltijden.

Image
fdfl;djfljfl;j
Brettljause.

Handige sites en adressen

Gidsenbureau Filzmoos Aktiv
Filzmoos

Tourismusverband Filzmoos
Filzmoos

Ferienregion Dachstein Salzkammergut
Goisern am Hallstättersee

Oostenrijks Toeristenbureau

Weerbericht in Oostenrijk

Alpenweerbericht Oostenrijk: 0900 91 156680

Bergredding Oostenrijk: 140

Lees ook het Op Pad artikel De voorbereiding van een huttentocht

Routebeschrijving van dag tot dag

Dag 1: Filzmoos naar de Hofpürglhütte (1703 m)
Wandelduur: 10 km, 910 meter stijgen, 420 meter dalen, ca 6 uur

De route begint in het dal en gaat door het bos en later over almweides van de Sulzenalmen en Sulzenschneid naar het almgebied Rinderfeld, waar eeuwenoude, door de wind bizar gevormde Alpendennen staan. Vanaf hier gaat het richting de Bischofsmütze verder tot aan de Hofpürglhütte, die direct onder deze indrukwekkende berg ligt.

Image
ldfjal;dkfjal;sdfjlkasdjf
Dag 1 voert de route over de almweides van de Sulzenscheid.

Dag 2: Hofpürglhütte – Gablonzer Hütte (1550 m), ca 5 uur 
Wandelduur: 10km, 700 meter stijgen, 500 meter dalen, ca 5 uur 
Alternatief (Gosausee en met de lift omhoog) 10 km, 350 meter stijgen, 750 meter dalen, ca. 4,5 uur.

Na een half uur wordt de alpiene vegetatie verlaten en gaat het naar de Steiglpass (2105 m), waar op een kort stuk staalkabels zijn aangebracht. Deze pas is het hoogste punt van de tocht en biedt een schitterend uitzicht over de Bischofsmütze en de tot nu toe afgelegde route. Hierna gaat het door een karstlandschap gestaag naar beneden richting Gosau. Het laatste stuk stijgt het pad weer en gaat door loofbossen naar de Gablonzer Hütte. Tip: In 20 minuten afdalen naar de Gosausee en dan met de gondel omhoog.

Image
dl;fkjdfklajsdl;fjadklf
Op weg naar de Gablonzerhütte.

Dag 3: Gablonzer Hütte - Filzmoos (1050 m)
Wandelduur: 12 km, 600 meter stijgen, 850 meter dalen, ca 5 uur

Aan de zuidkant van de Gosaukamm wandelt men eerst over smalle paadjes naar de Stuhlalm en vervolgens over bredere paden door almweides naar het Stuhlloch (kort stuk met staalkabels maar met goede treden) en over almweides met talrijke alpenbloemen langs de Sulzkaralm en Aualm terug naar Filzmoos.

Extra: Ervaren bergwandelaars kunnen vanaf het Törleck over een smal pad naar de Große Donnerkogel en via een smalle richel met staalkabels (T3/T4) verder naar de Strichkogel. Vanaf beide bergtoppen heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de Gosaukamm en de Dachstein met z´n gletsjers. Het smalle pad gaat verder door het kruiphout naar de Stuhlalm. (650 m meer stijgen en dalen, reken op 2,5 uur extra). Op de Stuhlalm kan ook worden overnacht waardoor men de tocht een dag kan verlengen.

Image
dkfjdl;kfjlakdfjl;ak
Aualm.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

  • Kompass Wanderkarte 031 der Dachstein  1:25.000
  • Alpenvereinskarte Nr. 14 Dachstein 1:25.000 

Gebruikte gids:

  • Kompass Wanderführer Dachstein - Ausseerland WF 5628