icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kroatië, vrouw geniet van uitzicht in de bergen
Blog

Huttentocht Nationaal Park Velebit

  • 08 februari 2012
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Tjeerd Visser

De Premužić Trail in natuurpark Velebit (Kroatië) is een bergwandeling met uitzicht op zee. Zelfs met kinderen is de huttentocht van 57 km goed te doen.

Wandelgebied Nationaal Park Velebit
Je wandelt door het natuurpark Sjeverni Velebit (Noord-Velebit), dat onderdeel van ­Nationaal Park Velebit in Kroatië is, dat op zijn beurt weer onderdeel is van de Dinarische Alpen, die van Slovenië doorlopen tot in Albanië. Het gebergte bestaat grotendeels uit kalk- en karstgesteente. Om in het park te kunnen bergwandelen moet je een klein toegangsbedrag betalen en melden wat je plannen zijn. In het Nationale Park is geen bebouwing toegestaan, wel zijn er berghutten.

Bergwandelen Kroatië
De tocht gaat over de Premužić Trail, een bewegwijzerde bergwandeling van 57 km tussen de Dom Zavižan en Baške Oštarije. Het pad wordt gewoonlijk in drie of vier dagen gelopen en er wordt overnacht in berghutten.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelgebied Nationaal Park Velebit
Gemiddeld zwaar. Je hoeft niet veel te stijgen of te dalen maar de berghutten liggen relatief ver uit elkaar waardoor de dagetappes lang zijn. Met kinderen kan bagagetransport een goede optie zijn. Een gids inhuren is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Wel heb je de hulp van de parkrangers nodig om je van het eindpunt terug te laten brengen naar het beginpunt, indien je daar je auto hebt achter gelaten. Het handigste is om je auto in Krasno te laten staan en je daar na afloop ook weer naartoe terug te laten brengen.

 

Image
Kroatië, mooie foto van uitzicht bij zee

Wat is de beste tijd voor een wandeling in Nationaal Park Velebit?
Bergwandelen kan in het voorjaar (vanaf eind april) en najaar (tot eind oktober). Geschikt dus voor voorjaarsvakantie en herfstvakantie. In de zomer kan ook, maar dan kan het erg warm zijn en water is schaars. De winter is meestal bar koud. Velebit mag dan een kustgebergte zijn, het heeft deels een totaal ander klimaat dan de kust zelf. In de bergen kan het tot eind april/begin mei winters zijn met sneeuw en kou. De noordelijke Velebit is eén van de koudste en natste plekken van Kroatie. Hoe zuidelijker je komt, hoe lieflijker en mediterraner. Wij liepen er in de meivakantie van 2011. op een paar plekken sneeuw na was het gebergte sneeuwvrij. We hebben mooie dagen gehad maar ook een dag dat de ijskoude en harde Bura waaide. Je moet dus echt op alles (!) voorbereid zijn, zeker met kinderen.

Overnachten in berghutten
In Krasno sliepen wij in een eenvoudig hotel (Pansion Jure) en daarna alleen in berghutten. Achtereenvolgens in de berghut Dom Zavizan, in berghut Planinarska kuca Alan, in berghut Planinarska Kugina kuca en in Vila Velebit, een groepsaccomodatie van de locale Alpenclub. Vlak bij zit ook een prima camping.

Overnachten in campings
Bekijk hier een overzicht van campings in Kroatië.

Reizen naar Velebit, Kroatië
Auto (1450 km vanaf Utrecht) of vliegtuig naar Zagreb (rechtstreeks) of Zadar (met tussenstop) en daar auto huren. Dan nog ca. 175 km naar beginpunt Krasno Polje.