icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Italië Dolomieten Brenta
Gebiedsinformatie

Huttentocht Dolomiti di Brenta Trek, Dolomieten

 • 14 mei 2014
 • Door: Petra Strijdhorst
 • Fotografie: Laurens Aaij

De Dolomiti di Brenta Trek is een gemarkeerde huttentocht door de Brenta Dolomieten. Er zijn twee varianten: Expert en Country. De Expert variant is korter, maar een stuk lastiger dan de Country variant. Je treft steilere stukken, de kans op sneeuwvelden groot en je moet je af en toe gebruik maken van een klettersteiguitrusting.

Beknopte informatie over de Dolomiti di Brenta Trek

Gebied: De Brenta Dolomieten. Het gebergte ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Trente.
Gemaakte tocht: Een vijfdaagse trektocht met af en toe een klettersteigroute; overnachtingen in berghutten.
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad: De Dolomiti di Brenta Trek is een tocht voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie.
Navigatie: Kaart, kompas, markering en gps.
Beste seizoen: De berghutten op de route zijn ieder jaar geopend tussen half juni en half september. Zie de websites van de hutten voor exacte data. September is vaak een wat rustigere maand met stabiel weer. Maar de kans op sneeuw is deze maand ook serieus aanwezig.
Overnachten: In berghutten. Reserveren is aan te raden.
Vervoer naar de Dolomieten: Auto: de afstand Utrecht Madonna di Campiglio is ruim 1100 kilometer. Openbaar vervoer: met de trein naar Dimaro, vandaar rijdt een bus naar Madonna (19 km). Vliegtuig: het dichtstbijzijnde vliegveld is Verona (125 km), daar vliegen diverse maatschappijen heen vanuit Nederland.

Image
De Dolomiti di Brenta Trek is een tocht voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie.
De Dolomiti di Brenta Trek is een tocht voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie.

Het gebied Brenta Dolomieten

De Brenta Dolomieten is een vrijstaand gebergte maar toch valt het onder de door Unesco onderscheiden Dolomieten. In de Brenta is niet de hoogte het meest indrukwekkend (de hoogste top is de 3176 m. hoge Cima Tosa), maar de natuur, de ruigheid en de puurheid daarvan die al ruim honderd jaar vele enthousiaste bergwandelaars en alpinisten trekt. Het is het enige deel van de Dolomieten dat niet door autowegen wordt doorkruist. In de Brenta Dolomieten leven ongeveer dertig bruine beren, maar de kans dat je er eentje tegenkomt is bijna nul.

Gemaakte tocht in de Brenta Dolomieten

Wij maakten in overleg met een berggids een eigen variant op de Dolomiti di Brenta Trek. Op onze vijfdaagse route deden we af en toe een klettersteig, maar met kleine aanpassingen in de route zijn die te ontwijken. Doordat de winter van 2012/2013 hier lang had geduurd kwamen we regelmatig sneeuwvelden tegen op onze route. De trektocht begint en eindigt op een parkeerplaats net buiten de plaats Madonna di Campiglio, een mondaine wintersportplaats waar ’s zomers een bonte mix van bontjassen en bergschoenen te vinden is.

Image
Wij kwamen regelmatig sneeuwvelden tegen op onze route.
Wij kwamen regelmatig sneeuwvelden tegen op onze route.

Zwaarte/ moeilijkheidsgraad

De route die wij gelopen hebben is het beste te omschrijven als pittig. Wie alle kletterstersteigroutes ontwijkt komt zeer waarschijnlijk wel af en toe een sneeuwveld tegen. Wil je deze oversteken dan zijn ervaring, tredzekerheid, soms stijgijzers en/of begeleiding van een berggids nodig. Wie op zoek is naar een lichtere variant kan beter de Dolomiti di Brenta Trek Country volgen. Maar ook voor deze route geldt dat je je voor vertrek altijd goed moet laten informeren over de omstandigheden van het terrein en de weersverwachting. Dit kan bijvoorbeeld bij een bureau voor berggidsen. Een goede conditie is noodzakelijk omdat je iedere dag flink moet klimmen en/of dalen. De route volgt meestal geen bergkam, maar loopt juist van vallei naar vallei.

Navigatie Dolomiti di Brenta Trek

De Dolomiti di Brenta Trek is een goed gemarkeerde route die soms over bestaande LAW-routes loopt (rood-wit markering) en soms een stuk over een pad, daar volg je de Dolomiti di brenta Trek markering. De routes staan duidelijk ingetekend op de 4Land Alpine Cartography Dolomiti di Brenta Trek kaart met een schaal van 1:25.000 (zie ook: kaarten, boeken en gidsen). Op www.dolomitidibrentatrek.it vind je vooral van de Expert variant heel veel informatie zoals gps-logs, informatie over de route van dag tot dag en een google earth virtual tour.

Image
De Dolomiti di Brenta Trek is een goed gemarkeerde route die soms over bestaande LAW-routes loopt.
De Dolomiti di Brenta Trek is een goed gemarkeerde route die soms over bestaande LAW-routes loopt.

Beste seizoen voor de Dolomiti di Brenta Trek

De berghutten op de route waren in 2014 geopend tussen 20 juni en 20 september. Alleen het laatste adres (Malga Spora) waar wij verbleven, een boerderij, is slechts tot begin september bemand. Daarna vind je hier een bivak. September is vaak een wat rustigere maand met stabiel weer. Maar de kans op sneeuw is deze maand ook serieus aanwezig, houd vooraf en onderweg altijd het lokale weerbericht in de gaten (tip: vraag in iedere berghut naar het weerbericht voor de komende dagen).

Eten/ drinken/ inkopen doen langs de Dolomiti di Brenta Trek

Op dag 1, 3 en 5 passeer je onderweg een berghut. Wie zijn route goed plant kan hier lunchen. Verder kun je in de berghutten waar je overnacht een lunchpakket, chocolade, koeken en diverse soorten drinken kopen. Reken wel op hogere prijzen dan in het dal. Het is meer dan verstandig om zelf ook een voorraad eten en drinken in je rugzak te hebben.

Image
Wie zijn route goed plant kan hier lunchen.
Wie zijn route goed plant kan in een berghut lunchen (Berghut XII Apostoli).

Overnachten langs de Dolomiti di Brenta Trek

Overnachten doe je in berghutten. Wildkamperen is verboden. Wij sliepen de laatste nacht van de trektocht bij Malga Spora, een kruising tussen een berghut en een boerenbedrijf. In Madonna di Campiglio (start- en eindpunt) zijn vele hotels en pensions in verschillende prijsklassen te vinden. Reserveren voor de berghutten is aan te raden.

Wij sliepen op de volgende plekken (vanuit het dorp Madonna di Campiglio):

Dag 1
Brentei hut (2182 meter)
Grote berghut met slaapkamers en slaapzalen.

Dag 2
Berghut XII Apostoli (2489 meter)
Een bijzonder sfeervolle berghut met een klein aantal douches waar je ’s avonds tegen betaling gebruik van kunt maken. Ligt net buiten de drukste routes op een prachtige plek. Vraag de eigenaar (Aldo) naar zijn reis naar Nepal en bereid je voor op een avondvullend programma.

Dag 3
Berghut Tosa Pedrotti (2491 meter)
Grote berghut (120 bedden) die wordt gerund door Franco Nicolini (berggids en in Italie een bekende bergsporter) en zijn familie. De hut ligt net boven de eerste berghut die in de brenta Dolomieten werd gebouwd: de Tosa hut. Bij grote drukte slapen hier ook nog eens 21 mensen.

Dag 4
Malga Spora (slapen bij de boer) (1855 meter)
Deze boerderij heeft veel weg van een berghut. Er zijn alleen ’s zomers mensen want dan grazen hier de koeien en de ezels uit het dal. De boerderij wordt al ruim veertig jaar bemant door hetzelfde echtpaar. Overdag melken ze, maken ze boter en kaas (alles met de hand) en verzorgen ze de boerderij, ’s avonds verzorgen ze het eten voor de gasten. Tip: de pasta met boter en/of kaas is een echte aanrader! Wat sla erbij en een karafje huiswijn en je wilt nooit meer anders. Wil je graag vermaakt worden tijdens het eten, ga dan buiten zitten. Tientallen ‘murmeltiere’ (marmotten) bevolken het gras om de hut. Overnachten doe je in een grote slaapzaal boven de boerderij.

Dag 5
Hotel Ariston in Madonna di Campiglio.
Centraal gelegen familiehotel met zwembad. Ruime kamers en uitstekend eten.

De Dolomiti di Brenta Trek georganiseerd

Zou je graag de huttentocht Dolomiti di Brenta Trek willen doen, maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Bekijk dan onderstaande wandelreis, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta Trek Privéreis

Minitrek langs berghut en almboerderij

 • Afwisselende wandelingen
 • Bloemenzee
 • Pittige trektocht
Vanaf € 469,00 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 5 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Trein mogelijk
 • Dag 1: aankomst in het sfeervolle onderkomen aan het Lago Tovel
 • Dag 2: wandeling naar naar Rifugio Peller op de weidse Pian della Nana.
 • Dag 3: wandeling naar Malga Tuena via Passo di Pracastron.
 • Dag 4: wandeling via Malga Flavona naar het Lago Tovel.
 • Dag 5: na het ontbijt eindigt het arrangement.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • 3 lunchpakketten
 • digitale reisinformatie
 • originele topografische wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Overdag melken ze en maken ze boter en kaas: alles met de hand!
Overdag melken ze en maken ze boter en kaas: alles met de hand!

Vervoer naar de Dolomiti di Brenta Trek

Auto: de afstand Utrecht Madonna di Campiglio is ruim 1100 kilometer. Kijk voor een autoroute op maat op www.anwb.nl/routeplanner.
Openbaar vervoer: met de trein naar Dimaro, vanaf daar met de bus naar Madonna di Campiglio (19 km.). Een persoonlijk reisadvies op maat kun je opvragen bij de Treinreiswinkel.
Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Verona (125 km.), daar vliegen diverse maatschappijen heen vanuit Nederland. Je kunt vooraf een taxi of gedeelde shuttle bus boeken om in Madonna te komen

Wandelkaart en -gids

Kaart: 4Land Alpine Cartography, Dolomiti di Brenta Trek (Tavoletta n. 148), schaal 1:25.000. Duidelijke kaart waarop de Dolomiti di Brenta Trek staat ingetekend.
Gids: Klettersteigführer, Dolomiten, Südtirol, Gardasee. Hierin staan alle klettersteigroutes in (onder meer) de Brenta Dolomieten uitgebreid beschreven (Duitstalig, met Engelse samenvatting per route). Duidelijke kaartjes en overzichtelijke schema’s die de zwaarte van iedere route duidelijk maken. 

Image
wandelen-klettersteig-brenta-dolomieten-italie-12

Beschrijving van dag tot dag

Dag 1
Veel klimmen. Eerst trapsgewijs door een naaldbos, maar al snel kom je boven de boomtoppen uit en wordt de omgeving steeds steniger. Langs de Casine hut (lunchgelegenheid). Overnachting in de Brentei hut. Vanuit de Brentei hut hebben wij nog de klettersteigroute Bochette Centrali. Geen moeilijke route, wel een populaire (lees: drukke) route met spectaculaire uitzichten. Voor het wandelen en het klettersteigen waren wij gezamenlijk ruim acht uur kwijt waarbij we weinig tot niet hebben gestopt.

Dag 2
Via een klein dal (Val Brenta) vol gras en bloemen weer veel klimmen. Via een kleine gletsjer (in Brentei hut informeren naar de conditie en vragen of er voor hun idee stijgijzers nodig zijn!) passeer je de bergpas ‘Bocca dei Camosci (2784 m.). Vanaf hier is het nog een klein uur lopen (voornamelijk dalen) naar de berghut Rifugio XII Apostoli. Wij deden onderweg nog een stuk van de klettersteigroute Martinasi. Daar heb je tijd genoeg voor, alleen het lopen kostte ons ongeveer 3,5 uur.

Dag 3
Via een sneeuwveld omhoog tot de Bochetta dei Due Denti (2859 m.) om vervolgens via de klettersteigroute Castiglioni weer af te dalen naar een groen dal. Hier staat de berghut Agostini waar je goed kunt lunchen. Vanaf hier kun je kiezen voor de ‘moeilijke’ variant met klettersteigroute of de wat gemoedelijkere variant die wij hebben gedaan. Eerst een stuk licht stijgend, daarna een stukje steiler om vervolgens af te dalen naar de berghut Tosa Pedrotti (2491 meter).

Image
wandelen-klettersteig-brenta-dolomieten-italie-07

Dag 4
Vanaf nu loopt de route door het wat ruigere deel van de Brenta Dolomieten. Het pad verandert hier regelmatig, bijvoorbeeld door steenlawines. De eerste zeven kilometer passeer je geen steile stukken. Wij moesten af en toe een sneeuwveldje oversteken of een stuk balanceren over losliggende stenen. Tredzekerheid is op dit stuk van de route van groot belang! Wij zijn iets eerder afgedaald dan volgens het officiële pad zou moeten omdat er verderop teveel sneeuw lag. Een lang en steil stuk naar beneden (van 2440 m. naar 1730 m. in ruim 2 km.). Op het laagste punt loop je ineens weer tussen wat dennenbomen. Als afsluiting een pittige klim (van ong. 1730 m. naar 2164 m. , Passo del Clamer) om vervolgens weer af te dalen naar de boerderij voor de overnachting: Malga Spora (1855 m.).

Dag 5
Eerst een stuk stijgen (in 6 km. van 1855 m. naar ruim 2400 m.) om vervolgens in 7 kilometer af te dalen naar het eindpunt op 1500 meter. Ongeveer halverwege de afdaling passeer je een skilift die ook ’s zomers wordt gebruikt. Hiermee kun je afdalen om vervolgens de bus te pakken naar Madonna di Campiglio, maar dan mis je een mooi groen stuk van de route vol watervallen. Net onder de eerste skilift passeer je berghut Graffer waar je goed kunt lunchen, taart eten of proosten op een succesvolle tocht.

SNP Natuurreizen

Huttentochten in Italië met SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken in Italië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Huttentocht Italie