icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Alpen Foto: Simon Fitall
Reistip

Het weerbericht als levensverzekering in de Alpen

Op www.naturfreunde.at/wetter is een nieuwe service met specifieke berg-weerberichten voor de gehele Alpen te vinden. De alpenvereniging 'Naturfreunde Österreich' heeft samen met de Oostenrijkse ZAMG (vergelijkbaar met het KNMI) deze service in het leven geroepen. Doel van deze nieuwe weerservice is bij de planning van de tocht te helpen en daardoor de veiligheid in de bergen te verhogen.

Risicofactor weer
Het weer is één van de grootste risicofactoren tijdens het wandelen en klimmen in de bergen. Daarom is een gedegen en vooral regionaal weerbericht een belangrijk deel van de planning, naast een goede uitrusting en training.
De meeste weerberichten en weer-apps geven één op één door wat computers automatisch berekend hebben en houden geen rekening met het feit dat vele dalen, regio´s en bergmassieven hun eigen micro-klimaat hebben.

Voor de nieuwe weerservice wordt nauwelijks gebruik gemaakt van geautomatiseerde gegevens en prognoses. De teksten en inhoud worden hoofdzakelijk door specialisten van de ZAMG, die zelf ook bergsportervaring hebben, geschreven aan de hand van regionale meetgegevens en weereigenschappen. Bovendien staan voor 14 favoriete bergen zogenaamde puntprognoses voor de komende drie dagen ter beschikking. Het weerbericht wordt elke 6 uur geactualiseerd.

Image
Weerszones in de Alpen
Een kaart helpt bij het vinden van het juiste weerbericht
Image
Föhnwolken zijn slechte voorbodes
Föhnwolken boven de Grossglockner. Deze wolken zijn meestal voorbodes van slechter weer
Image
Halo rond de zon
Een halo betekent vaak dat er een warmtefront op komst is