icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen LAW routes Nederland
Routes

Het Trekvogelpad: de mooiste etappes volgens Op Pad

 • 08 januari 2015
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Bart Hautvast

Op Pad riep 2015 uit tot het Jaar van de LAW's, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur verbinden. Nederland telt drieëntwintig van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW's en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Trekvogelpad dat van Bergen aan Zee naar Enschede voert, 400 km in totaal.

Beknopte informatie Tweedaagse wandeling Trekvogelpad

 • De tocht: Tweedaags traject over het Trekvogelpad, van Bergen aan Zee via Alkmaar naar De Rijp, totaal 42,2 km.
 • Gebied: Noord-Holland (duinen, veenweides, polders, stad)
 • Markering: Standaard witrood markering van de langeafstandwandelpaden, stickers en verfstrepen.
 • Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig wandelen, grotendeels over verharde paden.
 • Verhard/onverhard: Dag 1: 30/70; dag 2: 90/10
 • Naar het startpunt toe: Bergen aan Zee is bereikbaar met de (trein en de) bus.
 • Overnachten: Campings, B&B's, hotels, natuurhuisjes, etc
 • Beste periode: Voor- of najaar i.v.m. de vogeltrek.
Image
Op verzoek van veel wandelaars loopt de route bij de start in Bergen aan Zee nu over het strand.
Op verzoek van veel wandelaars loopt de route bij Bergen aan Zee nu over het strand.

Het Trekvogelpad in vogelvlucht

Wie dwars op de kustlijn een wandelroute uitzet, maakt maximaal kans op het spotten van trekvogels. Van west naar oost doorkruis je een reep strand, een strook duinen, polders, de glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug, de vlaktes van de Veluwe, de IJssel met haar uiterwaarden en dan de lappendeken van de Achterhoek. Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland: vierhonderd kilometer van Bergen aan Zee tot Enschede. Het pad doorkruist onder meer het Noord-Hollands Duinreservaat, de Beemster, de Schermer, de Eilandspolder en het Wormer- en Jisperveld. Reken op fraaie duinen, vlakke polders, veen- en vogelweidegebieden. De gids van het Trekvogelpad geeft uitgebreide en leuke informatie over welke vogels je wanneer en waar kunt aantreffen.

Twee dagen over het Trekvogelpad

Het tweedaagse traject dat Op Pad wandelde:
dag 1: Bergen aan Zee - Alkmaar, 22,2 km 
dag 2: Alkmaar - De Rijp, 20 km.

Dag 2 start vanaf Alkmaar met een 7 kilometer lang kaarsrecht traject over het asfalt. Heb je hier geen zin in neem dan vanaf Alkmaar bus 163 naar halte Akersloot (30 min). Neem daar het pontje over het Noord-Hollandskanaal. Aan de overzijde van het kanaal kun je direct de routemarkering oppakken. 

Image
De markering is prima, de standaard roodwit streepjes van de langeafstandwandelpaden.
De markering is prima, de standaard roodwit streepjes van de langeafstandwandelpaden.

Markering en Wandelnet

Zeer goed bewegwijzerd in beide richtingen met de bekende witrood-markering van de LAW-paden (bordjes, verfstreepjes en stickers). De club die de paden ontwikkelt, markeert en onderhoudt is WandelnetWijzigingen worden bijgehouden op hun site, dus handig is om die te checken voordat je op pad gaat. GPS-gebruikers kunnen er ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Je kunt wijzigingen of onduidelijkheden onderweg melden op Meldpunt Routes.  

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Vlakker land dan de polders van Noord-Holland kom je nauwelijks tegen. Kortom, voor wie geen moeite heeft met  verharde paden is het eenvoudig wandelen over dit deel van het Trekvogelpad  
Verhard/onverhard: dag 1: 30/70; dag 2: 90/10.

Image
De verhouding verhard-onverhard valt op dit tweedaagse traject uit in het voordeel van verhard..
De verhouding verhard-onverhard valt uit in het 'voordeel' van verhard..

Naar het startpunt toe

Vanuit Castricum of Alkmaar met bussen naar Bergen aan Zee, halte 'Strand'.

 

Image
In Bergen aan Zee stap je uit bij bushalte Strand waar je meteen de route kunt oppikken.
In Bergen aan Zee stap je uit bij bushalte Strand waar je meteen de route kunt oppikken.

Pontjes

Klik hier voor vaartijden van het pontje bij Akersloot.
Klik hier voor informatie over het pontje bij Spijkerboor, tussen De Rijp en Wormer.

Image
fjdlkfjdfjlkfjdjf
Oerhollands wandelen, boerenland met riet, molens, wind en water.

Overnachten langs het Trekvogelpad

Tips voor accommodatie langs de route: Vrienden op de FietsNivon, Bed & Breakfast en wie graag kampeert kan eens kijken op de site van Natuurkampeerterreinen.

 

Beste periode

Voor- of najaar i.v.m. de vogeltrek. De gids van het Trekvogelpad geeft aan wanneer je welke vogels langs de route kunt verwachten.

Handige sites en adressen

Het Wandelnet is de overkoepelende belangenorganisatie die de ontwikkeling, de aanleg, de markering en het onderhoud van de langeafstandwandelpaden in Nederland coordineert.

Leuke en inspirerende site over wandelen in Nederland is die van Frank Wandelt. Ondermeer over het Trekvogelpad

En andere review van het Trekvogelpad, inclusief veel tips, komt van wandelaar Piet Smulders.

Image
Noordeinde, Driehuizen en Graft-De Rijp zijn mooie dorpen waar je nog kunt aanleggen ook.
Noordeinde, Driehuizen en Graft-De Rijp zijn mooie dorpen waar je nog kunt aanleggen ook.

Kaarten en gids

Van elke LAW bestaat een handige wandelgids met veel praktische info. De hoofdroute is opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, per traject een gedetailleerd routekaartje, met daarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden plus veel achtergrondinformatie. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. Neem ook altijd een overzichtskaart mee. De gids is te koop via Wandelnet en gespecialiseerde reisboekhandels.  

Enkele bezienswaardigheden onderweg

Egmond aan den Hoef is sfeervol dorp, met name de straatjes in de buurt van de ruïne van het voormalige Slot Egmond. Tegenover de plek waar het heeft gestaan voordat het in 1573 werd verwoest, ligt Hoeve Overslot, een donkerbruin geteerde ‘schuur’ uit de zestiende eeuw. Je kunt er uren snuffelen tussen de verzameling schelpen (!), boeken, schilderijtjes, maskers, gedichten, kunst en kitsch die beheerder Hans en companen bijeengebracht hebben.
Geopend als de deuren open staan. Op zomerzondagmiddagen extra leuk tijdens de jazz-jamsessies. Open april - december, za-zo 14 - 18 uur.

Museum In 't Houten Huis is bijna een must na twee dagen polder en veen. Het is gevestigd in een monumentaal pand, het voormalig wees- en armenhuis van het fraaie dorp De Rijp, dat zelf ook al een extra ommetje waard is. Het museum gaat over de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland, over de strijd tegen het water en de droogmakerijen. Waarom houten huizen? Hoe verliep de walvisvaart? Wat hebben we aan Leeghwater te danken. Het heeft een geweldig terras én een museumwinkel.

De dorpen Driehuizen en Graft-De Rijp, beide met horeca.

Image
Leuk, een kilometerslange grasdijk alleen voor wandelaars.
Leuk, een kilometerslange grasdijk alleen voor wandelaars.

De route van dag tot dag

Dag 1: Bergen aan Zee - Alkmaar, 22,2 km
Vanaf Bergen aan Zee pikt de route eerst een stukje strand mee van 750 meter. Vervolgens voert de route langs Nivon-huis Het Zeehuis (het voormalige startpunt) het Noord-Hollands Duinreservaat (koop toegangskaartje bij automaat) waar je de eerste kilometers op en neer slingert over een fraai halfverhard pad door de duinen. Het Noord-Hollands Duinreservaat is een belangrijk vogelgebied, waar je overwinterende wulpen kunt tegenkomen en in het voorjaar ook grasmussen en nachtegalen. Je verlaat de duinen en loopt via de bebouwing (met kasteelslot) van Egmond aan den Hoef de polders in. Een prachtig graspad, exclusief voor wandelaars, voert 2 km lang door een oerhollands, open landschap van weilanden, slootjes en boerderijen. In het seizoen veel weidevogels als kieviten, tureluurs en grutto's. Na Heiloo en de hoekige buitenwijken van Alkmaar komt de route in het oude hart van de stad uit, waar minstens vierhonderd monumenten wachten op bezichtiging, waaronder de oeroude Waag.

Dag 2, Alkmaar - De Rijp, 20 km
Na 7 kaarsrechte kilometers (zie route-alternatief) komt de route bij het pontje over het Noord-Hollands kanaal. Aan de overzijde voert het Trekvogelpad in haakse hoeken door het ‘Land van Leeghwater’: polder zo ver het oog reikt. Verder water, gras, riet, rijen iele boompjes en af en toe een kerkspits, zoals die van Driehuizen, een rij fraaie houten huisjes in de kromming van een straat waaraan je ook café De Vriendschap vindt. Vervolgens doorkruis je de Eilandpolder, een veenpolder waar in het seizoen massaal rietzangers, lepelaars en goudplevieren neerstrijken. De Kleine Haag is een gezellig café met terras aan het water in Noordeinde. Hiervandaan zijn het nog ca 1,5 km naar het begin van dubbeldorp Graft-De Rijp. Even pauze bij het leuke museum (met terras) In 't houten Huis en dan 3 km asfalt naar het pontje bij Spijkerboor. Aan de overzijde volgen 7 km asfalt door de vogelrijke Polder Jipser- en Wormerveld naar eindpunt Wormer.