icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen LAW routes Nederland
Routes

Het Grenslandpad, de mooiste etappes volgens Op Pad

 • 01 april 2015
 • Door: Paul Vreuls
 • Fotografie: Bart Hautvast en Paul Vreuls

Op Pad riep 2015 uit tot het Jaar van de LAW's, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur verbinden. Nederland telt drieëntwintig van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW's en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Grenslandpad (LAW-11) dat de grens volgt van Nederland met België, tussen Sluis en Thorn, over een afstand van 372 kilometer. Op Pad liep van Sluis naar Philippine, 45 km.

Korte feiten

Over het Grenslandpad

 • Landen: Nederland en België.
 • Gebied: Zeeland, Brabant, West- en Oost-Vlaanderen.
 • De wandeltocht: Tweedaagse over het Grenslandpad: Sluis - Sint Kruis - Philipinne, resp. 20 en 25 km.
 • Zwaarte: Eenvoudig.
 • Navigatie: De standaard witrood markering van de langeafstandpaden in Nederland.
 • Naar het gebied toe: OV: trein en bussen.
 • Overnachten: Vrienden op de Fiets, Bed & Breakfast, campings.
 • Beste tijd: Voor- en najaar. In hoogzomer gebrek aan schaduw.

Image
LR-Grenslandpad-007

De tweedaagse route van dag tot dag

Dag 1, Sluis - Sint-Kruis (Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen), 20 km
Sluis is het begin-/eindpunt van het Grenslandpad. Het oude vestingstadje barst in de zomer uit zijn voegen van de toeristen. De Kaai, daar proef je het Sluis zoals het ooit was, een welvarende handelsstad ten tijde van de hertogen van Bourgondië, de veertiende eeuw. Buiten de bebouwde kom maken de mensenmassa’s al snel plaats voor lange, strakke landerijen. Op de horizon dansen de rode daken van de boerenhoeven. Een koeltje zwerft door de populieren langs de Damse Vaart. Overal op het land wordt gehooid dan wel gekeerd of de grond anderszins bewerkt. Een straatnaambordje ‘Zeedijk’ verraadt dat wat nu in cultuur is gebracht, ooit de zee behoorde. Sluis lag toen aan het Zwin, een zeearm die tot Brugge reikte, en Zeeuws-Vlaanderen bestond uit drie grote eilanden, genoemd naar respectievelijk Cadzand, Axel en Hulst. Over een stoffig karrenpad gaat het tussen de velden door. Via de Kaaipoort voert de wandelroute Aardenburg in. Dit plaatsje heeft alles wat Sluis mist. Rust, beschaving, eenvoud.

Dag 2 Sint-Kruis - Philippine (B), 25 km
Vanaf het Groote Gat – een wiel, ooit geslagen door het zeewater – de Zuidweg volgend, begint het grote uitwaaien. De populieren buigen in de wind, het water in de Blokkreek en de Kruiskreek en de Vrouwkeshoekkreek golft door het riet, in de lucht schieten zilvermeeuwen voorbij. Het grootste deel van de dag voert het Grenslandpad door België. Daar is het landschap kleinschaliger en in de buurt van Zonne begint het zelfs een beetje te golven. Mooi, ware het niet dat het pad af en toe door een dorp voert en, het is algemeen bekend, daar maken de Belgen niet veel van. Of het nou om Kommer gaat, Sint-Laureins of Bentille, het is allemaal zonder kraak of smaak.

Deels komt het omdat deze dorpen net als die in Zeeuws-Vlaanderen in de Tweede Wereldoorlog enorm te leiden hebben gehad onder de Slag om de Schelde. Maar dan nog. Al die onderhoudsarme tuinen, sommigen zelfs geasfalteerd, de morsige aanbouwsels, het ene lelijke tuinhek na de andere rare afrastering – vrijheid is een groot goed maar een beetje regelgeving kan geen kwaad. Of ben ik nou chauvinistisch? De visvijvers die je bij elk dorp vindt, zijn ook een verhaal apart. Het verschijnsel hangt samen met het katholieke gebod op vrijdag geen vlees te eten. Dus moest men er zeker van zijn ergens in de buurt vis te kunnen vangen! Zo kun je aan de visvijvers zien waar je je bevindt, in het protestantse noorden of in het katholieke zuiden.

En dan belandt de route bovenop de dijk langs het Leopoldkanaal. Het lekker uitwaaien begint hier goed op gang te komen, Zeeuws-Vlaanderenland. Minstens acht kilometer volgt het Grenslandpad het Leopoldkanaal, kaarsrechte kilometers. Je bent blij als je hier de wind in de rug hebt. De open landerijen, het verre zicht, wie van uitwaaien houdt is langs het Grenslandpad aan het goede adres.

Het gebied

Het landschap bestaat uit grootschalig boerenland voor de verbouw van aardappels, bieten en uien. En uit ingepolderd land, doorsneden door kreken, met hier en daar een wiel en omgeven door hoge dijken met hoge populieren. Onderweg werd zoetjesaan duidelijk dat het wegvallen van de grens de verschillen tussen beide landen niet heeft opgeheven. Landschappelijk gaat het van de Zeeuwse klei naar de Brabantse zandgronden, met de daarbij behorende veranderingen in ruimte, zicht en bebouwing.

Zwaarte van deze tweedaagse tocht

Alleen bij wind tegen zou het volgen van het Grenslandpad wat zwaarder kunnen zijn. Gezien de overheersende windrichting verdient het daarom de voorkeur van west naar oost te lopen. Hoogteverschillen doen zich niet voor. Houd wel rekening met mogelijk modderige stukken of nat gras.

Navigatie over het Grenslandpad

Het pad is zeer goed bewegwijzerd in 2 richtingen met de bekende standaard witrood streepjes van de langeafstandwandelpaden (bordjes, verfstreepjes en stickers). Wijzigingen in routeverloop of bewegwijzering worden bijgehouden op de site van het Wandelnet, check die even voordat je gaat wandelen. Je kunt hier ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Geef onduidelijkheden of wijzigingen in de route aan op Meldpunt Routes

Image
LR-Grenslandpad-012

Overnachten langs het Grenslandpad

Tips voor accommodatie langs de route: Vrienden op de FietsNivon, Bed & Breakfast en wie graag kampeert kan eens kijken op de site van Natuurkampeerterreinen.

 

Naar het gebied toe

Met het OV naar Sluis is een lange onderneming. Met de trein naar Vlissingen, daar het veer naar Breskens nemen en vervolgens met de bus (ri. Brugge in België) naar Sluis. Van Philippine terug naar het station in Goes eerst met de bus naar de busterminal bij de Westerscheldetunnel in Terneuzen en vervolgens met de bus naar het station van Goes.

Beste tijd voor deze wandeling over het Grenslandpad

Grote stukken van het westelijke Grenslandpad voeren door open terrein. Minder plezierig bij stormachtig, nat of erg warm weer, vanwege gebrek aan schaduw en beschutting. 

 

Image
LR-cover-11-Grenslandpad-'14

Kaarten en gidsen

Alle 23 LAW's hebben een uitgebreide zeer praktische wandelgids met veel achtergrondinformatie. De hoofdroute is opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, met per traject een gedetailleerd routekaartje, waarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken en bezienswaardigheden. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. De gids is te koop via Wandelnet en gespecialiseerde kaarten- en gidsenwinkels.

Tip voor wie het Grenslandpad loopt

Het stadje telt Aardenburg slechts 25.00 inwoners, maar de stad beschikt over een magnifieke kerk. De Sint-Bavo, uit de tiende eeuw, is het enige voorbeeld van Scheldegotiek in ons land. In de zomer geopend van 14 tot 16 uur behalve op maandag. Verder heeft Aardenburg een Archeologisch Museum, met ter plekke gevonden resten die teruggaan tot 4.500 voor Christus.

Waarom het Grenslandpad?

Henny Schiltmans (51) liep samen met haar man Robbert het complete pad in 2014. Hieronder hun ervaringen.

Image
LR-portret-DSC09079

‘Vanuit onze woonplaats, Mijnsheerenland, doen we regelmatig een rondje in de buurt. Daarbij kruisten we vaker het Grenslandpad. Dat leek ons een mooi pad om te volgen, en het was niet zo ver van ons vandaan. Dus toen er een nieuw boekje verscheen, dacht ik: “Misschien moeten we dat eens gaan doen.” Eerder al hadden we het Pieterpad, Marskramerpad en het Maarten van Rossumpad gelopen.

Half maart zijn we begonnen. Eerst in twee weekeinden door Zeeuws-Vlaanderen. Toen het middenstuk, in losse wandeldagen. En begin november in één weekend de laatste etappes, van Hamont naar Thorn. Ik vond het echt heel mooi. Vooral Zeeuws-Vlaanderen was een verrassing. Ik had gedacht dat het heel vlak zou zijn, heel kaal. Maar er was best veel afwisseling, met mooie dorpen en leuk over dijkjes. Brabant was zoals verwacht, redelijk bosrijk, met af en toe een riviertje, en dan weer een schilderachtig dorp zoals Eersel. Van alles wat eigenlijk. Maar heel mooi, vond ik.

Wat me het meest is bijgebleven is de ontmoeting met een stier. We liepen tussen wat kalveren door een weiland. Aan de andere kant van een slootje stonden wat koeien en een stier. Nou, het beviel die stier maar niks dat wij daar waren. Hij liep het hele stuk met ons mee en ik maar hopen dat het slootje niet zou ophouden. Tjonge, wat was-ie kwaad. Hij liep maar te briezen, helemaal tot het eind. Het enige wat me aan het Grenslandpad tegenviel, was het stuk langs de Oosterschelde. Het weer werkte toen ook niet mee. Het miezerde wat en de slikken waren drooggevallen. Ik had me daar meer van voorgesteld. Daarentegen heb ik weer genoten van de Westerschelde met dat  scheepvaartverkeer. Heel imposant. O ja, en minder geslaagd vond ik de etappe tussen Hamont en Stramproy, met een paar kilometerslange, rechte stukken. Eerst langs het Kanaal van Bocholt naar Herentals, toen langs de Zuid-Willemsvaart en tot slot nog over twee lange rechte dijken. Daar moeten toch alternatieven voor te vinden zijn.

Langs het Grenslandpad vind je minder openbaar vervoer dan langs andere LAW’s. Dus was steeds de vraag: hoe keren we terug naar de plek vanwaar we vertrokken zijn, naar de auto? Wij losten dat op door steeds twee fietsen mee te nemen, naar het eindpunt te rijden, vandaar terug te fietsen naar het beginpunt, de wandeling te beginnen en na afloop met de auto de fietsen weer op te halen. Dat werkt prima. Het mooist vond ik de etappes door de bossen in Brabant. Bij Postel bijvoorbeeld, daar heb je een abdij waar wat te zien valt, en er zit ook nog prettige horeca bij. En langs de Strijbeekse Heide en door het Chaamsche Bosch. En het slot is natuurlijk prachtig. Thorn, het witte stadje. Alsof je in het buitenland bent. Daar hebben we onszelf op een lekkere vlaaipunt getrakteerd!’

Waardering Grenslandpad, tweedaagse door Op Pad

Landschap: 7
Een 8 voor de stukken door Sluis (mits op een gewone doordeweekse dag, zonder die overkill aan shoppers) en Aardenburg. Daarentegen verdienen de stukken door Kommer, Sint-Laureins en Bentille niet meer dan een 6.

Paden: 7
Een 8 voor de grasdijken die regelmatig opduiken, en een 6 voor de asfaltwegen. Troost is dat deze asfaltwegen amper verkeer kennen – alleen het laatste stuk richting Philippine was wat drukker.

Eindcijfer 7.