icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Coïmbra, man fietst op een pad
Gebiedsinformatie

Fietsen rond Coïmbra praktische informatie

  • 13 september 2017
  • Door: Ruud Wenting
  • Fotografie: Ruben Drenth en Eric van den Berg

Het is heerlijk fietsen in Portugal. De wegen zijn goed onderhouden en er is weinig verkeer op de fietsroutes. Je fietst door golvend heuvellandschap, door eucalyptusbossen, langs olijfboomgaarden, uitgestorven dorpjes en levendige steden. Fietspaden zijn er niet of nauwelijks. De fietstocht is door iedereen te doen. De afstanden variëren van 48 tot 70 km per dag. Een goede basisconditie is nodig, ook omdat je toch stevige klimmetjes tegenkomt. Wij reden op gehuurde, goed onderhouden hybride fietsen (moutainbikes met derailleurversnelling en bagagedrager).

Image
0057-600x398.jpg

Navigeren

Wie de reis boekt via SNP ontvangt op het startpunt uitgebreide routebeschrijvingen en kaarten. Wie de route op eigen gelegenheid wil fietsen kan het beste ter plekke kaarten kopen.

Image
0182-600x398.jpg

Overnachten

Maak je gebruik van de georganiseerde reis van SNP, dan overnacht je in landhuizen, de zogenoemd quinta’s. Vaak in originele steil opgetrokken boerderijen en landhuizen waar je meestal lokale gerechten en dranken krijgt geserveerd. Wie op eigen gelegenheid gaat, kan gebruik maken van bijvoorbeeld de accommodaties die zijn aangesloten bij Bikotels, hotels die extra hun best doen voor fietsers.

De route van dag tot dag

De route die hier beschreven staat, is omvat het grootste deel van de SNP reis die de auteur heeft gemaakt.

Etappe 1,  rondrit Vila Nova – Barragem das Fronhas 48 km.
Totale stijging 650 meter; totale daling  650 meter
Met net geen 50 kilometer lengte een etappe om warm te draaien. Een route met als start en finish Quinta No Pinhal in Vila Nova de Poiares. Eucalyptusbossen, heuvels, dorpjes en twee kuitenbijtertjes met een stijgingspercentage van rond de 10%.

Image
0213-600x398.jpg

Etappe 2, Vila Nova – Ceira dos Vales 46 km
Totale stijging 600 meter; totale daling 650 meter
Je volgt een groot deel van de dag de Rio Ceira. Onderweg kun je een duik nemen in de rivier. Aan het einde van de tocht kom je langs Lousã, een stadje aan de voet van het gelijknamige natuurgebied met groene heuvels, veel water en een Moors kasteel uit de 10e eeuw. Twee flinke klimmetjes vergen wel wat van je benen, maar dat wordt weer goedgemaakt door en mooie afdaling (goed opletten want dat kan hard gaan).

Etappe 3, rondrit Ceira dos Vales - Lousa 14, 35 of 59 km.
Totale stijging en daling 150/350/1200 meter.
Je kunt kiezen uit een korte tocht naar het Moorse kasteel (14 km) met een leistenen natuurbad of een tocht van 35 km door licht heuvelachtig gebied. Je kunt ook voor de koninginnerit kiezen van 59 km. Je klimt naar een hoogte van 1200 meter waar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap van Midden-Portugal. De route voert langs de ‘Aldeinas Seranas’ bijna verlaten bergdorpjes van leisteen.

Image
0371-600x398.jpg

Etappe 4, Ceira dos Vales – São Lourenço de Bairro 59 km
Totale stijging 710 meter; totale daling 750 meter
Je fietst door een glooiend landschap met een groene, bosrijke omgeving en veel panoramische uitzichten. Halverwege de tocht moet er even geklommen worden maar dat is de moeite waard. Je komt in het park van Buçacu waar een heel mooi hotel staat in Manuelijnse stijl en prachtige, Portugese azulejos (tegelpanelen). Mooi plekkie om te pauzeren! De route eindigt bij een quinta midden in een wijngebied.

Etappe 5, São Lourenço de Bairro – Vila Nova de Poiares 69,5 km
Totale stijging 500 meter; totale daling 400 meter
Het eerste deel van de tocht fiets je langs oude dorpjes en rijstvelden. Halverwege bereik je de oude universiteitsstad Coïmbra. Neem hier de tijd om de oude steegjes en de bibliotheek van de universiteit te bezoeken. Via de zuidkant verlaat je de stad en fietsend langs de vallei van de Mondego kom je weer bij het startpunt in Vila Nova aan.

Image
0444-600x398.jpg

Kaarten, gidsen en boeken

Fietskaarten zijn er bijna niet omdat er weinig fietspaden zijn. De wegen zijn wel goed. Een bruikbare wegenkaart is de Michelin Wegenkaart Portugal Midden (€ 9,70)

Adressen en websites

  • Portugees Verkeersbureau

Zeestraat 74
2518 AD Den Haag
T: +31 70 311 10 02
E: turismodeportugal.pt
I: www. visitportugal.com en www.descubraportugal.pt

Image
0504b-600x398.jpg

Eten en drinken

Auteur en fotograaf hebben overnacht in de accommodaties die door SNP werden aangeboden. Eten kun je ter plekke of het wordt op een andere manier verzorgd.

Quinta no Pinhal
Villa Nova de Poiares
www.qnp-biketravel.nl

Quinta de Alem do Ribeiro
Ceira dos Vales
www.alemdoribeiro.com

Quinta São Lourenço, Anadia
São Lourenço de Bairro
www.quinta-de-s-lourenco.pt

Een eet-tip van een van onze redacteuren die in Coïmra is geweest:
Ga in Coïmbra naar restaurant Fangas (Rua Fernandes Tomás, 45-4, +351 934 093 636). Klein, en leuk om allemaal kleine hapjes te proberen, petiscos. De eigenaren zijn ontzettend lieve mensen, maar dat is in Portugal eigenlijk bijna altijd het geval. Het eten is buitengemeen lekker.

Image
0278-600x398.jpg
Korte feiten

Over...

Land: Portugal
Gebied: Midden Portugal, het land rond Coïmbra
Activiteit: Fietsen.
Gemaakte fietstocht: Fietsvakantie langs landhuizen

Zwaarte: Etappes van 35 tot 70 km, heuvelachtig, soms met een pittig klimmetje. De meeste wegen zijn goed geasfalteerd, weinig verkeer onderweg
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot gemiddeld. Een beetje basisconditie is vereist.
Navigeren: Nederlandse routebeschrijving en kaartmateriaal

Korte impressie van het gebied: Groen en heuvelachtig met af en toe een flinke top tot 1200 meter. Afwisselend kleinschalige landbouw en aaneengesloten bosgebieden, kleine dorpjes en de prachtige universiteitsstad Coïmbra.

Beste tijd: April t/m oktober.
Ernaartoe: Vliegen op Porto of Lissabon
Overnachten: Sfeervolle landhuizen (quinta’s).