icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Neusiedler Radweg
Artikel

Fietsen over de Neusiedlerradweg

  • 29 oktober 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

De Neusiedler Radweg is een van de weinige lange fietsroutes in Oostenrijk die niet van A naar B gaat, maar waar je in een rondje fietst. Je kunt dus beginnen waar je maar wilt en toch alles zien. De overeenkomst met veel andere routes is dat je onderweg veel water ziet. In plaats van langs een rivier, fiets je in dit geval rond een meer: Neusiedler See. Zo fiets je in een land vol bergen toch grotendeels vlak. Deze route telt slechts 150 hoogtemeters. Je fietst grotendeels door Oostenrijk en een klein stuk door Hongarije. Op en langs het meer leven veel vogels zoals ooievaars, wilde ganzen, reigers en lepelaars.

In het kort

In het kort

Route: Je kunt beginnen waar je wilt, maar de plaats Neusiedl am See wordt als onofficiële startplaats gezien. Daarna volgen de plaatsen: Weiden am See – Podersdorf am See – Illmitz – Pamhagen – Fertöd (Hongarije) – Fertörákos (Hongarije) – Mörbisch am See – Rust – Oggau am Neusiedler See -  Purbach – Neusiedl am See
Lengte: 125 km

Karakter: grotendeels vlakke route over vrij liggende fietspaden of rustige wegen. Het landschap is afwisselend uitgestrekte steppes vol riet en vogels, wijngaarden en kleine dorpjes.   
Inkorten? 
Vanuit de plaatsen Rust, Mörbisch, Illmitz en Podersdorf varen veerboten waarop fietsen welkom zijn.

Neusiedler See

Voor wie het nog niet wist: in het Duits is een meer een ‘see’ en een ‘see’ een meer. Behalve bij de Noordsee, maar daar zijn we hier niet. We hebben het over de Neusiedler See, een van de twee steppemeren van Europa. Een steppe is een gebied waar geen bomen groeien, maar voornamelijk grassen. Doordat dit vrij uniek is, is een groot deel van het meer en van de kust beschermd natuurgebied. Het meer zelf is ondiep: gemiddeld één meter, op het diepste punt slechts één meter tachtig, waardoor het water in de zomer zomaar dertig graden kan worden. Waar strandjes zijn is het dan ook prima zwemmen na een dag fietsen. Voor regen hoef je niet heel bang te zijn, dit is één van de zonnigste delen van Oostenrijk met gemiddeld driehonderd zondagen per jaar. Nog twee weetjes voor je echt van start kunt met fietsen op de Neusiedler Radweg: het meer is zo groot dat je door de ronding van de aarde de andere kant niet kunt zien. En de Neusiedler See staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed vanwege de natuur en cultuur in en rondom het meer. 

Onofficieel startpunt van de fietsroute is Neusiedl am See. Maar ook als je hier niet start, is Neusiedl am See zeker het bezoeken waard. Het is een kleine stad waar alles van Oostenrijk samenkomt. Er is ruimte voor natuur, cultuur, sport en goed eten en lekkere wijnen.

Rust

Wie Rust zegt, zegt ooievaars. Deze plaats aan westkant van het meer is al jaren de plek waar tientallen ooievaars nestelen en hun jongen grootbrengen. In de zomer hoor je de jongen en hun ouders vaak luidkeels klepperen. De bewoners van Rust zijn trots op de vogels. Naast een opvangcentrum voor gewonde dieren, is er ook een stuk weide speciaal ingericht voor de vogels. In het drassige gras kunnen de dieren makkelijk op jacht naar voedsel. Maar er is meer dan vogels alleen. Alle gebouwen van de historische binnenstad vallen onder monumentenzorg. Diverse wijnboerderijen zijn nog altijd in bedrijf. Neem rustig plaats op een van de terrassen en geniet van een glas Ruster Ausbruch: de zoete witte wijn waar deze regio bekend om staat.   

Image
Neusiedler Radweg