icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Koppel op strand in Australië
Reisverhaal

Fietsen langs de kust van Australië (van Adelaide naar Melbourne)

  • 08 januari 2018
  • Door: Sylvia Kuus

Koala’s in gumtrees, smalle kustweggetjes langs steile kliffen en zigzaggend de heuvels beklimmen. Sylvia Kuus en Arjan Dekker fietsten 1.250 kilometer langs de indrukwekkende Zuid-Australische kust, onder andere langs de bekende 'Great Ocean Road'. Ze beschrijven een paar hoogtepunten en geven een paar tips.

Adelaide

Wanneer je Adelaide uit fietst, volg dan de 'Coast to Vines' trial. Hiermee vermijd je de drukte van de snelweg en fiets je rustig langs de kust de stad uit. Je  geniet van pittoreske dorpjes zoals Stratlebyn. Keurig aangelegde parken en theehuizen zijn een welkom rustpunt. Vervolgens fiets je langs kilometerslange groene wijngaarden en boerderijlandschap. De opgerolde, gele balen stro die in het gras liggen te drogen, geven deze setting een romantisch plaatje.

Image
fietsen-australie-6-600x427.jpg

Coorong National park

Coorong National Park is een van de hoogtepunten gedurende deze fietsreis langs de kust. Het park omvat een 207 km2 groot moeras; de Coorong. Het is een vruchtbaar gebied met heide, zoetwatermeren en kleurrijke bloemen. De weg door het Nationaal Park is onverhard, maar goed te befietsen. Er bestaat een grote kans dat je op deze verlaten weg het Australische Wildlife spot. Kangoeroes, buidelratten, hagedissen, emoes en slangen komen in dit gebied voor. De ligging van Coorong tussen twee duingordels en de unieke roze zoutmeren, maken dit National Park een indrukwekkende plek om doorheen te fietsen.

Image
fietsen-australie-2-600x427.jpg

Port Fairy tot Warrnambool

Wanneer je van Port Fairy naar Warrnambool fietst, volg dan het fietspad langs de oude treinrails. Op deze manier vermijd je de drukte van de autowegen. De trein rijdt niet meer, maar het historische station is nog steeds te bezichtigen.  Een houten brug over een prachtig meer met een broedplaats voor witte en zwarte zwanen kom je verderop het fietspad tegen. Neem vlakbij Warrnambool een verfrissende duik in de golven en nuttig je lunch in een van de duinpannen met uitzicht op de helderblauwe oceaan. Een verlaten uitgestrekt strand, dat nog niet ontdekt is door toeristen.

Great Ocean Road

Een van de bekendste wegen van Australië is de 250km lange kustweg die tussen Warrnambool en Torkuay ligt: The Great Ocean Road. Deze weg slingert door de bergen langs prachtige kliffen en ravijnen. Je fietst tussen de eeuwenoude eucalyptussen, het leefgebied van de koala’s en de gekleurde papegaaien. Aan te raden valt om niet alleen op de Great Ocean Road te fietsen. Fiets bijvoorbeeld de Old Ocean Road en de Hilders Acces Road naar Johanna Beach. Zo ontdek je een van de verborgen parels: de afgelegen kampeerplek bovenop de heuvel met uitzicht op zee en de ondergaande zon.

Verder zijn er de toeristische attracties als de 12 apostels en Apollo Bay. Wat betreft het fietsen zitten er een aantal steile beklimmingen bij. Echter, het uitzicht over de oceaan is zo adembenemend mooi, hierdoor vergeet je bij de afdaling al snel hoeveel moeite de klim je gekost heeft.

Image
fietsen-australie-4-600x427.jpg

Melbourne

Melbourne is een zeer uitgestrekte stad waarbij je vanaf de suburbs makkelijk 80 km kan fietsen voordat je het centrum bereikt. Aan te raden valt om de pond vanaf Queenscliff te nemen zodat je via de rustige oostkant van de baai, Melbourne binnenkomt. Fietsen kunnen goedkoop met de pond mee en zo rijd je langs de kust het gezellige centrum van Melbourne binnen.

Image
fietsen-australie-3-600x427.jpg

Meer lezen over fietsen in Australië?

Sylvia Kuus (30 jaar) en Arjan Dekker (33 jaar) fietsen in 2017/2018 een groot stuk van de wereld over. Onderweg delen ze regelmatig tips en ervaringen voor fietsers die, net als zij, avontuurlijk zijn ingesteld en graag van het gebaande pad afgaan. Ze zijn hun reis gestart in Australië. Je las hier hun tweede bijdrage. Lees ook de andere bijdragen!