icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsroutes Paul Benjaminse Ierland
Blog

Fietsen door Ierland (Benjaminse)

  • 30 november 2016
  • Door: Redactie Op Pad
  • Fotografie: Kees Swart

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 25 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. De 'onbeperkte' fietsroutes van Paul Benjaminse (veertien hoofdroutes met elk een eigen gids) zijn een begrip geworden. Op Pad maakte een overzicht van de populairste acht routes en laten fietsers aan het woord die de routes reden. Dit artikel gaat over de fietsroute naar Ierland.

Korte feiten

Over fietsen idoor Ierland (Benjaminse fietsroute)

Gids: De Groene Ronde van Ierland (ed. 2009; nieuwe editie eind 2017 verwacht)
Route: Vanaf Belfast (Noord-Ierland) langs de westkust naar Dublin. Onderweg o.a. het Sperrins-gebergte, de Atlantische kust, de Aran-eilanden (optie), The Burren, en dan over River Shannon naar Tralee. Dan schiereiland Dingle (optie) of meteen over de Ballybeamapas en via Kerry en Glengariff naar de Bantry Baai. Vanaf Cork via Middleton naar badplaats Youghal en dan weer het weelderig groene binnenland in, langs Blackwater River de Knockmealdown Mountains in. Na New Ross volgen de Wicklow Mountains met de Sally Gap als het hoogste punt. Lange afdaling naar Dublin.
Lengte: 1.360 km
Begin/eindpunt: Belfast - Dublin (via de westkust)
Fietsers aan het woord: Ed en Ria Oldengarm uit Apeldoorn

Image
Ierlandfietsen

'Mooi landschap, aardige mensen, gezellig pub-leven, we hadden zoveel over Ierland gehoord dat we na Land’s End to John O’Groats, een fietstocht van 2400 kilometer dwars door Engeland, ook graag eens in Ierland wilden fietsen. Het werd de Groene Ronde van Ierland, met een extra stukje naar Dingle en de Healy Pass, in totaal 1820 kilometer. Voor wie niet bang is voor een stevig klimmetje en soms wat regen, is dit zeker een geschikte route. En inderdaad, de route biedt prachtige natuur, fraaie vergezichten, interessante oude culturen en heel veel aardige mensen.
We vonden Belfast erg mooi, ondanks ook oude, arme wijken. De stad is opgeknapt met veel Engelse ponden, dat kun je zien. Het traject van Louisburgh naar Letterfrack vonden we ook prachtig, wat een eenzaam landschap. De klim en afdaling van de Healy Pass, en de klim naar de Ballybeama Gap over een smal, onverhard pad en dan die afdaling - allemaal mooi. En zeker ook Glendalaugh en de Military Road door de Wicklow Mountains. De Aran eilanden daarentegen, Inishmore, vonden we een beetje tegenvallen, veel stenen en veel toeristen, maar alles bij elkaar was het een prachtige, afwisselende tocht, met als afsluiting die heerlijke afdaling naar Dublin. Lekker een biertje gedronken en de stad bekeken.

Image
0406147-Cottage-met-fiets-in-Ierland-600x392.jpg
Typisch Ierse cottage met fiets. Foto: kees Swart.

'Een Engels ontbijt met Black Pudding en Porridge'

We overnachtten meestal in B&B's, soms in een hotel, wij zijn geen kampeerders. We fietsen graag comfortabel met weinig bagage. B&B’s vind je in bijna elke plaats en als er geen adres in het gidsje staat vind je wel iemand die iets weet. Je bent altijd welkom en vaak zul je een Engels ontbijt geserveerd krijgen. Dus met black pudding (bloedworst) en porridge (havermoutpap). Eén tip: het zou leuk zijn als Benjaminse ook een aansluiting maakt naar Giant’s Causeway en de Bushmills Distillery, in het noorden. En dan ook meteen naar de luchthaven van Derry. Verder alleen maar complimenten, zijn routegidsen zijn erg praktisch, met routebeschrijving, achtergrondinformatie kaarten, overnachtingsadressen, alles staat er in.'