icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Alastair Humphreys

  • 07 november 2014
  • Door: Alastair Humphreys
  • Fotografie: Alastair Humphreys

De Britse avonturier Alastair Humphreys (38) fietste in vier jaar de wereld over. Tijdens zijn 72.000 kilometer lange tocht doorkruiste hij zestig verschillende landen op vijf continenten. De hele reis kostte hem € 9.000, inclusief de oceaanovertochten per schip. Alastair schreef een aantal boeken over zijn avonturen, waaronder een voor kinderen.

Zijn Top 5 van mooiste fietsplekken ter wereld:

1) Europa

Wat een fietstocht in Europa naar mijn mening interessant maakt, is de ongelofelijke verscheidenheid aan landschappen, de goede infrastructuur, de nabijheid van dorpen en cafés, de culturele én culinaire rijkdom. Maar totdat ik nog wat jaartjes ouder ben, gaat mijn voorkeur nog even uit naar de wildernis! Dus zet koers naar IJsland voor een drie weken durende fietstocht van 1.500 kilometer waarin je het hele eiland rondt. Je zult een tent en een flinke voorraad eten moeten meesjouwen, maar de beloning bestaat uit: geisers, lavavelden, groene bergen, zwarte vlaktes, vissersdorpen en een duik in het nachtleven van Reykjavik om het feestelijk af te sluiten.

2) Azië

Azië is hét droomcontinent voor iedere wereldfietser. Fanatiekelingen kunnen helemaal los gaan in de Karakoram, Pamir of op de Kolyma Highway. India is betoverend voor wie niet terugdeinst voor de gekte op de wegen. Maar mijn keuze valt op het fietsen dwars door Japan in de hele lengte of, als tijd schaars is, het rond fietsen van het eiland Shikoku. Ik ontdekte er hoe weinig we eigenlijk weten over het échte Japan. Ik raakte begeesterd door de mix van oud en nieuw, de unieke cultuur, het lekkere eten en de vriendelijkheid en hoffelijkheid van eenieder daar.

3) Afrika

Een specifieke plek kiezen is lastig, want ik heb het hele continent van noord naar zuid doorgefietst. Maar ik kies dan toch voor de Zuid-Afrikaanse Wild Coast in de Oostkaap. Dit is het land van Nelson Mandela, van groene heuvels, traditionele lemen hutten-dorpen en een hoge golven die op verlaten stranden beuken. Zowel in cultureel en logistiek opzicht is fietsen in Zuid-Afrika ook een stuk makkelijker dan door één van Afrika’s andere pareltjes.

4) Zuid-Amerika

Het enige continent waarbij mijn keuze meteen duidelijk was. Ik heb mijn hart verloren aan de Carretera Austral in Patagonië. Deze gravelweg in Zuid-Chili is moeilijk om te befietsen, maar verbazingwekkend mooi. Aan de ene kant van de weg torenen puntige bergtoppen torenen als reuzen van steen en sneeuw uit boven groene graslanden waar helderblauwe rivieren tussendoor stromen. Aan de andere kant van de weg ligt de oceaan met fjorden en knusse dorpjes, die volledig uit houten huizen bestaan en waar het ritme van het leven heerlijk langzaam is. Leuk en gezellig: in speciale fietsherbergen kun je ervaringen uitwisselen met andere wereldfietsers.

5) Noord-Amerika

Een makkelijke tocht, waar ik met volle teugen van genoot is de Highway 1 langs de westkust van de VS, van San Luis Obispo naar San Francisco. De Amerikanen waren buitengewoon vriendelijk en gastvrij. De weg raakt vaak de prachtige, rotsige en slingerende kustlijn. De voorzieningen onderweg, zoals campings en kleine hotels, zijn excellent. Maak wat extra tijd vrij voor de wijnstreken van Californië en een bezoek aan de imposante Giant Redwood Forests. Aan het eind heb je dan voldoende conditie opgebouwd om ook de beroemde Filbert Street in San Francisco op te fietsen: met 31% geen sinecure.

 

 

Image
Alastair Humphreys