icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen door Frankrijk
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Kees Swart

  • 07 november 2014
  • Door: Kees Swart
  • Fotografie: Kees Swart

In 1996 maakte Kees Swart (56) zijn eerste verhaal voor Op Pad over een fietsreis door Lesotho. Sindsdien is hij stug door blijven trappen, zowel binnen als buiten Europa, en bijna altijd in gezelschap van zijn partner Corrie. Kees is ook de auteur van fietsroutegidsen. Zijn nieuwste project (zie tip 3) beschrijft een tocht rond het Kanaal.

www.keesswart.nl

Gevraagd naar zijn 5 mooiste fietsplekken antwoordt hij:

1) Schotland

De Schotse westkust is onvergetelijk ruig en mooi. We zijn er al een paar keer geweest en gaan er zeker nog een derde maal fietsen. Lochs, munro’s, eilanden, veerponten, papegaaiduikers en tearooms zijn de krenten in de porridge, die de midges en tegenwind snel doen vergeten.

2) Hanzefietsroute

Twee stukken van de Hanzefietsroute heb ik gefietst: het noordelijke stuk langs de Oostzee en het zuidelijke stuk tussen Berlijn en Roermond. Veel stille binnenweggetjes, waar je vaker meer beesten dan auto’s ziet, en elke dag genieten van Kaffee mit Kuchen in een mooie Hanzestad vol middeleeuwse gevels, variërend van vakwerk tot baksteengothiek. Reden genoeg om ook de rest van de 3.000 kilometer lange Hanzefietsroute nog eens te fietsen.

3) Kanaalkust

De Engelse Kanaalkust biedt een perfecte mix van natuur en cultuur: kliffen, baaien en kastelen wisselen elkaar net zo af als eb en vloed. Op de fietsroutes en binnenwegen is het Britse snelverkeer ver weg. Bovendien is het hier vaak goed fietsweer: nergens op de Britse Eilanden maakt de zon zo veel uren als langs het Kanaal. Het beviel me hier zo goed, dat ik van de mooiste routes rond het Kanaal twee fietsgidsen aan het maken ben. Deel 1 van ‘Fietsen rond het Kanaal’ verschijnt in januari 2015 (www.fietsenrondhetkanaal.nl).

4) IJslandse Westfjorden

Heel IJsland is indrukwekkend en steeds meer mensen weten dat. Toch worden de Westfjorden weinig bezocht. Dit zelfs voor IJsland afgelegen en dunbevolkte gebied ligt ver van de IJslandse ringweg. Hier kun je honderden kilometers fietsen en maar enkele auto’s per dag tegenkomen. Spectaculair is route 60, een goed befietsbare grindweg over de bergpassen tussen de fjorden en langs de reusachtige Dynjandi waterval.

5) Kaapprovincie

Op de grindwegen van de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie kun je heerlijk fietsen. Een hoogtepunt was voor ons Koppie Alleen, aan de kust in natuurreservaat De Hoop. Met een beetje geluk zie je er walvissen voorbijzwemmen. Ook stonden we oog in oog met Kaapse bergzebra’s, struisvogels, elanden, bontebokken en dassies. We zagen hoe een wevervogel een grote boomslang verjoeg. En last but not least, de bavianen op de camping, die slimmer bleken te zijn dan de ontwerpers van de baviaanbestendige afvalbakken!

 

 

Image
Kees Swart